May 11, 2021

10.05.2021: "Бухарестська дев’ятка" підтвердила підтримку суверенітету України

"Бухарестська дев’ятка" підтвердила підтримку суверенітету України

  • "Бухарестська дев’ятка" підтвердила підтримку суверенітету України.
  • Влада Харкова не планує зносити пам’ятник Жукову.

В Україні

  • В. о. мера Харкова Терехов заявив, що влада міста не планує зносити пам’ятник маршалу Жукову й перейменовувати проспект, названий на його ім’я.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 22 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 2,2 тис. людей, одужали – 8,6 тис., померли – 119 хворих. У світі, за інформацією сайту Worldometers, заразилися 611 тис. осіб, померли – 10,6 тис.
    Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що Україні вдалося вдвічі збільшити обсяги постачання вакцини Pfizer/BioNTech – до 20 млн доз. Компанія BioNTech оголосила, що її вакцина забезпечує захист від нових штамів коронавірусу.
    Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебреєсус заявив, що у світі захворюваність та смертність від коронавірусу та його ускладнень стабілізувалися, проте залишаються все ще неприпустимо високими. ВООЗ констатувала збільшення кількості дітей з ожирінням унаслідок багатомісячного карантину в різних країнах.

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ в Опитному в околицях Донецька й у Троїцькому в районі Світлодарського водосховища. Перестрілки та вогневі контакти зі застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Старогнатівці на схід від Волновахи, в Авдіївці, а також у Південному в районі Горлівки. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що ВСУ під час бойових дій втрат протягом доби не зазнали. Поблизу селища Новгородське в околицях Горлівки захоплено "бійця армії ДНР".

Україна та світ

  • У столиці Румунії відбувся саміт "Бухарестської дев’ятки". Президент країни Йоханніс заявив про посилення впливу РФ у чорноморському регіоні. У підсумковій резолюції зустрічі заявлено про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України й Молдови та висловлено ​​стурбованість через дії Росії в Чорному морі та окупованому Криму. У саміті в режимі відеоконференції взяли участь президент США Байден та глава НАТО Столтенберг. Байден заявив про намір США співпрацювати із союзниками в центральній та південній Європі й готовність до обговорення російської загрози під час саміту НАТО в червні.
  • Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що країни ЄС не вважають за необхідне загострювати напруженість у відносинах із Росією й не висилатимуть російських дипломатів.
  • Рада ЄС посилила правила експортного контролю для товарів та технологій подвійного призначення, а також прийняла рішення про розроблення нової воєнної стратегії Євросоюзу.
  • Владна російська партія "Єдина Росія" оголосила про співпрацю на вересневих виборах до Держдуми зі "Союзом добровольців Донбасу" – організацією, що вербує найманців та добровольців на війну на Донбасі.



 

No comments:

Post a Comment