June 18, 2021

17.06.2021: Нафтогаз різко збільшив тариф на газ для населення

Нафтогаз різко збільшив тариф на газ для населення

  • Нафтогаз різко збільшив тариф на газ для населення.
  • НБУ залишив облікову ставку на попередньому рівні.
  • Суд Гааги закінчив дослідження доказів у справі про знищення авіалайнера MH17.
  • Укравтодор розмістив єврооблігації на $700 млн під держгарантії.

В Україні

  • Президент Зеленський затвердив звіт про огляд загальнодержавної системи боротьби з тероризмом.
  • Верховна Рада прийняла закон про неонатальний скринінг, який зобов'язує уряд створити 5 спеціалізованих медичних центрів для виявлення новонароджених, що мають вроджені або спадкові захворювання, які можна відкоригувати.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про переведення в цифрову форму всіх державних послуг та прирівнювання електронних документів до паперових. Міністр цифрової трансформації Федоров оголосив, що до кінця 2023 року всі 100 % державних послуг буде переведено в онлайн.
    За основу прийнято законопроєкт про посилення контролю за фінансування партій із бюджету.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про посилення регуляторних функцій НБУ в галузі страхування та ліцензування страхових компаній.
    Проєкт постанови про звернення до Конгресу США щодо надання Україні статусу основного союзника поза НАТО буде розглянуто лише восени,зважаючи на результат переговорів президентів Байдена та Зеленського.
    На 600 млн грн збільшено фонд фінансування судів, зокрема, на збільшення зарплат суддів. Кошти на це збільшення буде взято з бюджету паралімпійської національної збірної.
  • Міністр інфраструктури Кубрак оголосив про розміщення "Укравтодором" єврооблігацій під держгарантії на суму $700 млн під 6,25 % річних на 7 років.
  • Нафтогаз збільшив з 1 червня ціну газу для населення із 7,96 грн/м³ до 11,94 грн/м³, не враховуючи ПДВ та транспортування. "Річний" тариф не змінився.
  • Глава Нафтогазу Вітренко заявив, що Україна до 2024 р отримуватиме від Газпрому оплату за транзит, навіть у разі припинення прокачування російського газу після введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2".
  • Прем'єр-міністр Шмигаль оголосив про подавання до суду позову про скасування розпорядження Нацагентства з питань запобігання корупції про відсторонення Вітренка з посади.
  • Колишній суддя Чаус, якого було нелегально переправлено до України з Молдови, де він переховувався від слідства, заявив про створення в Генпрокуратурі під час каденції Порошенка спеціалізованого департаменту соратників попереднього президента – Грановського та Кононенка, який "продавав квитки" бізнесу та "дахував" рейдерство.
  • Детективи Держбюро розслідувань обшукали приміщення Антирейдерської комісії Мін'юсту. Міністр не дав жодних пояснень із приводу дій правоохоронців.
  • Прокуратура Києва та Держфіскальна служба провели обшуки в Київавтодорі за фактами ухилення підрядників компанії від сплати податків на суму 30 млн грн.
  • Європейський банк реконструкції й розвитку оголосив про виділення державному Укргазбанку кредиту в розмірі $25 млн на підтримання малого та середнього бізнесу.
  • Нацбанк залишив облікову ставку на колишньому рівні – 7,5 % річних, всупереч прогнозам більшості експертів, хоча й заявив про готовність її підвищити в разі погіршення економічної ситуації та швидкого зростання інфляції. Глава регулятора Шевченко вважає підвищення ставки передчасним, попри прискорення темпів інфляції. Чиновники регулятора також оголосили про згортання антикризових монетарних інструментів – довготермінових кредитів рефінансування та процентного свопу – через пом'якшення карантину та відновлення економіки. На міжбанку стався стрибок курсу долара через покупки валюти нерезидентами під виведення за кордон дивідендів: 27,17 ₴/$ (+0,14 грн), 32,44 ₴/€ (-0,33 грн), 3,75 ₴/10 руб. Ситуацію частково вгамував Нацбанк, який продав для підтримання курсу приблизно $20 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зафіксовано менш ніж 1 тис. випадків зараження коронавірусом, померли 50 хворих, одужали – 2,3 тис., вакциновано – 81,7 тис. громадян. У світі тестами підтверджено 386 тис. випадків інфікування, померли 8,6 тис. осіб.
    Після оголошення всієї території України "зеленої" зоною, у країну дозволено в'їзд іноземців – за наявності негативного тесту, а також страхового поліса, що покриває витрати на лікування від коронавірусу. Попри спалах захворюваності в Індії, уряд дозволив в'їзд в Україну індійським громадянам.
    Естонія пожертвувала країнам Східного партнерства 900 тис. доз вакцини AstraZeneca, зокрема передавання програмі COVAX. 200 тис. доз одержить Україна.
    Мер Москви Собянін оголосив про необхідність введення жорстких обмежень у зв'язку зі спалахом захворюваності. Столиця Португалії Лісабон закривається на в'їзд і виїзд через різке збільшення кількості заражень новим штамом "Дельта". Німеччина з 25 червня дозволила в'їзд вакцинованим туристам із країн, що не входять до ЄС. Італія почала видавання "паспортів вакцинації".

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із важкої артилерії, мінометів та гранатометів у Водяному на приморській ділянці фронту, а в Пісках на околиці Донецька – з мінометів. Перестрілки зі застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися в Луганському на Світлодарському водосховищі, а також на півночі Луганської обл. в районі траси Р-66 "Бахмутка" – у Новотошківському та Золотому поруч із ділянкою розведення військ. Під час бойових дій український боєць дістав кульове поранення.
  • За словами секретаря РНБО Данилова, мінські домовленості ніхто скасовувати не планує, хоча, за його словами, виконати їх неможливо, оскільки не можна провести вільні вибори в присутності російської окупаційної армії. Чиновник стверджує, що інших варіантів розв'язання конфлікту в українського керівництва немає, а Зеленський виступив за "припинення війни".
  • Посли країн "великої сімки" закликали українську владу провести місцеві вибори в 18 прифронтових територіальних громадах, а також внести зміни до Виборчого кодексу для забезпечення об'єктивних та чесних результатів виборів.

Україна та світ

  • Суд Гааги розглянув усі докази, які представила прокуратура Нідерландів у справі про знищення малайзійського авіалайнера MH17, зокрема, понад 2 години телефонних переговорів "міністра оборони ДНР" Гиркина (Стрєлкова), російських військових – генерала Дубинського та полковника Пулатова, а також громадянина України Харченка, який воював на боці "ДНР". Прокуратура встановила, що літак було знищено ракетою зенітно-ракетного комплексу "Бук", який був доставлений із Росії на Донбас через неконтрольовану ділянку кордону для боротьби з українською авіацією. Також встановлені факти обстрілів української території з боку Росії на початку-середині липня 2014 р. Обвинувальний висновок буде оголошено в листопаді.
  • Міністр закордонних справ України Кулеба провів телефонні переговори з заст. держсекретаря США Нуланд. За їхніми результатами він заявив, що президент Байден підтвердив Путіну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а будь-яких домовленостей за спиною України досягнуто не було. За словами міністра, ключовою темою переговорів Байдена та Зеленського буде залучення США до процесу мирного врегулювання на Донбасі. Нуланд в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявила, що санкції проти РФ діятимуть доти, поки вона не змінить політику щодо України. Лідер німецької керівної партії ХДС Лашет закликав Росію вивести війська з Донбасу, а врегулювати ситуацію в регіоні, за його словами, можна лише на підставі мінських домовленостей.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Росія вважає "червоною лінією" приймання України до НАТО.
  • Міністерство закордонних справ РФ назвало український законопроєкт про олігархів "засобом розправи з неугодними політиками та бізнесменами". Олігарх Новинський – бізнес-партнер Ахметова, вважає законопроєкт Зеленського шкідливим для бізнесу та таким, що порушує Конституцію. Новинський заявив, що влада неправильно тлумачить визначення "олігарх".
  • Постійний представник України в ОБСЄ Цимбалюк звинуватив Росію у введенні міжнародної громадськості в оману інформацією про відведення військ від українського кордону. За словами дипломата, РФ відвела лише 12 тис. військовослужбовців зі 100 тис., яких було перекинуто до кордонів України.
  • Перед самітом ЄС, який відбудеться наступного тижня, канцлер Австрії Курц заявив, що світ у Європі можливий тільки з Росією, а не проти неї. Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Боррель презентує на саміті нову концепцію взаємин із РФ, яка ґрунтуватиметься на принципах "відштовхування, стримування та взаємодії".

Тренди

  • Глава парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики депутат від "Слуги народу" Потураєв заявив, що "епоха бідності закінчиться, коли народ витягне та розстріляє" фракцію "Опозиційної платформи – За життя". Після цього перед трибуною сталася бійка депутатів двох фракцій.

 

No comments:

Post a Comment