May 22, 2021

21.05.2021: Верховний суд виправдав генерала Назарова

Верховний суд виправдав генерала Назарова

  • Верховний суд виправдав генерала Назарова.
  • Зеленський запровадив санкції проти «злодіїв у законі».

В Україні

  • Президент Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО про санкції проти 674 фізосіб, серед яких – «злодії в законі» та колаборанти, а також – проти 138 компаній, які пов'язані з цими особами.
  • Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про повне підпорядкування НАБУ Кабміну, який дасть змогу звільнити директора бюро Ситника.
    Прийнято зміни до закону про судоустрій та статус суддів, яким заборонено фіксування технічними засобами засідань про видавання дозволів на проведення розвідувальних заходів.
  • Заст. глави Офісу президента Тимошенко та прем'єр-міністр Шмигаль анонсували запровадження Нафтогазом довгострокових тарифів на газ для підприємств теплокомуненерго після скасування урядом спецзобов’язань із постачання газу таким підприємствам.
  • Касаційний кримінальний суд Верховного суду повністю виправдав генерала Назарова, який віддав наказ на перекидання десантників до Луганського аеропорту в червні 2014 р, Унаслідок обстрілу один із літаків було збито, загинули 40 десантників та членів екіпажу. Попередні суди повністю підтвердили фактами провину генерала, який мав інформацію про підготовку знищення літаків, але послав бійців на вірну смерть.
  • Київський апеляційний суд залишив під домашнім арештом главу політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука. На засіданні політик спробував відкинути всі звинувачення й заявив, що на переговори з Путіним його уповноважили в. о. президента Турчинов та попередній президент Порошенко. Турчинов категорично відкинув звинувачення та заявив, що передавав Путіну через Медведчука вимогу звільнити Крим і припинити агресію проти України.
  • Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, якого долучили лише кілька днів тому до справи щодо завдання збитків державі внаслідок застосування формули розрахунку ціни вугілля «Роттердам+" учетверте закрив справу. НАБУ оголосило, що знову оскаржуватиме це рішення, оскільки його було прийнято в позаробочий час без ознайомлення з матеріалами справи. Антимонопольний комітет закрив розслідування за цією справою ще в грудні 2020 р.
  • Київська міська прокуратура та Держфіскальна служба провели обшуки в ще одному комунальному підприємстві столиці – «Київміськреконструкціі» за фактами оплати фіктивних ремонтних робіт. Президент Зеленський на пресконференції назвав мера Києва Кличка корупціонером.
  • За інформацією ЗМІ, колишнім чиновникам та політикам, які орендують держдачі в Конча-Заспі, запропоновано звільнити житло до понеділка через проведення аудиту земель.
  • Валютний ринок в останній день тижня перебував у відносному спокої. Обсяги торгів скоротилися, попри початок виплат експортерам відшкодування ПДВ. На понеділок курс зафіксовано на позначці 27,46 ₴/$ (-0.01 грн), 33,48 ₴/€ (-0,04 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено 62,7 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 4,6 тис. осіб, одужали – 12,6 тис., померли – 178 хворих. У світі, за даними сайту Worldometers, заразилися 621 тис. людей, померли – 12,8 тис.
    Компанії Pfizer, Moderna та Johnson&Johnson оголосили про готовність поставити протягом 18 місяців до країн третього та четвертого світу 3,5 млрд доз вакцини за пів ціни, з них до кінця цього року – приблизно 2 млрд доз. Майже 100 млн доз пожертвує бідним країнам Євросоюз. МВФ оголосив про готовність виділити кредити на суму $50 млрд для вакцинації 40 % всього населення світу до кінця 2021 р та 60 % – у першій половині 2022 р.
    Німеччина вимагатиме обов'язкового карантину для громадян Великобританії та Північної Ірландії. Аргентина оголосила жорсткий карантин через різке зростання захворюваності. Молдова з 24 травня відкриває всі пункти пропуску на кордонах із Румунією та Україною, які було закрито після оголошення жорсткого карантину. Різко послаблює карантинні обмеження Норвегія.

Війна

  • За зведенням штабу операції об'єднаних сил, на Донбасі окупанти не припиняють обстріли всією лінією фронту, з важкої артилерії та мінометів тощо. Українські війська відкривають вогонь у відповідь. Бойові дії тривали на приморській ділянці фронту – у Водяному та Гнутовому, на схід від Волновахи – у Новоселівці, на околиці Донецька – у Пісках, у Луганському на Світлодарському водосховищі, а також на півночі Луганської області – у Катеринівці неподалік від Попасної та в Причепилівці в районі траси Р-66 «Бахмутка». Унаслідок бойових дій 3 українських бійців дістали поранень та бойових травм.

Україна та світ

  • Прокуратура АР Крим порушила кримінальну справу про постачання до окупованого півострова обладнання для виробництва електроенергії та перекачування води компаній Siemens та Grundfos.
  • США запровадили санкції проти російських компаній та суден, що беруть участь у будівництві газогону «Північний потік-2». Під санкції не потрапила керівна компанія «Nord Stream-2 AG» та її керівництво. Представники польського уряду назвали такі дії США «непослідовними».
  • Російська влада заявила, що "водна блокада" Криму Україною може призвести до гуманітарної катастрофи та зростання міжнародної напруженості.


 

No comments:

Post a Comment