June 20, 2021

19.06.2021: Вартість газу в Європі сягнула 13-річного максимуму

Вартість газу в Європі сягнула 13-річного максимуму

  • Вартість газу в Європі сягнула 13-річного максимуму.
  • На Донбасі поранено місцевого жителя
  • Лукашенко заборонив польоти до країни українських авіакомпаній.

В Україні

  • Директор держкомпанії "Оператор ГТС України" Макогон повідомив, що ціна форвардних місячних контрактів на постачання газу на хабі в Нідерландах сягнула 13-річного максимуму – $370/1000 м³. Після скорочення постачання російського газу до Європи перед зустріччю президентів США і РФ на українських споживачів очікує неминуче підвищення цін. Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг прив'язала ціну газу в країні до цін на хабі в Дюссельдорфі. Цінова схема повністю копіює "Роттердам+", збитки від застосування якої вже 4 роки розслідує НАБУ.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні протягом доби зафіксовано менш ніж 0,5 тис. випадків зараження коронавірусом. Вакциновано 25,6 тис. громадян, одужали – 0,75 тис., померли – 24 хворих. У світі, за даними сайту Worldometers, підтверджено тестами 358 тис. випадків інфікування, померли 8,2 тис. людей.
    МОЗ оголосило про підготовку лікарень до можливого спалаху епідемії.
    Греція дозволила в'їзд у країну туристів із негативним експрес-тестом або довідкою про вакцинацію, піднято до 12 років вік дітей, яким не потрібно тестуватися. Канада повідомила про вакцинацію 3/4 дорослого населення країни принаймні однієї дозою, що, на думку уряду, дає можливість поступово пом'якшити обмеження.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки у Водяному на приморській ділянці фронту, в Авдіївці в районі Донецька, у Луганському на Світлодарському водосховищі й у Новотошківському на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. Унаслідок обстрілу в Авдіївці поранено місцевого жителя, серед військовослужбовців упродовж доби втрат не було.

Україна та світ

  • Міністри закордонних справ Польщі та України обговорили ситуацію навколо будівництва російського газогону "Північний потік-2" та заходи протидії його завершенню. Глава Верховної Ради Разумков уважає, що транзит газу через Україну стримує Росію від нарощування агресії.
    За словами німецького канцлера Меркель, Євросоюз мусить вести інтенсивний діалог із Росією, якщо хоче зберегти безпеку та стабільність у Європі.
  • Білоруський президент Лукашенко заявив, що його країна не прийматиме авіарейси з України, оскільки українська влада заборонила польоти білоруських авіакомпаній.

 

No comments:

Post a Comment