April 23, 2021

22.04.2021: Росія оголосила про відведення військ від українського кордону

Росія оголосила про відведення військ від українського кордону

  • Росія оголосила про відведення військ від українського кордону.
  • Путін запросив Зеленського на зустріч до Москви після переговорів із "республіками".
  • ЦВК оголосила Вірастюка переможцем виборів в Івано-Франківській обл.

В Україні

  • Центральна виборча комісія визнала переможцем позачергових виборів у мажоритарному окрузі в Івано-Франківській області висуванця президентської партії атлета Вірастюка після завершення всіх судових процесів щодо оскарження результатів.
  • Спецпідрозділ СБУ здійснив обшуки в приміщенні бізнес-центру Millenium, що належить олігархові Коломойському, у справі про розкрадання коштів у держкомпанії "Центренерго".
  • НАБУ оголосило в розшук сина колишнього заст. секретаря РНБО Гладковського після неявки на вручення обвинувального висновку в справі про розкрадання коштів державного оборонного замовлення та держпідприємств.
  • Апеляційний суд скасував рішення Окружного адмінсуду Києва про заборону перейменування Московського проспекту на ім’я Бандери, а також про підтвердження перейменування ще 4 "декомунізованих" вулиць столиці.
  • Оголошення про відведення російських військ від українського кордону знизило попит на валюту, наприкінці сесії курс долара опустився нижче 28 грн. Проте на тлі виплат відшкодування ПДВ експортерам, що вже розпочалися, зменшується і пропозиція, тому, на думку низки експертів, істотного зміцнення гривні очікувати не варто. На п’ятницю курс встановлено на позначці 28,07 ₴/$ (+0,01 грн), 33,81 ₴/€ (+0,11 грн), 3,71 ₴/10 руб (+0,05 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні протягом доби зроблено 95,7 тис. тестів, підтверджено зараження 14,3 тис. людей, одужали – 19,0 тис., померли – 434. У світі зареєстровано 884 тис. випадків зараження, померли 13,4 тис. осіб.
    Київська облдержадміністрація подовжила в області посилений карантин до 30 квітня.
    МОЗ України спробував спростувати звинувачення в збільшенні проміжку між двома щепленнями через брак вакцини. Чиновники посилаються на наукові публікації щодо того, що подібний розкид збільшує ефективність препарату AstraZeneca. До України за програмою COVAX поставлено ще 367 тис. доз корейської репліки AstraZeneca – SKBio.
    Опитування агентства Info Sapiens на замовлення ЮНІСЕФ показало, що 63 % респондентів готові до вакцинування, водночас 31 % – тільки певною вакциною. Ці результати суперечать опитуванням інших соцслужб, які доводять, що вакцинуватися мають бажання менш ніж 50 % населення країни.
    Всесвітня організація охорони здоров’я закликала Малаві та Південний Судан відмовитися від знищення 70 тис. доз препарату AstraZeneca через закінчення терміну його придатності в середині квітня, оскільки, на думку чиновників організації, вакцину можна використовувати протягом 36 місяців після виготовлення.
    Уряд Франції послаблює обмеження з початку травня. В Англії планується видавання з 17 травня "паспортів вакцинації" для поїздок за кордон. Угорщина також послаблює карантин із 24 квітня зі скороченням тривалості комендантської години.

Війна

  • Міністр оборони РФ Шойгу віддав наказ про відведення військ, зосереджених поблизу кордонів України та в окупованому Криму "через те, що мету навчань досягнуто". Президент Зеленський заявив, що відведення військ знижує напругу та подякував міжнародним партнерам за підтримку. Водночас Шойгу був присутній на навчаннях Чорноморського флоту та Каспійської флотилії в Криму, до яких було залучено понад 10 тис. військовослужбовців. Президент Путін у відповідь на пропозицію Зеленського про зустріч заявив, що готовий прийняти його в будь-який час у Москві. Путін відмовився обговорювати проблему Донбасу, й учергове заявив про переслідування в Україні російськомовного населення та церкви Московського патріархату. За його словами, до початку зустрічі з "третьою стороною" – Росією – Україна мусить провести переговори з "керівництвом ДНР та ЛНР". "Глава ДНР" Пушилін через російське телебачення звернувся до Зеленського з пропозицією про проведення онлайн-дебатів та закликав "не ховатися в кущах другої лінії оборони".
    Заст. секретаря Ради безпеки РФ Медведєв уважає, що відносини зі США повернулися до епохи холодної війни. Речник Держдепартаменту Прайс заявив, що США пильно спостерігатимуть за ситуацією на українсько-російському кордоні. За словами спікера Білого дому Саакі, американська адміністрація не виключає можливості запровадження додаткових санкцій проти Росії через переслідування опозиціонера Навального.
    На Донбасі бої розгорнулися в районі Горлівки – у Новоселівці, Південному, Шумах, Зайцевому та Майорську, перестрілки сталися на ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Павлополі, в околицях Донецька – у Красногорівці та Пісках, у передмісті Авдіївки, а також на півночі Луганської області – у Золотому, неподалік від ділянки розведення військ. Засобами радіоелектронної боротьби було придушено 2 спроби ведення окупаційними військами авіарозвідки за допомоги російського безпілотника "Орлан-10" – у районі Горлівки та в околицях траси Р-66 у Луганській обл. Спостерігачі місії ОБСЄ виявили перекидання систем залпового вогню "Град" до села Каютиного, в 16 км на південь від Світлодарська та Новолуганського. Штаб операції об’єднаних сил повідомив про загибель українського військовослужбовця внаслідок обстрілу.
  • Місія ОБСЄ констатувала впровадження на окупованій території російського законодавства, видавання населенню російських паспортів, а також повне переведення економіки на розрахунки в рублях. Глава місії Чевік зазначив, що загострення бойових дій на Донбасі знову зросло, як і кількість жертв серед цивільного населення, проте воно поки не перевищує рівень до моменту початку перемир’я 27 липня 2020 р.

Україна та світ

  • У Москві відбулася зустріч президентів РФ Путіна та Білорусі Лукашенка, на якій обговорювалися проєкти "союзної держави" та питання безпеки, зокрема, "спроба державного перевороту в РБ". Після закінчення переговорів на брифінгу Лукашенко розкритикував українського президента Зеленського й заявив, що йому вже час "навчитися конкретно дипломатично поводитися".

 

No comments:

Post a Comment