May 19, 2021

18.05.2021: Верховна Рада ухвалила закон про продаж землі на електронних аукціонах

Верховна Рада ухвалила закон про продаж землі на електронних аукціонах

  • Верховна Рада ухвалила закон про продаж землі на електронних аукціонах.
  • Звільнено міністрів охорони здоров’я, економіки та інфраструктури.

В Україні

  • Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про будівництво мережі цифрового телемовлення Мультиплекс, про збільшення витрат на оборону і про затвердження складу комісії з відбору директора Бюро економічної безпеки.
  • Верховна Рада прийняла закон про продаж землі або права оренди землі тільки через електронні аукціони. Гарантійний внесок за участь складатиме не менш ніж 30 % оцінювальної вартості ділянки або 30 % річної орендної плати. Розмір лоту не може перевищувати 20 га. Заборонено відчуження земельних ділянок без згоди орендаря.
    Депутати звільнили трьох міністрів – охорони здоров’я Степанова, інфраструктури Криклія та економіки Петрашка.
    Склав присягу депутата колишній мер Добропілля Аксьонов, який підтримував "референдум" про створення "ДНР", та, за інформацією СБУ, має російський паспорт.
  • Міністерство соцполітики повідомило, що з травня 2021 р субсидії виплачуватимуться тільки в грошовій формі через зарахування на рахунок у державному Ощадбанку.
  • Шевченківський районний суд Києва подовжив запобіжний захід двом фігурантам розслідування вбивства журналіста Шеремета – лікарю Кузьменко та медсестрі Дугарь.
  • Прокуратура та Держфіскальна служба провели обшуки в будинку, де проживає мер столиці Кличко. За інформацією ЗМІ, у квартирі Кличка обшук не проводився. Прокурор Києва Кіпер повідомив, що працівникам комунальних підприємств повідомлено підозри в справі про розкрадання бюджетних коштів, загальна сума збитків перевищує 43 млн грн. ДФС оголосила про виявлення порушень у Києві у сфері орендної плати за землю на суму понад 100 млн грн. На думку переважної більшості експертів, шквал обшуків у Києві пов’язаний із наміром оточення президента Зеленського взяти під контроль бюджет столиці та тіньові фінансові потоки.
  • Мінфін досить успішно розмістив ОВДП на аукціоні у вівторок. Загальна сума проданих держзобов’язань склала 4,45 млрд грн, $62,9 млн та €238,4 млн. Чиновникам вдалося залишити без змін прибутковість облігацій, без підвищення відсоткової ставки. Основні продажі припали на 15-місячні ОВДП (2,03 млрд грн) та 2-річні (1,65 млрд грн). Залучених коштів не вистачить на погашення облігацій, які випущено раніше, тому залишок знову буде закрито коштами бюджету. На міжбанку активно продавали валюту експортери для податкових платежів та держпідприємства, що до 20 травня мусять виплатити дивіденди державі. НБУ в торгах знову не брав участі, що призвело до зміцнення гривні через перевищення пропозиції валюти над попитом: 27,44 ₴/$ (-0,12 грн), 33,53 ₴/€ (+0,09 грн), 3,72 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у країні протягом доби протестовано на коронавірус 77,7 тис. осіб, підтверджено зараження 5,1 тис., одужали – 17,1 тис., померли – 227. У світі, за інформацією сайту Worldometers, тестами підтверджено 612 тис. випадків інфікування, померли 14 тис. людей. Держстат повідомив, що в березні 2021 року в Україні померли 64,9 тис. осіб, що на 34 % більше, ніж у березні 2020 р, а з початку року –174,1 тис. осіб, що на 17 % більше, ніж торік.
    Міністерство охорони здоров’я повідомило, що Донецька область за показниками інфікування та завантаженості ліжок у лікарнях знову повернулася до "помаранчевої" карантинну зону.
    До України доставлено 122 тис. доз препарату Pfizer/BioNTech. Центр із контролю та профілактики захворювань США повідомив, що 50 % населення країни вакциновано вже двічі, 73 % літніх громадян тощо. Польська влада оголосила, що громадяни України, що їдуть на роботу до країни, будуть вакциновані на кордоні препаратом Johnson&Johnson, який потребує лише однієї ін’єкції.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки з використанням гранатометів та стрілецької зброї в районі Донецька – у Красногорівці, Пісках, Авдіївці, в околицях Горлівки – у Зайцевому, а також у Світлодарську в районі водосховища. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія відкривала вогонь у відповідь на обстріли, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було. КПВВ у Станиці Луганській відвідала прем’єр-міністр Естонії Каллас. Вона заявила, що ніхто в Європі не має жити під окупацією та пообіцяла допомогу в модернізації КПВВ.
    Начальник Генштабу Хомчак під час засідання Воєнної ради НАТО заявив, що Росія досі тримає на кордоні з Україною приблизно 80 тис. військовослужбовців.

Україна та світ

  • За інформацією американських ЗМІ, адміністрація президента Байдена відмовилася від запровадження додаткових санкцій проти фізосіб та компаній, що беруть участь у будівництві газогону "Північний потік-2" насамперед проти компанії-оператора. Члени конгресу та сенатори від Республіканської партії заявили, що Байден дає Путіну ще один стратегічний важіль впливу в Європі. Водночас держсекретар Блінкен у телефонній розмові з главою МЗС Німеччини Маасом попередив, що США мають намір протистояти спробам Росії підірвати колективну безпеку Заходу, зокрема, через будівництво нового газогону.

Тренди

  • Скандальний депутат Яценко, який створив "схеми" отримання корупційної ренти під час оцінювання нерухомості (“майданчики Яценка”), вступив до парламентської фракції "Батьківщина".

 

No comments:

Post a Comment