April 27, 2021

26.04.2021: Україна розмістила єврооблігації на суму $1,25 млрд

Україна розмістила єврооблігації на суму $1,25 млрд

  • Україна розмістила єврооблігації на суму $1,25 млрд.
  • Нафтогаз запропонував облгазам укласти річні контракти на постачання газу за фіксованою ціною.

В Україні

  • Нафтогаз запропонував 30 газозбутовим компаніям укласти контракти на купівлю гарантованих обсягів газу за фіксованою ціною.
  • Концерн Укроборонпром закінчив рік із прибутком 2,5 млрд грн.
  • З 27 квітня набувають чинності нові правила НБУ щодо розкриття банками в договорах повної інформації про послуги, зокрема, про операції за поточними рахунками, кредитування та депозити. Заборонено вказання додаткових умов, які надруковано дрібними літерами.
  • Мінфін розмістив єврооблігації на суму $1,25 млрд під 6,75 % річних із погашенням у 2029 р. Чиновники сподіваються, що запозичення на світових фінансових ринках допоможуть протриматися без кредиту МВФ у період максимальних виплат із погашення та обслуговування держборгу в II та III кварталах.
  • Торги на міжбанку знову йшли мляво, загальний обсяг угод був невеликим. Попри скорочення пропозиції на валюту від експортерів після великих виплат відшкодування ПДВ Держказначейством, попит на неї також був незначним. Нерезиденти призупинили купівлю, а населення перед святами активно здає валюту в обмінні пункти. Курс на вівторок встановлено на позначці 28,86 ₴/$ (-0,04 грн), 33,65 ₴/€ (-0,02 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, упродовж доби в країні зроблено 72,3 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 7,9 тис. людей, померли 432 хворих, одужали – 17,4 тис. У світі в понеділок зафіксовано 673 тис. випадків зараження, померли 10,8 тис. осіб.
    Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що найближчим часом рівень карантину в Києві буде знижено з "червоного" до "жовтого", після зменшення заповнюваності лікарень, а Україна загалом виходить із "третьої хвилі" епідемії.
    Авіакомпанія "МАУ" у 2020 р зазнала 4,5 млрд грн збитків, а в докризовому 2019 р – дістала 1,6 млрд грн прибутку.
    Канадський уряд ухвалив рішення про подовження вакцинації препаратами AstraZeneca та Johnson & Johnson, попри випадки смертей від тромбозу в пацієнтів. США планують дозволити експорт вакцини AstraZeneca власного виробництва. Бразильський регулятор заборонив застосування російської вакцини "Супутник-V". Канцлер Німеччини Меркель не проти закупівлі російської вакцини в разі її схвалення Європейським агентством із лікарських засобів.
    Президент Туреччини Ердоган оголосив жорсткий карантин із 29 квітня до 17 травня зі збільшенням тривалості комендантської години. Це правило не поширюватиметься на туристів.

Війна

  • На Донбасі бойові дії знову спалахнули на схід від Маріуполя – у Водяному, Талаківці, Павлополі, Гнутовому, у передмістях Авдіївки, в околицях Горлівки – у Майорську та Зайцевому, а також у Світлодарську на березі водосховища. Унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що українські війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін підписав указ про призов резервістів на військові збори.
    МЗС РФ оголосив персоною нон грата та висилає ще одного співробітника українського посольства в Москві.
    Президент Франції Макрон закликав російського президента відвести війська та озброєння від українського кордону й дотримуватися умов перемир’я на Донбасі.
    Прем’єр-міністр Польщі Мазовецький скликав екстрене засідання глав урядів країн Вишеградської четвірки для обговорення агресивних дій Росії.
    Фракція Європейської народної партії – найбільша в Європарламенті – виступає за розширення санкцій проти РФ, зокрема, відключення від системи міжнародних розрахунків SWIFT та зупинення будівництва газогону "Північний потік-2".
    Президент Зеленський заявив, що сподівається на особисту зустріч із Путіним. Він також планує залучити до переговорів із врегулювання на Донбасі США, Великобританію й Канаду, хоча проти цього активно виступає Росія, а американська адміністрація не підтримує розширення "нормандського формату". За інформацією ЗМІ, США планують у травні візит до України держсекретаря Блінкена, що може свідчити про підтримку країни американською адміністрацією.
  • "Влада" окупованого Криму прийняла рішення про геологічну розвідку акваторії Азовського моря для видобутку прісної води.
  • Глава МЗС Ірану Заріф визнав, що правоохоронці ісламської революції знали із самого спочатку, що збили цивільний авіалайнер компанії МАУ, але намагалися приховати цей факт.

Тренди

  • Українські соцмережі обурені захистом дисертації депутатом від "Опозиційної платформи – За життя" Ківою. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що майже всі довідки, що представив депутат на захист – є підробкою, а посилання на наукові роботи – липові. Крім того, Ківа стверджує, що результати його "дисертації" вже впроваджено в Офісі генпрокурора, що підтверджено офіційно. Остаточне рішення про визнання дисертації має прийняти Міністерство освіти та науки.


 

No comments:

Post a Comment