May 20, 2021

19.05.2021: Верховна Рада так і не створила ТСК зі спецоперації проти найманців "Вагнера"

Верховна Рада так і не створила ТСК зі спецоперації проти найманців "Вагнера"

  • Верховна Рада так і не створила ТСК зі спецоперації проти найманців "Вагнера".
  • Кабмін скасував спецзобов’язання з постачання газу для компаній ТКЕ.
  • ТКГ домовилася про відкриття КПВВ у Щасті та Золотому.
  • ЦВК вдруге оголосила переможцем виборів у Івано-Франківській обл. представника "Слуги народу" Вірастюка.

В Україні

  • Депутати Верховної Ради так і не проголосували за створення тимчасової слідчої комісії з розслідування витоку інформації під час проведенні спецоперації зі затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнер". Замість неї депутати президентської фракції вирішили створити комісію з розслідування дій посадових осіб, які несли загрозу нацбезпеці країни.
    Знято з порядку денного законопроєкт про оподаткування азартних ігор.
    У першому читанні підтримано президентський законопроєкт про порядок обрання членів Вищої ради правосуддя.
    Також за основу прийнято законопроєкт про виведення банків із ринку.
    Комітет із питань правової політики підтримав законопроєкт Зеленського про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва.
    Верховна Рада надішле на розгляд Венеціанської комісії закон про місцеві референдуми.
  • Центральна виборча комісія повторно визнала кандидата від партії "Слуга народу" Вірастюка переможцем виборів до Верховної Ради на мажоритарному окрузі в Івано-Франківській області, після того, як було скасовано результати голосування на дільницях, де переміг представник партії "За майбутнє" Шевченко, що посів друге місце.
  • Держбюро розслідувань провело обшуки в одному з департаментів Київської міської адміністрації в справі про незаконне будівництво в охоронній зоні Києво-Печерської Лаври. Мер міста Кличко заявив, що Офіс президента має намір поставити під контроль Київ, а питання про обшуки є політичним.
  • Кабмін затвердив 5 членів наглядової ради Нафтогазу, які й надалі працюватимуть протягом року до моменту завершення конкурсу на обрання нового складу ради.
    Скасовано механізм держрегулювання цін на газ для теплопостачальних компаній. Підприємства теплокомуненерго купуватимуть газ у газозбутових компаній за ринковими цінами. Відмова від постачання газу за спецзобов’язаннями була однією з умов, що прописано в меморандумі зі МВФ про надання Україні кредиту stand-by. 12 великих постачальників теплової енергії вже уклали договори з Нафтогазом після скасування ПСО. Уряд доручив міністерствам регіонального розвитку та енергетики розв’язати питання виплати постачальникам газу компенсації різниці в тарифах. Великі споживачі за підсумками сезону заборгували Нафтогазу майже 57 млрд грн. На думку низки експертів, в умовах фактичної монополії на ринку газу рішення про скасування ПСО призведе до різкого зростання тарифів на гарячу воду та опалення.
  • Апеляційний суд підтвердив права Ощадбанку, який подав позов проти російського дочірнього Сбербанку, на торговельну марку, а також на доменне ім’я sberbank.ua.
  • Обсяги торгів на міжбанку істотно зросли через продажі валюти експортерами для податкових платежів та держкомпаній для виплати дивідендів державі. Основними покупцями були нерезиденти, які конвертували гривню, отриману в середу після погашення ОВДП та виплати відсоткового доходу за облігаціями. Курс на четвер встановлено на позначці 27,42 ₴/$ (-0.02 грн), 33,49 ₴/€ (-0,03 грн), 3,72 ₴/10 руб.

Київ

  • Київська міська адміністрація оголосила конкурс на перевезення пасажирів на нових маршрутах, підсиливши вимоги до перевізників. Транспорт мусить мати місткість понад 50 місць, має бути забезпечений доступ для маломобільних пасажирів та людей з інвалідністю, рухомий склад має бути обладнаний датчиками GPS, валідаторами для приймання електронного квитка, а також 5 кнопками для зупинення на вимогу. Зупинки мають оголошуватися українською та англійською мовами й дублюватися на електронних табло. Після завершення чинних договорів із перевізниками конкурси проводитимуться за новими умовами.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією Міністерства охорони здоров’я, у країні протягом доби проведено 69,7 тис. тестів, 5,2 тис. осіб визнано інфікованими, померли 203 хворих, одужали – 16,7 тис. У світі зафіксовано 660 тис. випадків зараження, померли 13,2 тис. людей.
  • Єврокомісія запропонувала відкрити кордони для туристів, які дістали щеплень вакцинами, затвердженими в ЄС. Із середини червня у ЄС діятиме цифровий "сертифікат здоров’я", який одержать  громадяни держав Шенгенської зони, яких було вакциновано або які вже перехворіли.

Війна

  • На Донбасі – відносне затишшя. Окупанти обстріляли українські війська з гранатометів у Талаківці на схід від Маріуполя та в Авдіївці. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • Відбулося засідання тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі. Досягнуто угода про розблокування роботи двох КПВВ у Луганській обл. – "Золоте" та "Щастя". Українська делегація запропонувала затвердити графік робіт із розмінування критичних об’єктів інфраструктури, які розташовано в "сірій зоні", проте його так і не було прийнято. За твердженням пресслужби української делегації, Росія гальмує переговори з обміну утримуваними особами.
  • Верховна рада ухвалила закон про скасування мораторію на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитами та договорами позики громадян, що зареєстровані на окупованій території Донбасу. Закон не стосується нерухомості, що знаходиться в ОРДЛО.
  • Держприкордонслужба повідомила, що роботи з будівництва об’єкта "Стіна" на кордоні з РФ виконано на 51 %. Будівництво почалося ще у 2014 р, одразу ж після початку бойових дій на Донбасі.

Україна та світ

  • Держдума Росії скасувала ратифікацію Договору про відкрите небо, який дає право на невійськові інспекційні обльоти територій країнам, що беруть участь в угоді. Договір ще чинний до грудня.
  • Президент Зеленський та прем’єр-міністр Естонії Каллас підписали спільну заяву про підтримку вступу України до ЄС.
  • Відбулася зустріч глав зовнішньополітичних відомств США та Росії. За результатами переговорів держсекретар США Блінкен заявив, що відмова від введення нових санкцій проти керівництва газопроводу "Північний потік-2" "відповідає американським інтересам". Водночас він підкреслив, що в разі, якщо Росія діятиме агресивно проти США та їхніх партнерів, вона одержить  гідну відповідь. Російський міністр Лавров заявив, що РФ готова до обговорення будь-яких питань, проте країни кардинально розходяться в оцінці міжнародної ситуації та підходах до її вирішення. Сенатори США вважають заяву Блінкена помилкою, а представник Білого Дому назвала "Північний потік-2" поганою угодою, що загрожує енергетичній безпеці Європи. Комітет із міжнародних справ Конгресу затвердив резолюцію про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

Тренди

  • Колишній мер Добропілля Аксьонов, якого було обрано депутатом Верховної Ради, заперечує набуття ним російського громадянства. Пресслужба СБУ не підтвердила інформацію про наявність російського паспорта в Аксьонова. Журналіст газети "Сьогодні" на офіційному сайті Федеральної податкової служби Росії виявив дані про наявність в Аксьонова паспорта РФ.

 

No comments:

Post a Comment