May 28, 2021

27.05.2021: Журналісти вважають законопроєкт про олігархів засобом тиску на ЗМІ

Журналісти вважають законопроєкт про олігархів засобом тиску на ЗМІ

  • Журналісти вважають законопроєкт про олігархів засобом тиску на ЗМІ.
  • На Донбасі загинув ще один український боєць.
  • Україна закриває повітряний простір для білоруських авіакомпаній.

В Україні

  • Набув чинності закон про доступні кредити на житло для громадян. На компенсацію різниці у відсотках між ставкою банку та 7 %, під які може бути видано іпотеку, виділено 20 млрд грн, які буде профінансовано додатковим випуском держоблігацій.
  • Редакція видання "Дзеркало тижня" опублікувала текст президентського законопроєкту про олігархів. На думку журналістів, він спрямований на здобуття оточенням Зеленського контролю над медіаактивами. Радник президентського Офісу Подоляк заявив, що текст не є справжнім.
  • Кабмін подовжив на місяць набуття чинності змінами до спецзобов'язань (ПСО) для Укргідроенерго та Енергоатому на постачання електроенергії для населення.
  • Укрзалізниця оголосила тендер на добудову з'їздів із Дарницького моста в Києві.
  • Голосіївський районний суд закрив справу про притягнення до адміністративної відповідальності колишнього голови Конституційного суду Тупицького за недекларування земельної ділянки в окупованому Криму. Раніше судами було закрито подібні справи проти двох його колег — суддів Спіденко та Завгородньої.
  • Попередній президент Порошенко не з'явився на допит у СБУ в справі про держзраду депутатів Медведчука та Козака. За твердженням його адвоката, повістку йому не було вручено належним чином, а Порошенко поїхав на Донбас.
  • Наглядова рада Приватбанку призначила главою установи колишнього першого заступника. голови правління "Райффайзен Банк Аваль" Бьоша.
  • Обсяг угод на міжбанку й надалі падає та вже впав нижче $100 млн на тлі скорочення продажів валюти експортерами та одночасно — попиту на валюту. Ці чинники призвели до невеликої корекції курсу гривні. На п'ятницю його встановлений на позначці 27,53 ₴/$ (-0.02 грн), 33,57 ₴/€ (-0,11 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, у країні впродовж доби проведено 60,5 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 3,3 тис. людей, померли 156 хворих, одужали — 13,3 тис. Чиновники міністерства оголосили, що 1 дозою вакцини щеплено майже 1 млн громадян, 2 дозами — 117 тис. осіб. В Ужгороді у відділенні, у якому перебували хворі на коронавірус, пацієнтів уже немає.
    У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 538 тис. випадків зараження, померли 11,7 тис. хворих. Швеція з 1 червня скасовує більшість карантинних обмежень, які й доти були набагато менш жорсткими, ніж у країнах ЄС. Болгарія відкриває кордони для українських туристів за умови надання паспорта вакцинації або результатів тестів.

Війна

  • На Донбасі відновилися активні бойові дії зі застосуванням мінометів усією лінією фронту. Бойові зіткнення та вогневі контакти сталися у Водяному на ділянці фронту на азовському узбережжі, у Гранітному на схід від Волновахи, у Мар'їнці, Пісках, Опитному, Авдіївці в районі Донецька, у Новгородському на околиці Горлівки, а також у Новотошківському та Причепилівці в районі траси Р- 66 "Бахмутка" на півночі Луганської обл. На позиції українських військ у Гранітному було скинуто гранати з безпілотника. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів загинув український боєць, ще одного — поранено. Штаб також повідомив, що окупаційні війська регулярно порушують умови та порядок розведення військ на трьох ділянках фронту — у Петровському на схід від Волновахи, у Станиці Луганській та Золотому в Луганської обл.

Україна та світ

  • Україна з 29 травня закриває повітряний простір для білоруських авіаперевізників. Держприкордонслужба не зафіксувала збільшення кількості осіб, що перетинають кордон із Білоруссю. Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що Україна не відкликатиме з Білорусі посла, оскільки він опікується гуманітарними питаннями, зокрема, супроводом операцій українських громадян у клініках країни та подальшим їхнім поверненням на батьківщину. Керівник української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Кравчук оголоси в про відмову від використання Мінська, як офіційного майданчика для обговорення врегулювання на Донбасі. За словами міністра закордонних справ РФ Лаврова, російське керівництво вважає, що Україна не використовуватиме ситуацію з примусовою посадкою літака Ryanair у Мінську для "ухилення від виконання мінських домовленостей". Лавров стверджує, що Кравчук не має повноважень приймати рішення щодо зміни формату роботи контактної групи. Міжнародна організація цивільної авіації ICAO проведе розслідування посадки літака в Мінську до 25 червня. Президент Білорусі Лукашенко зустрінеться з російським президентом Путіним 28 травня.
  • Президент Словаччини Чапутова візьме участь у саміті "Кримської платформи", який намічено на кінець серпня. Підтвердив участь у саміті і президент Латвії Левітс.
  • ЗМІ США повідомили, що американська адміністрація не планує відновлювати договір про відкрите небо з Росією після виходу з нього в листопаді 2020 р. Росія в травні також вийшла з договору.


 

No comments:

Post a Comment