April 24, 2021

23.04.2021: НБУ прогнозує різке зростання інфляції в III кварталі

НБУ прогнозує різке зростання інфляції в III кварталі
  • НБУ прогнозує різке зростання інфляції в III кварталі.
  • Кабмін планує подовжити карантин і після 30 червня.
  • Офіс президента проти проведення на Донбасі зустрічі радників президентів "нормандської четвірки".

В Україні

  • Нацбанк опублікував квартальний інфляційний прогноз, у якому планує зниження у 2021 р державного та гарантованого державою боргу із 60,8 % до 55,8 % ВВП після зростання на 10 % торік. Чиновники прогнозують зростання тарифів на опалення, гаряче водопостачання, а також на інші комунальні послуги через збільшення середньої зарплати та цін на енергоносії. На їхню думку, інфляція різко зросте в III кварталі, а загалом за підсумками року вони очікують зростання цін на 8 %. Чиновники прогнозують зростання номінальної зарплати за підсумками року на 17,8 %, а реальної – на 8,6 % одночасно зі зниженням рівня безробіття до 9,1 %.
  • Вранці в п’ятницю котирування долару впали на тлі повідомлень про відведення російських військ від українського кордону. Як тільки курс просів досить значно, на торгах з’явилися покупці – насамперед, нерезиденти, а також українські банки, що поповнювали валютні запаси "на всякий випадок". НБУ вже три тижні поспіль не бере участі в торгах – ринок сам знаходить рівновагу, за невеликих обсягів продажу. На понеділок курс гривні встановлено на позначці 27,90 ₴/$ (-0,16 грн), 33,67 ₴/€ (-0,14 грн), 3,73 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в п’ятницю проведено 92,1 тис. тестів, підтверджено 12,7 тис. випадків інфікування, одужали 13,7 тис. хворих, померли 392 людей. У світі зафіксовано 897 тис. випадків зараження, померли 14,2 тис. осіб.
    Чиновники уряду впевнені, що карантин в Україні буде подовжено й після 30 червня.
    Головний санлікар Ляшко заявив, що до України в травні за програмою COVAX надійде 1,4 млн доз вакцини AstraZeneca-SKBio і 474 тис. доз препарату Pfizer-BioNTec. За його твердженням, уряд незабаром може знизити рівень карантину з "червоного" до "помаранчевого" у Львівській, Київській, Запорізькій, Одеській, Полтавській областях та в Києві.
    Влада Кіпру після відкриття туристичного сезону знову оголошує жорсткий "локдаун" із 26 квітня до 9 травня. Регулятор США дозволив застосування вакцини Johnson&Johnson, визнавши побічні ефекти незначними. За інформацією The New York Times, смертність від коронавірусу в країні перевищила смертність від пандемії "іспанки" в 1918 р.

Війна

  • На Донбасі ситуація загострюється з кожним днем. Бойові дії зі застосуванням мінометів тривали на приморській ділянці фронту – у Водяному та Лебединському, у районі Донецька – у Мар’їнці, Красногорівці, Пісках, Авдіївці, в околицях Горлівки – у Новоселівці, Новгородському, Шумах, Південному та Північному, а також у районі Світлодарського водосховища – у Луганському, Світлодарську та Троїцькому. У Новгородському окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала. Окупанти ведуть мінометні обстріли з житлових кварталів Горлівки задля провокування українських військ на вогонь у відповідь, що може спричинити жертви серед мирного населення.
    За інформацією Головного управління розвідки, окупанти запланували на Великдень теракт в одній із церков Московського патріархату, що призведе до великої кількості людських жертв.

Україна та світ

  • Заст. голови адміністрації російського президента Козак запропонував радникам глав держав "нормандської четвірки" до 27 квітня зустрітися на Донбасі для обговорення врегулювання. Чиновники Офісу президента вважають, що пропозиція про зустріч Путіна й Зеленського зовсім не те саме, що зустріч радників. На їхню думку, подібна зустріч із залученням "представників ОРДЛО" може розмити "нормандський формат", проте не виключили, що цей варіант потрібно опрацювати на переговорах тристоронньої контактної групи.
  • Білорусь оголосила санкції проти низки західних компаній у відповідь на обмеження, які було запроваджено ЄС та США через репресії проти опозиції. Країни Балтії та Словаччина висилають російських дипломатів у знак солідарності з Чехією, Уряд Чехії оголосив про висилку понад 80 співробітників диппредставництва РФ після розслідування скандалу з вибухом арсеналу у 2014 р. МЗС Росії у відповідь пообіцяв вислати дипломатів цих країн. З Москви вислано 5 співробітників польського посольства після оголошення 3 російських дипломатів посольства у Варшаві персонами нон грата. ЗМІ Болгарії повідомили, що у 2014 р на момент 4 вибухів на військових складах у країні перебували ті ж самі російські агенти, що готували вибухи в Чехії.
    Американська адміністрація вважає, що санкції проти Росії дали змогу досягти "бажаного результату" – деескалації на російсько-українському кордоні
  • Віцепрем’єр-міністр російського уряду Новак стверджує, що газогін "Північний потік-2" буде добудовано у 2021 р Введення його в експлуатацію спричинить різке зменшення прокачування газу через українську ГТС. У 2020 році до бюджету України надійшло майже $0,5 млрд від прокачування.

Тренди

  • За твердженням директора підприємства "Оператор ГТС України" Макогона, депутати парламентського комітету з енергетики гальмують винесення на голосування законопроєкту, що передбачає запровадження спецрахунків для облгазів. Більшість із них належить олігархові Фірташу, а з початку року їхня заборгованість перед "ОГТСУ" зросла з 1,2 до 9,9 млрд грн.


 

No comments:

Post a Comment