June 09, 2021

08.06.2021: Мінфін знову будує "піраміду ОВДП"

Мінфін знову будує "піраміду ОВДП"

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Мінфін знову будує "піраміду ОВДП".
  • Венеціанська комісія розкритикувала зміни до законопроєкту про судоустрій.
  • США визнають "Північний потік-2" доконаним фактом.

В Україні

  • Президент Зеленський на засіданні Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад оголосив, що його Офіс уважно стежить за "формуванням місцевих еліт". За його словами, зміцнення місцевого самоврядування не означає ослаблення унітарності держави й він не допустить освіти "поодиноких феодальних князівств".
  • Верховний суд підтвердив законність ліквідації УПЦ Київського патріархату.
  • СБУ провела обшуки в засновників громадської організації "Партія Шарія" за фактами закликів до зміни території України та розповсюдження агітаційних матеріалів із закликами про порушення конституційного ладу.
  • Нафтогаз упродовж року збільшив клієнтську базу побутових споживачів у 4 рази – вона сягнула майже 1 млн абонентів. Держкомітет із використання надр надав компанії 4 спецдозволи на розроблення родовищ нафти та газу на ділянці "Дельфін" на чорноморському шельфі на південь від Одеси.
  • Пенсійний фонд перерахував пенсії пенсіонерам, що працюють. Пенсії збільшено для 313 тис. осіб, середня сума підвищення склала 199 грн.
  • НБУ погодив призначення заст. глави "Райффайзен Банк Аваль" Бьоша на посаду голови правління державного Приватбанку.
  • Мінфін розмістив на аукціоні ОВДП на суму 14,2 млрд грн та $182 млн. Це найбільший продаж із початку року. Водночас чиновники вперше запропонували для розміщення 5-річні держзобов'язання на 2 млрд грн під рекордні відсотки – 12.52 % річних, прибутковість середньотермінових облігацій також зросла, що підвищує їхню привабливість для інвесторів. Продажі валюти нерезидентами для викуплення ОВДП обвалили курс – гривня почала швидко зміцнюватися. Слідом за ними, в очікуванні ще більшого зниження курсу долара, почали продавати валюту експортери. Обсяг торгів різко виріс – до $324 млн за сесію. У ситуацію втрутився Нацбанк, який, за оцінкою учасників ринку, купив не менш ніж $170 млн. Курс на середу встановлено на позначці 27,18 ₴/$ (-0,02 грн), 33,11 ₴/€ (+0,03 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,02 грн). На думку низки економістів, уряд знову пішов через розбудову "піраміди ОВДП". Така стратегія в короткотерміновій перспективі дає можливість наростити міжнародні резерви для проведення пікових виплат за зовнішнім боргом, проте збільшує виплати за відсотками та загальний обсяг держборгу.

Київ

  • Північний апеляційний суд Києва скасував заборону на введення в експлуатацію будинку-"монстра" на Подолі, попри те, що забудовник не має договору на оренду землі.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні впродовж доби проведено 60,8 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 1,4 тис. людей, одужали – 7,0 тис., померли –77 хворих. Зроблено 53,2 тис. щеплень, двома дозами вакциновано 161 тис. осіб. до країни доставлено ще 117 тис. доз вакцини Pfizer/BioNTech в рамках ініціативи COVAX. Міністр Кабміну Немчинов оголосив, що цифрові сертифікати вакцинації Україна запровадить за 10–14 днів після їхнього запуску в ЄС. де їх уже видано майже 1 млн. Директор Центру громадського здоров'я Родін пояснив, що допуск громадян на масові заходи мусить відбуватися за тільки за умови надання ними результатів тестів – ПЛР або на антиген, або довідки про вакцинацію, відповідальність за перевірку довідок лежить на організаторах заходів.
    У світі підтверджено тестами 361 тис. випадків інфікування, померли 10,2 тис. хворих.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки в Авдіївці, у Новгородському в околицях Горлівки, у Світлодарську в районі водосховища, а також у Новотошківському на трасі Р-66 на півночі Луганської області. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала. Війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли.

Україна та світ

  • Всесвітній банк спрогнозував зростання світового ВВП у 2021 році на 5,6 %, водночас прогноз для України залишився без змін – зростання на 3,8 %, а у 2022 та 2023 рр експерти банку очікують зниження темпів зростання до 3,1 %.
  • У Гаазі на засіданні суду у справі про знищення малайзійського авіалайнера MH17 було заслухано ключових свідків, які підтвердили зв'язок пуску ракети комплексу "Бук" з авіакатастрофою.
  • Держсекретар США Блінкен заявив, що американська адміністрація прагне побачити результати в боротьбі з корупцією та реформі корпоративного управління до зустрічі президентів Байдена та Зеленського, яку заплановано на липень. Він підкреслив, що Україна має всі інструменти для руху до НАТО і США готові її підтримати в цьому процесі. Блінкен повідомив, що керівництво країни вивчає можливості захисту інтересів України після добудови російського газогону "Північний потік-2", який уже є доконаним фактом. За його словами, між закінченням будівництва та введенням труби в експлуатацію ще потрібен певний проміжок часу, а США залишають за собою право запровадження санкцій у будь-який момент і надалі обговорюють підходи до цієї проблеми з урядом Німеччини. Президент Польщі Дуда має намір зустрітися з Байденом до його переговорів із російським президентом Путіним. Однією з головних тем зустрічі названо заходи з протидії "Північному потоку-2" та політика США щодо країн Східної Європи. Міністр закордонних справ України Кулеба після переговорів із німецькими чиновниками оголосив, що з "Північним потоком-2" ще нічого остаточно не погоджено.
  • Венеціанська комісія назвала неприйнятними зміни до закону про судоустрій та статус суддів, які підготувала Верховна Рада. На думку експертів Комісії, ці нововведення практично вб'ють судову реформу. Президент Комісії Букіккіо закликав українську владу віддати міжнародним експертам право вирішального голосу в "Етичний раді" з підбирання членів Вищої ради правосуддя.
  • Президент США Байден подовжив санкції проти білоруських чиновників через порушення прав людини в країні. Єврокомісія планує оголосити пакет санкцій у другій половині червня. Єврокомісар із питань зовнішньої політики Боррель назвав президента країни Лукашенка диктатором.
  • Посол Єгипту в Україні Ель Гаммаль запросив український бізнес до відкриття підприємств в особливій економічній зоні Суецького каналу, що дасть їм змогу скористатися перевагами зони вільної торгівлі в регіоні. Посол також оголосив про можливість бартеру української сільгосппродукції на газ, що видобувається в країні. Єгипет став великим експортером газу після початку експлуатації родовищ на шельфі Середземного моря.
  • Держдума РФ назвала "образою історичної пам'яті" законопроєкт президента Зеленського, що виключає росіян із переліку корінних народів та пригрозила наслідками для існування України як держави.

Тренди

  • На з'їзді партії "Європейська солідарність" був присутнім мер Києва Кличко. Глава партії, колишній президент Порошенко, проголосив об'єднання різних політичних сил в опозицію проти нинішнього президента Зеленського та його партії. З'їзд відбувся на тлі падіння рейтингу партії внаслідок діяльності Зеленського та санкцій РНБО, а також скандалу з "плівками Медведчука", у яких фігурує Порошенко.

 

No comments:

Post a Comment