June 10, 2021

09.06.2021: Ціни протягом року зросли майже на 10 %, комунальні тарифи – на 35 %

Ціни протягом року зросли майже на 10 %, комунальні тарифи – на 35 %

  • Ціни протягом року зросли майже на 10 %, комунальні тарифи – на 35 %.
  • ЦВК зареєструвала Вірастюка депутатом Верховної Ради.
  • Зеленський запропонував посадити 1 млрд дерев упродовж 3 років.

В Україні

  • Центральна виборча комісія зареєструвала кандидата від партії "Слуга народу" Вірастюка депутатом Верховної Ради після того, як Верховний суд підтвердив протокол комісії про його обрання. Голосування відбувалося дуже брудно, на виборах у мажоритарному окрузі в Івано-Франківській обл. зафіксовано численні порушення, зокрема, тиск депутатів Верховної Ради від президентської партії на членів окружної виборчої комісії.
  • Кабмін підготував законопроєкт про переведення в грошову форму пільг з оплати проїзду в муніципальному транспорті, а також пільг на комунальні послуги.
  • Тимчасова слідча комісія Верховної Ради вважає дії керівництва Укрзалізниці та її наглядової ради непрофесійними та корупційними й закликає НАБУ до якнайшвидшого розслідування злочинів, а Кабмін – до заміни всього менеджменту.
  • Верховний суд відмовив компанії Ostchem олігарха Фірташа в стягненні $300 млн боргу за газ з Одеського припортового заводу, що було підтверджено рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • За інформацією Держстату, споживчі ціни в травні зросли на 1,3 % проти квітня, а в річному вимірі інфляція розігналася до 9,5 %. Протягом року тарифи на комунальні послуги зросли на 35 %, тільки за травень – на 3,9 %. Тарифи на газ зросли на понад 150 %.
  • Мінфін збільшив прогноз виплат за держборгом на IV квартал ще на 1,2 млрд грн – до 123,0 млрд грн. Загалом цього року має бути виплачено 603,3 млрд грн, пікові виплати припадуть на вересень, коли потрібно буде віддати кредиторам 104,2 млрд грн. У Верховній Раді зареєстровано постанову про реструктуризацію боргу перед МВФ, в іншому випадку, на думку депутатів, країна скотиться в дефолт. На думку низки експертів, влада боїться міжнародного аудиту фонду боротьби з наслідками епідемії, який було профінансовано коштом МВФ, аж до розриву відносин з одним з основних кредиторів. У середу Кабмін виділив із "коронавірусного" фонду чергові 800 млн грн на доплату працівникам МВС.
  • На міжбанку вже третій день поспіль пропозиція валюти значно перевищує попит через продажі нерезидентів, які оплачують держоблігації, куплені на аукціоні Мінфіну у вівторок. Нацбанк "порохотяжить" усю надлишкову валюту, що не дає змогу гривні ще більш зміцнитися. За оцінками учасників торгів, регулятор упродовж сесії придбав майже $120 млн. Курс на четвер встановлено на позначці 27,09 ₴/$ (-0,09 грн), 33,02 ₴/€ (-0,09 грн), 3,75 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні, за даними Міністерства охорони здоров'я, проведено 59,4 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 1,8 тис. людей, одужали – 6,5 тис., померли – 97. Щеплення дістали 55,6 тис. осіб двома дозами препаратів вакциновано 190 тис. громадян. За даними Міністерства охорони здоров'я, усі області за параметрами вже належать до "зеленої" карантинної зони. Чиновники повідомили, що цими вихідними прищеплювати громадян будуть 30 центрів вакцинації в 13 областях. Міністр охорони здоров'я Ляшко порадив уряду послабити карантин, але подовжити його до кінця літа.
    У світі зафіксовано 420 тис. випадків інфікування, померли – 14,1 тис. людей. Європарламент затвердив запровадження загальноєвропейського "сертифіката здоров'я" в цифровому або паперовому вигляді, який здобудуть вакциновані жителі, а також ті, хто вже перехворів або дістав негативний результат тесту. Уряд Австрії скасовує майже всі обмеження з 1 липня, крім вимоги надання сертифіката.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки та бойові зіткнення у Водяному на приморській ділянці фронту, у Новгородському в околицях Горлівки й у Новотошківському на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. У районі Щастя війська засобами радіоелектронної боротьби припинили ведення авіарозвідки безпілотником російського виробництва "Орлан-10". За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала. Передову відвідав президент Зеленський, який заявив, що побачив у бійців "повне розуміння ситуації, спокій та впевненість".
  • Глава української делегації Кравчук на переговорах тристоронньої контактної групи запропонував "республікам" звільнити без жодних умов утримуваних ними 4 тяжкохворих громадян України, а також розблокувати роботу всіх КПВВ у Донецькій та Луганській областях. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова заявила, що "республіки" не випускають дітей на контрольовану територію, щоби запобігти їхньому вступу до українських ВНЗ.
  • За опитуванням фонду "Демократичні ініціативи", 30 % респондентів уважають правильним рішенням заборону на торгівлю з тимчасово окупованою територією, а 21 % виступають за подовження економічної блокади. Зусилля президента щодо врегулювання конфлікту підтримують 38 % опитаних, 64 % – налаштовані проти дозволу "республікам" мати якісь особливі політичні та економічні взаємини з РФ. 53 % назвали конфлікт на Донбасі війною Росії проти України. Респонденти так і не змогли сформулювати основний спосіб досягнення миру в регіоні. Запропоновану соціологами відповідь – повну ізоляцію окупованих територій – підтримали 19 % опитаних, за подовження дипломатичного тиску на РФ і "республіки" та посилення санкцій виступають майже 20 %, прямі переговори з "ДНР" та "ЛНР" схвалюють 13 % респондентів.

Україна та світ

  • Суд ЄС уперше зняв санкції проти колишнього президента Януковича та його сина, які було запроваджено у 2019 р, через недостатні докази провини, які так і не змогла надати Генеральна прокуратура України. Санкції проти Януковича, які було оголошено торік, не скасовано.
  • Суд у справі про знищення авіалайнера MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 р заслухав аудіозаписи переговорів бойовиків "ДНР". Вони підтверджують повну обізнаність "влади республік" та польових командирів у пересуванні ЗРК "Бук" та його підготовці до знищення повітряної цілі.
  • Російський президент Путін підтвердив, що не вважає балаканиною переговори про вступ України до НАТО. За його словами, подібний крок стане перетином Заходом "червоних ліній", оскільки, у разі розміщення ракет на території України, час їхнього підльоту до цілей у РФ зменшиться до 7–10 хвилин.
  • Ціни на нафту на світових ринках швидко зростають на тлі відновлення економіки західних країн та обмеження видобутку країнами ОПЕК+, що наразі триває. На думку експертів, це підвищення безпосередньо торкнеться українських споживачів і спричинить прискорення інфляції.
  • Міністр закордонних справ Кулеба назвав "політичним рішенням" відмову влади Німеччини надати Україні летальну зброю. Глава німецького МЗС Маас заявив, що його країна виступає за подовження транзиту російського газу Україною після завершення будівництва "Північного потоку-2".

Тренди

  • Президент Зеленський запропонував посадити в країні протягом трьох років 1 млрд дерев. Прем'єр-міністр Шмигаль назвав цей план цілком посильним завданням. На думку екологів, ініціатива Зеленського є "поганим піаром" та популізмом, оскільки таку кількість дерев посадити неможливо фізично, а в разі, якби це вдалося зробити, вони просто засохнуть. Тому, на думку експертів, метою кампанії є "розпилювання" бюджету оточенням президента.
  • 10 депутатів Верховної Ради від фракції "Голос" готові залишити партію через узурпацію влади главою політсили депутатом Рудик.
  • Понад третина респондентів опитування служби "Соціс" назвали президентський законопроєкт про олігархів популістським кроком задля підняття рейтингу, понад 20 % уважать, що Зеленський прагне справедливості, 13 % – що документ є перерозподілом власності оточенням президента на свою користь.

No comments:

Post a Comment