May 12, 2021

11.05.2021: Медведчуку пред’явлено підозру в зраді та підривній діяльності

Медведчуку пред’явлено підозру в зраді та підривній діяльності

  • Медведчуку пред’явлено підозру в зраді та підривній діяльності.
  • Вітренко запропонував націоналізувати облгази Фірташа.
  • Апеляційний суд підтвердив дію нового українського правопису.

В Україні

  • За твердженням прем’єр-міністра Шмигаля, після відкриття ринку землі протягом 10 років її вартість зросте у 2–5 разів. Він заявив, що підготовка до відкриття ринку "йде за планом".
  • Генпрокурор Венедиктова оголосила про підписання підозри двом депутатам Верховної Ради від "Опозиційного блоку – За життя" – голові політради партії, куму російського президента Медведчуку, а також Козаку – власнику телеканалів, які потрапили під санкції РНБО. СБУ провела обшук у їхніх будинках, а також в офісі партії. Глава СБУ Баканов заявив, що Медведчук через Козака передав Росії інформацію про розташування секретного підрозділу української армії, що є актом державної зради. Баканов повідомив, що Медведчук наразі перебуває в Україні, а Козак виїхав до Росії. У підозрі, яку було доставлено до Верховної Ради та за місцем проживання Медведчука, його звинувачують у підриві економічної безпеки України – зокрема, він перереєстрував на користь РФ родовища нафти та газу на чорноморському шельфі. Партія назвала обшуки помстою та розправою над політиком найбільшої опозиційної партії. Медведчук заявив, що не виїжджав з України й готовий з’явитися на допит. Представники партії "Європейська солідарність" заявляють, що справи проти Медведчука були відкрито під час каденції Порошенка.
  • Пресслужба Укрзалізниці повідомила, що компанія у квітні дістала прибуток 35 млн грн після безперервних збитків протягом останнього року.
  • Глава Нафтогазу Вітренко запропонував націоналізувати газорозподільні компанії в разі їхньої відмови від погашення боргів. Мова насамперед йде про облгази, що належать олігархові Фірташу. Вітренко назвав наглядову раду компанії некомпетентною, оскільки в її складі немає юристів, які знаються на антимонопольному законодавстві.
  • Антимонопольний комітет припинив фінансування реконструкції міжнародного аеропорту "Дніпро" на суму 1,5 млрд грн у зв’язку з неконкурентною процедурою відбору підрядників.
    Офіс генпрокурора повідомив про розслідування понад 800 кримінальних справ про розкрадання та шахрайство під час реалізації проєктів "великого будівництва".
  • Апеляційний адмінсуд Києва скасував рішення Київського окружного адміністративного суду про визнання неправомірним постанови Кабміну, якою було запроваджено новий правопис. Отже, нові норми українського правопису наразі є чинними.
  • Інфляція за підсумками року у квітні знизилася на 0,1 % проти березня й на 1 травня склала 8,4 %. НБУ вважає причиною уповільнення інфляції зниження темпів зростання цін на сирі харчові продукти.
  • Мінфін знову невдало провів розміщення облігацій. Загальна сума продажу 0,5, 1 та 3-річних облігацій склала лише 1,43 млрд грн, водночас чиновникам довелося збільшити їхню прибутковість. Після довгих вихідних на міжбанку торги йшли мляво з незначним перевищенням попиту над пропозицією, що призвело до ситуативного зміцнення гривні. Курс на середу встановлено на позначці 27,67 ₴/$ (-0,09 грн), 33,67 ₴/€ (+0,18 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,01 грн). За інформацією учасників торгів, нерезиденти та експортери продавали валюту, а держбанки її вже практично не купували – мабуть, повністю закрили фінансування контрактів на постачання вакцин. НБУ в сесії знову участі не брав. На думку низки експертів, курс гривні знизиться в другому півріччі, через незрозумілі перспективи відновлення співпраці зі МВФ, після повільного зміцнення в першому. Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що на переговорах зі МВФ "Україна просунулася вперед", а звільнення керівництва Нафтогазу не вплинуло на стосунки з кредиторами.

Київ

  • "Велика трійка" мобільних операторів запустила мережі стандарту 4G на всіх станціях Київського метрополітену.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією міністра охорони здоров’я Степанова, у країні впродовж доби підтверджено 4,5 тис. випадків зараження коронавірусом, одужали – 19,8 тис. осіб, померли – 356 хворих. У світі зафіксовано 710 тис. випадків зараження, померли – 13,5 тис. людей. Епідемія вирує в Індії, де зареєстровано майже половина випадків інфікування та третина смертей.
    Світовий банк схвалив надання кредиту Україні в розмірі $90 млн на закупівлю вакцин, заходи щодо їхньої логістики, а також на кампанії пропаганди вакцинації. Офіс президента оголосив, що осіб, що зареєструвалися на щеплення в додатку "Дія", вакцинуватимуть у вихідні.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що під час епідемії кількість безробітних зросла до 1 млн чол., проте останнім часом ситуація на ринку праці покращилася. На 6 травня в країні зареєстровано 401 тис. безробітних. Він уважає, що епідемію можна побороти протягом року через вакцинацію 70 % дорослого населення. За його словами, уряд готовий впровадити "паспорта вакцинації", які запропонує ЄС.
    Пенсійний фонд профінансував виплату компенсацій підприємцям та їхнім найманим працівникам за вимушений простій унаслідок оголошення карантину на суму приблизно 800 млн грн.
    Украерорух повідомив про зростання авіатрафіку, який у квітні склав уже майже половину кількості польотів у порівнянні з періодом до оголошення карантину.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі тривали на ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Водяному та Лебединському, в околицях Горлівки – у Новоселівці, Південному та Новгородському, а також у районі Попасної в Луганській обл. – у Калиново-Борщуватом. У Південному окупанти знову здійснили дистанційне мінування "сірої зони". За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія втрат протягом доби не зазнала.
  • Апеляційний суд Києва скасував постанову Центральної виборчої комісії про неможливість проведення виборів у територіальних громадах у прифронтовій зоні Донецької та Луганської областей.

Україна та світ

  • Президент Зеленський заявив, що Росія не відвела війська від кордону з Україною, водночас висловив надію, що великої війни не буде, оскільки це може призвести до світового конфлікту. Держдепартамент США вважає, що напруженість на українсько-російському кордоні триває, а Росія відвела від кордону лише частину військового контингенту.
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що НАТО на саміті в червні не прийме рішення про надання Україні плану дій щодо членства, оскільки "поодинокі союзники не хочуть провокувати Росію". Зеленський не захотів зв’язати агресію РФ проти України з планами вступу країни до ЄС та НАТО, які він назвав пріоритетом стратегії розвитку. Глава СБУ Баканов заявив, що 65 % кордону є уразливими для вторгнення Росії, кордон із її союзником – Білоруссю тощо. Він назвав "потенційно небезпечними" також ділянки кордону з європейськими державами, оскільки, за його словами, Росія підживлює в них націоналістичні рухи заради впливу на ситуацію в Україні. За твердженням чиновника, в Україні діють майже 7 тис. агентів російських спецслужб.
  • Комітет міністрів Ради Європи закликав Росію припинити порушення прав людини в окупованому Криму, скасувати заборону Меджлісу та звільнити політв’язнів.
  • Влада Молдови заявила про затримання ще одного підозрюваного у викраденні колишнього судді Чауса, якого було нелегально вивезено до України. Місцеперебування Чауса наразі невідомо.
  • Венеціанська комісія позитивно оцінила президентський законопроєкт про відновлення кримінальної відповідальності чиновників, депутатів та суддів за брехню в деклараціях про доходи та активи. Новий законопроєкт суттєво пом’якшує відповідальність проти закону, який було скасовано Конституційним судом.

Тренди

  • Секретар РНБО Данилов заявив, що олігархами в Україні можна назвати 13 бізнесменів. Він підтвердив, що Офіс президента, РНБО та Антимонопольний комітет розробляють закон про олігархів за дорученням Зеленського.

 

No comments:

Post a Comment