June 03, 2021

02.06.2021: Суд відхилив позов про незаконність націоналізації Приватбанку

Суд відхилив позов про незаконність націоналізації Приватбанку

  • Суд відхилив позов про незаконність націоналізації Приватбанку.
  • У країні прискорилися темпи вакцинації.
  • Кабмін прогнозує протягом 3 років зниження держборгу до 50 % ВВП.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про змінення методології розрахунку прожиткового мінімуму та відв'язування його від інших соціальних виплат та посадових окладів чиновників. Проєкт передбачає збільшення прожиткового мінімуму з 40 % середньомісячної зарплати у 2021 р до 50 % у 2031 р.
    У першому читанні схвалено законопроєкт про заборону продажу ліків дітям до 14 років.
    За основу прийнято законопроєкт про спеціальний правовий режим для IT-бізнесу – "Дія city".
    До парламенту внесено законопроєкти про легалізацію обігу медичного канабісу та про збільшення пенсійного віку.
  • У прогнозі економічного та соціального розвитку на 3 роки уряд планує зростання ВВП на рівні 3,8 % у 2022 р, 4,7 % у 2023 р, і 5,0 % у 2024 р, дефіцит бюджету, за їхньою оцінкою, знизиться до 3 % до 2023 року, а держборг – до 50 % ВВП.
    Кабмін подовжив до 1 вересня 2023 р виплату пенсій у грошовій формі, скасувавши обов'язковий переказ коштів на банківські картки через масове закриття відділень банків.
    Збільшено граничну вартість моторного палива, що підпадає під державне регулювання. Бензин подорожчає на 0,56 грн/л, дизпаливо – на 0,62 грн/л.
  • Господарський суд Києва закрив провадження за позовом колишнього голови правління Приватбанку Дубілета про незаконність націоналізації банку. Суд застосував положення закону про банки та банківську діяльність, які Верховна Рада ухвалила для протидії денаціоналізації банку його колишнім власником олігархом Коломойським. Вищий антикорупційний суд заочно заарештував Дубілета в справі про розтрату 8,2 млрд грн Приватбанку перед націоналізацією, Дубілета оголошено в міжнародний розшук, оскільки він перебуває за межами України.
  • Печерський суд заарештував майно та банківські рахунки в Іспанії та Люксембурзі блогера Шарія – глави однойменної партії. Шарій виїхав з України у 2012 р і дістав статус політбіженця, який Литва скасувала у вівторок.
  • Прокуратура й Держфіскальна служба провели обшуки в ще одному київському комунальному підприємстві – Головному інформаційно-обчислювальному центрі (ГІОЦ) у справі про ухилення від сплати податків пов'язаними компаніями.
  • Тренд на зміцнення гривні спровокували нерезиденти, які продавали валюту для викупу ОВДП, які Мінфін розмістив на аукціоні у вівторок. За оцінкою учасників торгів, нерезиденти купили майже половину виставлених на продаж облігацій на суму 2,5 млрд грн. Також активно продавали валюту експортери. Нацбанк уперше з березня вийшов на торги й купив приблизно $20 млн. Курс гривні на четвер встановлено на позначці 27,34 ₴/$ (-0.09 грн), 33,33 ₴/€ (-0,20 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні впродовж доби зроблено 58,7 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 2,6 тис. людей, одужали – 9,5 тис., померли – 102 хворих. Різко збільшилася кількість щеплень – протягом доби вакциновано 34,5 тис. громадян.
    У світі темпи поширення інфекції також знижуються, попри появу нових штамів вірусу. Упродовж доби зафіксовано 490 тис. випадків зараження, померли 10,9 тис. осіб. Хорватія спростила в'їзд для громадян ЄС та ще кількох країн, України тощо. Для відвідування країни туристи мусять подати довідку про вакцинацію, результати тестів або підтвердження одужання від коронавірусу протягом пів року.
    Глава Міжнародної організації праці ООН Райдер заявив, що пандемія призвела до зубожіння понад 100 млн працездатних людей у всьому світі і спровокувала кризу на ринку праці.
    МОЗ Ізраїлю оголосив про виявлення побічних наслідків вакцинування препаратом Pfizer – запалення серцевого м'яза після щеплення виявлено у 275 молодиків.

Війна

  • За інформацією штабу операції об'єднаних сил, у зоні бойових дій на Донбасі порушень режиму припинення вогню впродовж доби не зафіксовано.
  • Заст. голови адміністрації російського президента Козак заявив, що загострення бойової ситуації на Донбасі останніми тижнями – "рукотворне", і пов'язано з тим, що Україна "не може нічого нового запропонувати на переговорах". Президент Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо врегулювання на Донбасі, у якому передбачено підготовку законопроєкту про перехідне правосуддя в ОРДЛО, реалізацію держпрограми відновлення та розвитку миру, розгортання мультиплексу цифрових каналів на прифронтовій території, створення Центру документування порушень прав людини та оцінки шкоди, яку заподіяно агресією РФ.

Україна та світ

  • Президент Зеленський на зустрічі з конгресменами США заявив, що Росія після закінчення військових навчань залишила на кордоні з Україною велику кількість військ та техніки, а відведено було лише 10 тис. військовослужбовців. Сенатори обговорили з ним збільшення постачання зброї Україні. Зеленський наполягає, що будівництво "Північного потоку-2" зможуть зупинити тільки США та особисто президент Байден. Він уважає, що чинні санкції проти Росії "не спрацьовують". За його словами, брак чітких сигналів про прийняття України до НАТО посилює позицію РФ.
    Представник оборонного відомства РФ заявив, що США перекидають озброєння до України під прикриттям міжнародних навчань.
  • Білорусь має намір оскаржити в Міжнародній організації цивільної авіації дії України після закриття повітряного простору для білоруських авіакомпаній, оскільки вважає це небезпечним інцидентом. Представники компанії WizzAir розкритикували рішення кількох урядів про припинення польотів над Білоруссю та вважають, що безпеку польотів порушено не було.

Тренди

  • Радника глави Офісу президента колишнього міністра фінансів Милованова призначено головою наглядової ради Укроборонпрому. Журналіст Бутусов звинуватив його в хабарі та конфлікті інтересів, оскільки очолювана ним Київська школа економіки уклала контракт на маркетингові дослідження зі Спецтехноекспортом – дочірнім підприємством Укроборонпрому. Милованов стверджує, що КШЕ розірвала контакт та виконає дослідження безоплатно.
  • Заст. глави Офісу президента Тимошенко заявив про необхідність будівництва нового нафтопереробного заводу, оскільки основні обсяги бітуму для будівництва доріг надходять із Білорусі. За його словами, держава готова інвестувати в будівництво подібного підприємства, хоча і стверджує, що нестачу вдасться компенсувати з інших джерел.


 

No comments:

Post a Comment