May 08, 2021

07.05.2021: Ціни у квітні зросли на 0,7 %

Ціни у квітні зросли на 0,7 %

  • Ціни у квітні зросли на 0,7 %.
  • Борги облгазів Фірташа перед "Оператором ГТС" перевищили 10 млрд грн.
  • Зеленський затвердив положення про Центр протидії дезінформації.

В Україні

  • Президент Зеленський затвердив положення про Центр протидії дезінформації, який буде підпорядковано РНБО. У новій структурі працюватимуть 52 службовців.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль наполягає на законності, звільнення керівництва Нафтогазу.
  • "Оператор ГТС" повідомив, що заборгованість газорозподільних компаній за послуги з балансування зросла до 10 млрд грн. Облгази називають тарифи на балансування завищеними. За інформацією ЗМІ, РНБО може запровадити санкції за системне саботування оплати щодо облгазів, які належать олігархові Фірташу.
  • Підприємець Єрімічук подав позов до Верховного суду на президента Зеленського з вимогою скасування санкцій, які запровадив проти нього РНБО за контрабанду.
  • СБУ порушила кримінальну справу за фактом викрадення в Молдові та вивезення на територію України колишнього судді Чауса, на екстрадиції якого наполягали українські правоохоронці. Місцеперебування Чауса наразі невідомо.
  • За даними Держстату, у квітні інфляція зросла на 0,7 % проти березня, а протягом року споживчі ціни зросли на 8,6 %. З початку року, за оцінкою чиновників, ціни виросли на 4,6 %.
  • НБУ повідомив про зростання у квітні міжнародних резервів країни на 3,6 % після розміщення єврооблігацій на $1,25 млрд та продажу валютних ОВДП на суму $0,13 млрд. На 1 травня розмір резервів склав $28 млрд.
  • Укрексімбанк і надалі купує долари під контракти на постачання вакцин. Пропозиція валюти також зросла – на ринку, крім Нафтогазу, з’явилися великі експортери після зростання котирувань на основні експортні товари. Це підняло обсяг торгів до рекордної суми з початку року – до $230 млн. Котирування знову прийшли до рівноваги без втручання НБУ, курс на вівторок встановлено на позначці 27,76 ₴/$ (+0,04 грн), 33,49 ₴/€ (+0,08 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, у п’ятницю в Україні проведено 87,6 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 8,7 тис. осіб, одужали – 19,4 тис., померли – 370 хворих. У світі, за даними сайту Worldometers, зареєстровано 837 тис. випадків зараження, померли 13,7 тис. людей.
    Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив, що уряд уже законтрактувала 42 млн доз вакцин. Румунія передала Молдові 100 тис. доз вакцини AstraZeneca, таку ж партію планує поставити й до України.
    Всесвітня організація охорони здоров’я видала дозвіл на застосування вакцини китайської компанії Sinopharm, яку закупила Україна. Уряд Німеччини відкрив вільний доступ до вакцинації препаратом AstraZeneca всім особам віком понад 18 років. Президент Макрон закликав США й Велику Британію припинити практику блокування постачання вакцин країнам третього світу. Глава ВООЗ Гебреєсус назвав неприйнятною дискримінацію бідних країн у доступі до вакцин.

Війна

  • На Донбасі тривають бої зі застосуванням важкої артилерії в околицях Горлівки – у Шумах, Південному, Новгородському, Верхньоторецькому. Зіткнення та перестрілки сталися на ділянці фронту в районі Маріуполя – у Водяному, у районі Донецька – у Невельському, Пісках, Авдіївці, а також у Новотошківському на трасі Р-66 на півночі Луганської області. Втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було. У лікарні помер боєць, який дістав важких поранень у зоні бойових дій 9 квітня.

 

No comments:

Post a Comment