May 15, 2021

14.05.2021: РНБО запровадив санкції проти "злодіїв у законі"

 

РНБО запровадив санкції проти "злодіїв у законі"

  • РНБО запровадив санкції проти "злодіїв у законі".
  • Прийнято Стратегію кібербезпеки.
  • Міністри економіки та інфраструктури подали у відставку.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про подовження на 5 років чинності мита на вивіз металолому.
  • Відбулося засідання РНБО, на якому було прийнято рішення про застосування санкцій проти понад 500 українських та 111 іноземних "злодіїв у законі".
    Затверджено концепцію кібербезпеки та прийнято рішення про створення кібервійськ.
    На засіданні також ухвалено рішення про створення мультиплексу 12 основних телевізійних каналів та про посилення сигналу цифрового ефірного телебачення для доступу мешканців прикордонних регіонів до українського контенту після кодування супутникового сигналу, а також для оповіщення громадян про надзвичайні ситуації.
    Президент Зеленський доручив уряду провести повний аудит земель та держрезиденцій "Пуща-Водиця" та "Конча-Заспа" та встановити осіб, що орендують там держдачі. Він звинуватив свого попередника Порошенка в розбазарюванні державного майна.
  • Заст. глави парламентської фракції "Слуга народу" Кравчук оголосила про відхід у відставку міністрів економіки Петрашка та інфраструктури Криклій. Глава фракції Арахамія повідомив, що наступного тижня буде також розглянуто відставку глави МОЗ Степанова за зривання кампанії вакцинації. Степанов заявив, що заяви про відставку не писав і готовий відповісти на всі питання депутатів.
  • Кабмін затвердив постанову про держрегулювання ціни на моторне пальне зі встановленням максимальної надбавки до гуртових цін.
  • Міністр інфраструктури Криклій заявив, що будівництво аеропорту "Дніпро" триватиме, попри зупинення фінансування Антимонопольним комітетом.
  • 5 із 6 членів наглядової ради Нафтогазу оголосили про припинення своїх повноважень з 14 травня, попри вмовляння голови офісу президента Єрмака та прем’єр-міністра Шмигаля.
  • Печерський суд заарештував рахунки "Укрзалізниці" для стягнення боргів на користь компанії VR Capital на суму $11,3 млн та майже 100 млн грн. Проти VR Capital відкрито кримінальну справу, доказами у якій є кошти на рахунках Укрзалізниці.
  • Колишньому депутату Семенченку оголошено підозру в скоєнні теракту – обстрілу з гранатомета будівлі телеканалу "112-Україна" в липні 2019 р.
  • Офіс генпрокурора повідомив, що на очільника політради партії "Опозиційний блок – За життя" Медведчука, якого суд відправив під домашній арешт, одягнено електронний браслет стеження. Медведчук пообіцяв оскаржити ухвалу суду про його арешт. Прокуратура наполягає на арешті з правом внесення застави й також планує подати апеляцію на рішення суду. Російська влада розпочала процес ліквідації компанії "Нові проєкти", яка фігурує в підозрі Медведчуку про замах на передавання ділянки кримського шельфу Росії. Кум Медведчука, російський президент Путін назвав рішення суду зачисткою політичного поля України від сил, які виступають за мирне вирішення кризи на Донбасі та добросусідські відносини з Росією. Президент Зеленський заявив, що із санкцій проти Медведчука почалася кампанія деолігархізації. Представники партії "Слуга народу" анонсували внесення до Верховної Ради законопроєкту про олігархів наступного тижня. Секретар РНБО Данилов уважає, що в разі засудження Медведчука його можна буде обміняти на українських політв’язнів, що перебувають у російських в’язницях.
  • НБУ зажадав реєстрації всіх колекторських компаній. Реєстр таких компаній планується запустити протягом 2 місяців.
  • Приватбанк перерахував до бюджету перший транш дивідендів за минулий рік у сумі 10 млрд грн, загальний розмір дивідендів становить 19,4 млрд грн (80 % чистого прибутку минулого року).
  • За даними НБУ, у квітні обсяг грошової маси в Україні зріс на 2 % й сягнув 1,89 трлн грн, позабанківський обіг виріс на 3,6 % – до 0,53 трлн грн.
  • Держстат констатував падіння ВВП в I кварталі на 2 % проти аналогічного періоду минулого року, хоча в IV кварталі 2020 р падіння становило всього 0,7 %, Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами в січні-квітні 2021 р зріс на 1,4 % проти аналогічного періоду минулого року і склав $1,32 млрд, а позитивне сальдо торгівлі послугами скоротилося у 2,4 раза і склало $0,60 млрд.
  • Великі продажі валюти держпідприємствами для виплати дивідендів державі та продажі валюти експортерами не змогли істотно зміцнити гривню – попит на долар значний. Курс на понеділок зафіксовано на рівні 27,61 ₴/$ (-0,01 грн), 33,48 ₴/€ (+0,10 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,02 грн). НБУ в торгах участі не бере вже 6 тижнів поспіль. Нацбанк виділив 5-річні кредити рефінансування 9 банкам на суму 1,72 млрд грн, 3-місячні – 3 банкам на суму 0,31 млрд грн, тому експерти не очікують істотного зростання продажів держоблігацій на аукціоні у вівторок.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 76,5 тис. тестів на коронавірус, зафіксовано 6,8 тис. інфікованих, одужали – 17,2 тис., померли – 322 хворих. У світі зафіксовано 697 тис. випадків зараження, померли 12,8 тис. людей.
    Греція офіційно відкрила з 14 травня туристичний сезон для громадян кількох країн, що не входять до ЄС, зокрема, для українців.

Війна

  • На Донбасі тривають бойові дії зі застосуванням артилерії та мінометів на приморській ділянці фронту – у Широкиному та Водяному, а також в околицях Горлівки – у Новгородському. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Старогнатівці на схід від Волновахи, у Світлодарську в районі водосховища, а також у Луганській обл. – у Катеринівці неподалік від Попасної та в Новотошківському на трасі Р-66 "Бахмутка". За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія протягом доби втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Антимонопольний комітет дозволив польській нафтогазовій компанії PGNiG придбати понад 50 % акцій "Карпатигазвидобування", власника спецдозволу на видобуток нафти та газу у Львівській обл.
  • Влада Росії включила до списку "недружніх країн" США та Чехію.

Тренди

  • Заст. глави партії УДАР Палатний заявив про тиск оточення президента на столичну владу. За його словами, до моменту початку масових обшуків у приміщення міських служб та комунальних підприємств Києва, представники Офісу президента попередили його про неприпустимість передвиборчих амбіцій та розширення діяльності партії на всю Україну.
  • За твердженням глави парламентської фракції "Слуга народу" Арахамії, Верховна Рада наступного тижня розгляне питання про створення тимчасової слідчої комісії в справі про витік інформації з Офісу президента щодо спецоперації із захоплення найманців російської приватної військової компанії "Вагнер".

No comments:

Post a Comment