May 25, 2021

24.05.2021: ЄС та Україна оголосили про припинення авіасполучення з Білоруссю

ЄС та Україна оголосили про припинення авіасполучення з Білоруссю

  • ЄС та Україна оголосили про припинення авіасполучення з Білоруссю.
  • Верховний суд ще раз скасував реєстрацію Вірастюка депутатом Верховної Ради.
  • Журналісти опублікували чергові аудіозаписи розмов Медведчука.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон, яким владам територіальних громад та міськрад дозволено реєструвати шлюби, акти народження та смерті.
    Також підписано закон про продаж землі на аукціонах. Зеленський звинуватив попередників у створенні "схем", які дали можливість вивести з держвласності понад 5 млн га землі. Міністр агрополітики Лещенко повідомив, що загалом у країні розорано 33 млн га землі, а в держвласності після передавання територіальним громадам залишилося лише 0,75 млн га. Він заявив, що є два варіанти подальшої долі цих земель: безплатна приватизація або продаж через земельні аукціони.
  • Парламентська фракція "Слуга народу" виключає зі свого складу депутата Шевченка, який відкрито підтримав білоруського президента Лукашенка та їздив до нього в гості.
  • Журналісти "Bihus.info" опублікували ще одну частину аудіозаписів розмов глави політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука, які свідчать про його тісну співпрацю з попереднім президентом Порошенком. Це дало змогу Медведчукові переписати нафтопродуктопровід "Самара-Західна Європа" на власну компанію, скасувавши націоналізацію труби. Представники партії Порошенка "Європейська солідарність" категорично відкинули звинувачення в його зв'язках із Медведчуком.
  • Верховний суд знову скасував реєстрацію депутатом Верховної Ради кандидата від "Слуги народу" Вірастюка, який прийшов першим на виборах у мажоритарному окрузі в Івано-Франківській обл.
  • Підприємство "Оператор ГТС" повідомив, що регіональні газові компанії заборгували йому понад 10 млрд грн.
  • До України відновилося постачання російського дизпалива. Оператором виступила азербайджанська компанія Socar New Energy, яка постачатиме також скраплений газ.
  • Водії перекрили фурами трасу Миколаїв-Благовіщенське з вимогами перевірки роботи габаритно-вагового комплексу "Укртрансбезпеки", який, за їхніми твердженнями, не функціонує належним чином. Траса майже повністю розбита великими вантажівками, нею до портів Миколаївської обл. транспортуються\ основні обсяги вантажів для перевалки на кораблі.
  • Держстат повідомив про зростання промислового виробництва у квітні на 13 %, попри оголошений "жорсткий карантин" у багатьох регіонах країни. Також чиновники відрапортували про зростання у квітні роздрібного товарообігу в порівнянних цінах на 34,3 % проти квітня минулого року, хоча проти березня 2021 року він знизився на 6,5 %.
  • Уже протягом тижня на міжбанку триває паритет між попитом та пропозицією. Великі продавці й покупці швидко знаходять один одного. Курс змінюється незначно без участі Нацбанку, який не проявляє активності вже 7 тижнів. На вівторок курс гривні встановлено на позначці 27,43 ₴/$ (-0.03 грн), 33,49 ₴/€ (-0,01 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні проведено 52,3 тис. тестів, виявлено інфікування коронавірусом у 2,6 тис. людей, померли – 249 хворих, одужали – 17,5 тис. У світі зафіксовано 443 тис. випадків, померли 8,9 тис. хворих. В Україні повністю вакциновано (двома дозами препаратів) усього 86 тис. осіб. Міністерство цифрової трансформації має намір запустити "паспорта вакцинації" із 1 липня. МОЗ визнало "жовтими" карантинними зонами все області та Київ.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються. Окупанти обстрілюють позиції українських військ із мінометів, гранатометів та стрілецької зброї. Вогневі контакти та перестрілки сталися у Водяному та Павлополі на приморській ділянці фронту, у Невельському, Пісках та Авдіївці в околицях Донецька, у Південному та Шумах у районі Горлівки. У Шумах та в Північному ракети протитанкового ракетного комплексу потрапили в житловий сектор на контрольованій Україною території. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів втрат серед українських військовослужбовців та мирних жителів протягом доби не було.

Україна та світ

  • Секретар РНБО Данилов оголосив про припинення авіасполучення України з Білоруссю та перенаправлення всіх польотів в обхід її повітряного простору після насильницької посадки авіалайнера Ryanair в аеропорту Мінська та арешту опозиційного журналіста. Рада Євросоюзу закликала всіх європейських авіаперевізників уникати польотів над територією Білорусі та заборонила білоруським авіакомпаніям польоти в повітряному просторі ЄС. Рада закликала Міжнародну організацію цивільної авіації якнайшвидше провести розслідування інциденту. Білоруська влада зупинила в аеропорту Мінська ще один літак компанії Lufthansa, який прямував до Франкфурта. МЗС Великобританії закликав зупинити прокачування газу через газогін Ямал-Західна Європа, який проходить територією Білорусі та оголосив про скасування авіасполучення з Мінськом. Президент країни Лукашенко повідомив про нові обмеження роботи ЗМІ, які набудуть чинності за місяць.

 

No comments:

Post a Comment