April 28, 2021

27.04.2021: Нафтогаз списав борги газзбутів на 20 млрд грн та оголосив про збитки в 19 млрд грн

Нафтогаз списав борги газзбутів на 20 млрд грн та оголосив про збитки в 19 млрд грн
  • Нафтогаз списав борги газзбутів на 20 млрд грн та оголосив про збитки в 19 млрд грн.
  • Академія наук уважає, що пік захворюваності на коронавірус уже пройдено.
  • На Донбасі загинув ще один український боєць.
  • Росія наполягає, що темою переговорів Путіна й Зеленського не може бути врегулювання на Донбасі.

В Україні

  • Верховна Рада подовжила термін дії мита в розмірі €58 за тонну експортованого металолому.
    Прийнято закон про заочне засудження, у випадках, коли місцеперебування підсудного невідомо, або він ухиляється від явки за викликом слідчого, прокурора або судді та є підстава підозрювати, що він перебуває за межами України або на тимчасово окупованій території.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про послуги фінансових компаній, який передбачає надання споживачеві таких послуг повної інформації про кредити, а також запроваджує визначення "таємниці фінансової послуги".
    Також прийнято за основу законопроєкт про впровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, а також її інтеграції з іншими інформаційними системами, судовою тощо.
    Прийнято в першому читанні законопроєкт про заборону реклами електронних сигарет та рідин для них.
  • Центральна виборча комісія зареєструвала депутатом колишнього мера Добропілля Аксьонова, який, за інформацією СБУ, має російський паспорт та брав активну участь у "референдумі" про проголошення “ДНР".
  • Глава Нафтогазу Коболєв не виключає, що у 2021 році компанія не закуповуватиме імпортний газ. Він також заявив, що внаслідок масових неплатежів компанії довелося списати борги газозбутових підприємств на загальну суму понад 20 млрд грн після скасування спецзобов’язань щодо забезпечення населення газом за пільговими цінами. За підсумками року Нафтогаз оголосив про збитки в розмірі 19 млрд грн.
  • Міністерство цифрової трансформації запропонувало додати вартість мобільного зв’язку та інтернет-послуг до прожиткового мінімуму.
  • Глава Ради НБУ Данилишин заявив, що успішно розміщений Мінфіном випуск єврооблігацій на суму $1,25 млрд покриває лише 19 % плану зовнішніх запозичень, тому вважає за необхідне й надалі співпрацювати зі МВФ. Він також повідомив, що у квітні стався різкий сплеск продажів валюти населенням – продано на $422 млн більше, ніж куплено, що є найвищим покажчиком за 4 роки.
  • Мінфін вдало розмістив ОВДП на загальну суму 8,35 млрд грн, підвищивши прибутковість короткотермінових облігацій. Найбільший попит мали річні ОВДП – їх розміщено на суму 5,73 млрд грн. Також продано 9-місячні держзобов’язання у валюті на суму $21,5 млн під 3,5 % річних та €42 млн під 2,5 % річних. Великі виплати Держказначейством відшкодування ПДВ не привели до підвищення попиту на валюту, що спричинило незначне зміцнення гривні: 28,77 ₴/$ (-0,08 грн), 33,56 ₴/€ (-0,09 грн), 3,71 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні впродовж доби протестовано 99,1 тис. осіб, підтверджено зараження коронавірусом 9,6 тис. людей, одужали – 20,1 тис. хворих, померли – 441. У світі, за інформацією сайту Worldometers, зафіксовано 830 тис. випадків зараження, померли – 14,9 тис. осіб. Майже третина випадків інфікування – в Індії.
    На думку вчених Національної академії наук, пік захворюваності в Україні вже пройдено.
    Президент США Байден оголосив про скасування вимоги обов’язкового носіння масок громадянами, що вже дістали щеплення.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бойові дії на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Талаківці, Павлополі, в околицях Донецька – в Опитному, поруч з Авдіївкою – у Кам’янці, на околиці Горлівки – у Майорську, а також у Луганському на Світлодарському водосховищі. Окупанти обстрілюють позицій українських військ із мінометів, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів та стрілецької зброї. На півночі Луганської обл. на міні підірвалася військова вантажівка, один військовослужбовець загинув, троє – дістали бойових травм. Ще одного бійця поранено внаслідок обстрілу в Донецькій обл. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров стверджує, що Росія й "ополченці" ОРДЛО "мають намір уникнути" війни з Україною. Він заявив, що не може ручатися за українського президента, який "готовий платити будь-яку ціну, щоб утриматися при владі, зокрема, потураючи націоналістам та ультрарадикалам, які називають ополченців Донбасу терористами". Прессекретар російського президента Пєсков наполягає, що врегулювання на Донбасі не може бути темою переговорів Путіна й Зеленського. Глава Офісу президента Єрмак повідомив, що переговори про можливу зустріч президентів відбуваються "дуже важко", проте сподівається на їхній успіх.
  • МЗС України оголосив персоною нон грата російського консула в Одесі у відповідь на висилання українського дипломата.
  • Посольство США повідомило про передавання українським Збройним силам військово-технічної допомоги на суму $7,85 млн. З 2014 року вартість американської допомоги перевищила $2 млрд.


 

No comments:

Post a Comment