May 26, 2021

25.05.2021: Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про національний опір

Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про національний опір

  • Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про національний опір.
  • Байден не планує запроваджувати нові санкції проти "Північного потоку-2".
  • Суд скасував регіональну російську мову в Харкові.

В Україні

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про основи національного опору, у якому запропонував створити сили територіальної оборони під командуванням Збройних сил. Документ передбачає збільшення особового складу армії на 11 тис. осіб.
  • Центральна виборча комісія подала касаційну скаргу на постанову Верховного суду, яким скасовано протокол про визнання кандидата від партії "Слуга народу" Вірастюка переможцем виборів до Верховної Ради на виборчому окрузі в Івано-Франківській області.
  • Колишнього глави правління Приватбанку Дубілета не було на судовому засіданні з обирання йому запобіжного заходу в справі про розтрату 8,2 млрд коштів банку, оскільки він із 2017 р мешкає в Ізраїлі та здобув громадянство.
  • Харківський окружний адмінсуд визнав протиправним рішення Харківської міськради про оголошення російської мови "регіональною".
  • Мінфін на аукціоні з розміщення ОВДП залучив майже 6 млрд грн, практично не змінивши процентні ставки. Найбільший обсяг розміщення припав на 1- та 3-річні облігації — 3,5 та 1,1 млрд грн відповідно. Однак цієї суми, як і раніше, не вистачає на погашення вже випущених облігацій та процентного доходу за ними, тому залишок буде виплачено з бюджету. Держказначейство перераховує великі суми відшкодування ПДВ експортерам, тому в них знижується потреба в гривні для поточних платежів, і пропозиція валюти на ринку скорочується. Нерезиденти також не продають валюту для викупу ОВДП, а перевкладаються в них коштами від погашення облігацій попередніх випусків. Усі ці чинники призводять до поступового зростання курсу долара. На середу курс встановлено на позначці 27,46 ₴/$ (+0.03 грн), 33,66 ₴/€ (+0,17 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, у країні впродовж доби зроблено 71,2 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 3,4 тис. людей, одужали 15,0 тис. хворих, померли — 208. У світі зафіксовано 523 тис. випадків інфікування, померли — 12,1 тис. осіб.
    Конституційний суд України відмовився розглядати подання 49 депутатів щодо неконституційності запровадження карантинних обмежень у країні, оскільки постанову уряду до моменту розгляду справи вже було скасовано.
    Головний лікар-інфекціоніст США Фаучі зажадав визначення джерела появи коронавірусу, оскільки експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я не змогли надати повну оцінку ситуації після відвідування лабораторії в китайському місті Вухань.
    Грузія відкриває сухопутні кордони з 1 червня для туристів,  яких щеплено 2 дозами вакцин, громадяни ще 50 країн дозволено в'їжджати в країну. Українцям в'їзд відкрито з 1 березня. Влада Мальти повідомила про набуття колективного імунітету — вакциновано понад 70 % населення країни. ЄС планує отримати до кінця року 1,5 млрд доз вакцин, що понад 2 рази перевищує потреби для набуття колективного імунітету. Лідери країн ЄС схвалили введення європейського цифрового "сертифіката здоров'я" й закликали запровадити його до середини червня задля якнайшвидшого відновлення внутрішнього туризму Євросоюзу.

Війна

  • На Донбасі бойові дії тривали на ділянці фронту на схід від Маріуполя — у Павлополі, у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь — у Березовому, у Новомихайлівці та Авдіївці в околицях Донецька, у Новгородському в районі Горлівки, а також у Світлодарську поруч із водосховищем та в Золотому, неподалік від КПВВ, що досі не працює. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок снайперського обстрілу поранено українського бійця. У Березовому ВСУ збили квадрокоптер, який проводив авіарозвідку.

Україна та світ

  • Влада Білорусі наполягає, що не застосовувала силові методи для посадки в Мінську літака авіакомпанії Ryanair. Білоруський журналіст та його подруга, яких було знято з повітряного судна, заарештовано та поміщені до СІЗО КДБ, де вони дали свідчення про свою протиправну діяльність. Країни Балтії скликають екстрене засідання Ради Безпеки ООН, на якому обговорюватимуться ці події. За словами прессекретаря російського президента Пєскова, Путін вважає дії білоруської влади виправданими й не вбачає загрози для російських пасажирів. Пєсков назвав "русофобією" звинувачення Заходу в причетності російських спецслужб до операції перехоплення авіалайнера. Українські авіакомпанії SkyUp та МАУ оголосили, що припиняють польоти над Білоруссю й доставлятимуть пасажирів до країн Балтії та Фінляндії через повітряний простір країн ЄС. Посольство Білорусі направило МЗС України ноту протесту щодо  припинення авіасполучення між країнами.
  • Перед зустріччю з російським президентом Путіним президент США Байден оголосив про відмову запровадження додаткових санкцій проти газогону "Північний потік-2", оскільки проєкт практично завершено, а подібний крок начебто призведе до погіршення відносин із ЄС. Канцлер Німеччини Меркель назвала "сумнівними" американські санкції проти "Північного потоку-2" і сподівається розв'язати питання про їхнє скасування на переговорах із керівництвом США.

Тренди

  • Аудит фонду боротьби з наслідками коронавірусної епідемії довів наявність порушень на суму понад 400 млн грн із загального бюджету 66,5 млрд грн. Основні втрати зафіксовано в МОЗ, МВС, Міністерстві розвитку громад та територій, а також у Міністерстві культури та інформполітики. МВФ вимагав проведення аудиту із залученням незалежних експертів, однак їх так і не було долучено до процесу.


 

No comments:

Post a Comment