May 29, 2021

28.05.2021: Білорусь припиняє постачання бензину А-95 до України

Білорусь припиняє постачання бензину А-95 до України

  • Білорусь припиняє постачання бензину А-95 до України.
  • Із суботи починається вакцинація населення за чергою в додатку "Дія".
  • У Єгипті потонув колишній глава Служби зовнішньої розвідки Гвоздь.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про готельні послуги, який дає можливість фізособам-підприємцям вести цю діяльність.
  • Бюро економічної безпеки розпочне роботу 25 вересня, того ж дня буде закрито Держфіскальну службу, яка наразі перебуває в стані ліквідації.
  • За інформацією Держстату, реальна зарплата в країні у квітні зросла на 19,7 % проти квітня 2020 року і складає 13,5 тис. грн. Водночас щодо березня реальна зарплата скоротилася на 1,2 %. Заборгованість із виплати зарплати виросла за місяць на 5,4 % й на 1 травня складає 3,57 млрд грн.
  • На думку міністра фінансів Марченка, вкладення банків в ОВДП не перевищують 20 % від залучених депозитів, що є допустимим. Він не згоден із твердженням глави НБУ Шевченка про перехід до "фіскального витіснення" та його оцінкою банківського портфеля ОВДП майже у 40 % депозитів.
  • Активність учасників торгів на міжбанку впала до мінімуму на тлі вихідного дня в США в понеділок Загальний обсяг продажів скотився до $94 млн на тлі масових виплат відшкодування ПДВ експортерам та незначної активності покупців валюти, зокрема, нерезидентів. Продаж валюти населенням також перевищують покупку. Курс на понеділок встановлено на позначці 27,50 ₴/$ (-0.03 грн), 33,29 ₴/€ (-0,18 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,01 грн). НБУ не бере участі в торгах уже 8 тижнів поспіль.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією українського МОЗ, у країні в п'ятницю зроблено 57,3 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 3,1 тис. людей, одужали – 10,2 тис., померли – 156 хворих. З 29 травня в Києві, Львові та Одесі починається вакцинація громадян, які записалися на щеплення через додаток "Дія". На ранок понеділка першу дозу вакцини дістали вже понад 1 млн осіб.
    У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 506 тис. випадків зараження, померли 12 тис. осіб. Малайзія оголосила жорсткий карантин з 1 до 14 червня через різке зростання кількості інфікованих. Нідерланди послаблюють карантин із 5 червня – буде відкрито кінотеатри, ресторани та музеї.

Війна

  • На Донбасі тривають бої місцевого значення. Перестрілки та бойові зіткнення відбуваються всією лінією фронту зі застосуванням мінометів, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів та стрілецької зброї. Окупанти обстріляли позиції українських військ на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Павлополі, на схід від Волновахи – у Гранітному, в околицях Донецька – у Новомихайлівці, Мар'їнці, Пісках, Авдіївці, а також на півночі Луганської області в районі траси Р-66 – у Новотошківському та Причепилівці. Під обстріл ПТРК потрапив житловий сектор у Північному на околиці Горлівки. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу дістав поранення український військовослужбовець, серед мирних жителів жертв немає. Війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли.
  • На думку прессекретаря української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Арестовича, робота групи може тривати виключно в онлайн-форматі, оскільки Білорусь уже не можна вважати нейтральною країною. Він також повідомив, що делегація не має надій на прорив на переговорах до зустрічі американського та російського президентів. МЗС України повідомив про намір президента Зеленського зателефонувати Байдену до його зустрічі з Путіним.

Україна та світ

  • Білорусь припинила постачання бензину марки А-95 до України. Торговий представник України Качка повідомив, що Білорусь запровадила на 6 місяців режим індивідуального ліцензування українських товарів. Уряд країни заявив, що режим вільної торгівлі може бути відновлено після скасування заборон українською владою. На думку експертів, припинення постачання бензину може спричинити зростання вартості палива в Україні.
  • Секретар РНБО Данилов вважає, що знищення ракетою українського авіалайнера компанії МАУ в небі над Тегераном у січні 2020 року було навмисним та є терористичним актом.
  • У Єгипті під час дайвінгу помер колишній глава Служби зовнішньої розвідки Гвоздь. Влада країни веде розслідування.
  • У проєкті бюджету США на прийдешній рік передбачено військову допомогу іноземним державам у розмірі $6,1 млрд.

Тренди

  • Секретар РНБО Данилов стверджує, що опублікований виданням "Дзеркало тижня" законопроєкт про олігархів не є справжнім.

 

No comments:

Post a Comment