May 21, 2021

20.05.2021: Зеленський дав пресконференцію за підсумками другого року правління

Зеленський дав пресконференцію за підсумками другого року правління

  • Зеленський дав пресконференцію за підсумками другого року правління.
  • Верховна Рада призначила міністрів охорони здоров’я, економіки та інфраструктури.
  • Партія Кличка УДАР готується до наступних парламентських виборів.

В Україні

  • Президент Зеленський дав пресконференцію за підсумками другого року каденції.
    Він заявив, що видавання РФ паспортів громадянам України, що мешкають “в окремих районах” Донецької та Луганської областей – перший крок до анексії цієї території. Зеленський, проте, висловив надію на врегулювання конфлікту на Донбасі ще за президентства Путіна в рамках домовленостей, які було досягнуто на зустрічі лідерів "нормандської четвірки". Україні, нібито, доводиться триматися за 1 % ймовірності врегулювання конфлікту, не допустивши його заморожування. Зеленський сподівається незабаром зустрітися з російським президентом і залучити до переговорів США. За його словами, діалог між Офісом президента України та Адміністрацією президента РФ уже розпочато. Зеленський вважає, що Франція й Німеччина послабили свої вимоги до Росії щодо припинення війни на Донбасі та, на його думку, вони мусять потужніше підтримувати Україну. Він також заявив, що "ситуація на Донбасі" може стати темою всеукраїнського референдуму. За словами президента, Росія може підвищувати градус напруги на кордоні з Україною до вересня.
    У відповідь на претензії про авторитарне ручне керівництво країною з використанням РНБО, Зеленський заявив, що рішення ради є колективними й покликані захистити Україну. Він анонсував прийняття закону про олігархів, який обмежить їхній вплив у різних сферах – у ЗМІ й у політиці. За його словами, законопроєкт не передбачатиме посилення тиску на малий та середній бізнес, як це описують олігархічні медіа.
    Зеленський заявив, що епоха Медведчука вже закінчується, а далі закінчиться епоха корупції. Він стверджує, що "епоха бідності" завершиться лише тоді, коли всі платитимуть податки, буде повна дерегуляція, а держава буде максимально "диджиталізована". Водночас за його словами, зарплати в багатьох містах України вже наблизилися до польських. На питання про санкції проти олігархів Коломойського та Фірташа він порадив щоп’ятниці дивитися засідання РНБО.
    Щодо вбивства журналіста Шеремета Зеленський заявив, що в разі, якщо провину підозрюваних не буде доведено, він ініціює звільнення міністра внутрішніх справ Авакова. За словами президента, він не виключає причетності до вбивства осіб із контррозвідки СБУ. Зеленський повідомив, що переписується з однією з підозрюваних – медсестрою Дугарь і цього не було б, якби він не був переконаний у її невинності.
    Зеленський стверджує, що в "його команді" ніколи не буде старих політиків – Гройсмана, Яценюка та Тимошенко. Він неодноразово підтвердив, що втручається в призначення в структурі виконавчої влади, зокрема, у питанні звільнення міністрів і керівництва Нафтогазу. Він розкритикував керівництво Укрзалізниці за крадіжки та корупцію та заявив, що саме це послужило причиною зняття з посади одного з "нових облич" – колишнього міністра інфраструктури Криклія. Водночас він зауважив, що колишньому чиновнику буде запропоновано роботу на іншій посаді. Зеленський заявив, що вже став вироком для колишнього президента Порошенка, хоча той ще цього й не усвідомив.
    Зеленський анонсував заходи зі святкування 30-річчя незалежності, яке "українці запам’ятають назавжди".
  • Верховна Рада призначила міністром охорони здоров’я головного санлікаря Ляшка, першим віцепрем’єр-міністром – міністром економіки главу Податкової служби Любченка, міністром інфраструктури –- голову Укравтодору Кубракова.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про підвищення незалежності Нацбанку та розширення його регуляторних та наглядових функцій. Закон є одним із пакета законодавчих актів, обов’язкових для прийняття, що прописано в меморандумі зі МВФ про виділення кредиту stand by.
    Також у першому читанні підтримано законопроєкти про зниження у 2 рази – до 1,39 грн/л – акцизу на пиво, вироблене малими та середніми пивоварнями, про спрощення приєднання до газорозподільних систем та про розширення повноважень приватних виконавців зі стягнення сум до 100 тис. грн і адмінштрафів, пов’язаних із порушенням митних правил та процедур тощо.
    За основу прийнято законопроєкт про десовєтизацію законодавства країни.
  • Глава наглядової ради Нафтогазу Споттісвуд уважає, що склад правління компанії залишиться незмінним, як мінімум, до кінця 2021 р. Пресслужба Нафтогазу заявила про брак загрози відключення гарячого водопостачання побутових споживачів у травні після підписання нових контрактів на постачання газу з місцевими виробниками тепла. Асоціація міст України попередила про ризики припинення подачі гарячої води 5 млн домогосподарствам через надвисоку ціну на газ після скасування держрегулювання цін, вимоги передоплати та драконівських штрафних санкцій із боку Нафтогазу.
  • Антимонопольний комітет дозволив компанії Метінвест олігарха Ахметова купити ще один металургійний комбінат – у Кам’янському.
  • Печерський райсуд Києва дав дозвіл СБУ на затримання депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Козака, який наразі, за твердженням глави політради партії Медведчука, перебуває на лікуванні в Білорусі.
  • НБУ опублікував стратегію розвитку до 2025 р, у якій заплановано зняття всіх обмежень на переміщення капіталу та введення електронної гривні.
  • В останній день бюджетних проплат експортери активно продавали валюту, яку миттєво купували нерезиденти й банки, що очікують зростання курсу долара. На п’ятницю курс гривні встановлено на позначці 27,47 ₴/$ (+0.05 грн), 33,52 ₴/€ (+0,03 грн), 3,73 ₴/10 руб (+0,01 грн). Нацбанк у сесії знову участі не брав.

Київ

  • Мер Києва Кличко оголосив, що його партія УДАР уже готується до наступних парламентських виборів. За його словами, до нього приходили представники "Слуги народу" Тищенко та Комарницький, проте розмови про виділення землі не велися. Він стверджує, що востаннє бачився з президентом пів року тому, а глава його Офісу Єрмак на повідомлення не відповідає. Кличко визнав, що в міській адміністрації працюють люди, яких рекомендував Єрмак, зокрема, за протекцією Єрмака було призначено його перший заступника Кулебу. Президент Зеленський на пресконференції заявив, що Кличко після обшуків "неправильно себе поводить із публікою", і взагалі, він йому не конкурент, а глава його Офісу хабарів не бере.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні в четвер проведено 62,6 тис. тестів на коронавірус, виявлено інфікування 5,0 тис. осіб, одужали 12,8 тис., померли – 202 хворих. У світі зареєстровано 652 тис. випадків зараження, померли 13,1 тис. хворих.
    Президент Зеленський заявив, що український уряд законтрактувала 45–47 млн ​​доз різних вакцин, які для громадян будуть "безоплатними".
    Всесвітня організація охорони здоров’я зафіксувала зниження кількості зареєстрованих випадків інфікування в Європі минулого місяця на 60 % – з 1,7 млн ​​до 685 тис. осіб на день. Глава європейського відділення ВООЗ Клюге закликав населення всіх країн утриматися від поїздок за кордон, поки не буде проведено тотальну вакцинацію.
    Єврокомісія підписала ще один контракт із компанією Pfizer на постачання 1,8 млрд доз вакцини – з 2021 до 2023 року, що, на думку чиновників,  дасть змогу адаптуватися до нових штамів вірусу. Запровадження "сертифікатів здоров’я" заплановано на 1 липня, враховуватимуться навіть вакцини, які не схвалив регулятор ЄС.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі поновилися всією лінією фронту. Окупанти ведуть обстріли з мінометів, гранатометів, стрілецької зброї. Перестрілки та бойові зіткнення сталися у Водяному, Гнутовому та Павлополі на приморській ділянці фронту, у Новоселівці на схід від Волновахи, у Мар’їнці, Пісках та Авдіївці в районі Донецька, у Шумах та Південному в околицях Горлівки, у Троїцькому в районі Світлодарського водосховища. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.

Україна та світ

  • Посли країн "великої сімки" привітали ухвалення Верховною Радою законів про продаж землі й висловили надію на завершення земельної реформи в Україні до липня.
  • Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що завершення будівництва газогону "Північний потік-2" стане поразкою американської дипломатії. Спікер парламенту Разумков оголосив про підготовку постанови зі зверненням до обох палат Конгресу США із закликом посилення санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві. 14 членів республіканської партії внесли до Сенату США законопроєкт про запровадження санкцій проти всіх учасників проєкту та керівництва компанії "Nord Stream-2". Президент Зеленський вважає можливим скасування американських санкцій проти "Північного потоку-2" під тиском Росії. Він заявив, що така політика буде програшем США й особисто президента Байдена.
  • За словами глави МЗС Кулеби, зустріч президентів Зеленського та Путіна відбудеться тільки в разі обговорення на ній ключових для України питань – врегулювання на Донбасі та окупації Криму.
  • Суд канадської провінції Онтаріо визнав терактом знищення авіалайнера компанії МАУ в небі над Тегераном іранськими вартовими ісламської революції.
  • Польська газова компанія PGNiG оголосила, що з Газпромом переговорів про укладення нового контракту на постачання газу не веде.
  • МЗС України викликав для пояснень посла Португалії після того, як представники країни заблокували в заяві ОБСЄ щодо ситуації в Криму згадки про 77-й річницю депортації кримських татар.

Тренди

  • За даними опитування служби "Рейтинг", на президентських виборах чинного президента Зеленського підтримали б 27 % респондентів, у решти претендентів – Порошенка, Бойка й Тимошенко – від 10 до 11,5 % підтримки. Серед президентів найкращим вважають Кучму, проте найвищий баланс довіри/недовіри – у Зеленського. Другий рік його каденції позитивно оцінюють 25 % опитаних, 42 % дали поставили незадовільну оцінку, 34 % уважають, що він задовільно виконує обов’язки. Парламентський рейтинг очолює "Слуга народу" з майже 22 % підтримки, за нею йдуть "Європейська солідарність", "Опозиційна платформа – За життя" та "Батьківщина", у яких від 10,3 % до 11,8 %. Партія мера Києва УДАР із 3,5 % наразі не долає прохідний бар’єр.

 

No comments:

Post a Comment