April 21, 2021

20.04.2021: Зеленський запропонував Путіну зустрітися на Донбасі

Зеленський запропонував Путіну зустрітися на Донбасі

  • Зеленський запропонував Путіну зустрітися на Донбасі.
  • Чорногорія відкриває туристичний сезон для українців без обмежень.
  • Росія перекриває повітряний простір над Кримом та Чорним морем із 20 до 24 квітня.

В Україні

  • Президент Зеленський створив комісію з відбору нових суддів до Конституційного суду. За інформацією ЗМІ, він також підписав указ про позбавлення українського громадянства трьох "топ-контрабандистів", що мають іноземні паспорти, та депортацію їх із країни.
  • За даними Держстату, потягом року вартість квартир на первинному ринку зросла майже на 10 %, на вторинному – на 12,4 %.
    Станом на 1 квітня кількість офіційних безробітних в Україні склало 450 тис. осіб. Це на 29 % більше, ніж на цю ж дату того року.
    Обіг роздрібної торгівлі в березні зріс на 11,8 % проти лютого, а за підсумками першого кварталу – на 7,5 % перевищив покажчики аналогічного періоду минулого року. Низка експертів пов’язує це зростання із подорожчанням основних харчових продуктів, на які витрачається майже половина доходу домогосподарств.
  • На думку журналістів інформагентства Reuters, Україна може зіткнутися з дефіцитом дизпалива в травні через припинення постачання з Росії та ремонтом на Мозирському нафтопереробному заводі в Білорусі.
  • Офіс генпрокурора оскаржив виправдувальний вирок депутату Пашинському, який підстрелив із нагородного пістолета свого кривдника 31 грудня 2016 р.
  • Печерський суд заочно заарештував колишнього міністра внутрішніх справ Захарченка та його заступника Ратушняка за незаконне постачання гранат із Росії в період подій на Майдані взимку 2013–2014 рр.
  • Радник президента Устенко вважає, що український уряд зможе до вересня отримати від МВФ другий транш кредиту stand by у розмірі $2 млрд.
  • НБУ повідомив про збільшення за підсумками року власного капіталу з 83,3 млрд грн до 185 млрд грн – на 122 % через зростання резервів переоцінки. На думку експертів, таке зростання значною мірою зумовлено девальвацією гривні.
  • Глава НБУ Шевченко оголосив, що регулятор не має наміру переносити щорічне стрес-тестування банків через необхідність діагностування їхнього фінансового стану після кризи.
  • Нацбанк перерахує до бюджету прибуток за 2020 року в розмірі 24,43 млрд грн – на 8,6 млрд менше, ніж передбачено законом про бюджет. Частину прибутку в розмірі 16 млрд грн буде спрямовано на поповнення загальних резервів регулятора.
  • Після провального аукціону з розміщення ОВДП минулого вівторка, 20 квітня Мінфіну вдалося розмістити держоблігації на 4,59 млрд грн, різко підвищивши їхню прибутковість. Практично всю суму отримано від продажу 12-місячних ОВДП. Це свідчить про те, що нерезиденти не вкладають у нові облігації гривню від погашення ОВДП попередніх випусків і незабаром ці кошти можуть з’явитися на міжбанку. У вівторок торгівля валютою йшла інтенсивно, перекосу між попитом та пропозицією не було, попри пік бюджетних платежів, тому у втручанні НБУ не було потреби. Курс на середу зафіксовано на позначці 28,01 ₴​/$, 33,74 ₴/€ (+0,03 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, упродовж доби проведено 109 тис. тестів, підтверджено зараження 12,2 тис. осіб., померли 429 хворих, одужали – 14,7 тис. Сайт Worldometers повідомив про 825 тис. нових випадків інфікування протягом доби, померли 13,9 тис. осіб.
    На думку експертів Національної Академії наук, смертність від коронавірусу в Україні має знизитися найближчими днями. Центр громадського здоров’я очікує найближчим часом скасування в Чернівецькій обл. "червоного" карантинного режиму. МОЗ вважає, що ситуація із завантаженістю ліжками в лікарнях гіршає в Донецькій та Хмельницькій областях, а всього в зоні ризику перебувають 9 областей. Київська міська адміністрація стверджує, що жорсткий карантин дав змогу стабілізувати ситуацію із захворюваністю в столиці. Міністр соцполітики Музиченко заявив, що компенсацію в розмірі 8 тис. грн зможуть отримати також підприємці з регіонів, у яких уже знято карантинні обмеження "червоної" зони.
    Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив про реєстрацію південнокорейської репліки вакцини AstraZeneca в Україні. Він стверджує, що вона повністю ідентична індійському препарату CoviShield. На думку головного санлікаря Ляшка, платна вакцинація навряд чи почнеться цього року, проте громадяни матимуть можливість зробити щеплення планово за записом у додатку для смартфонів "Дія". Степанов пояснив низькі темпи вакцинації затримкою постачання вакцин та заявив, що основне постачання препаратів CoviShield та CoronaVac очікується в травні.
    Глава партії "Слуга народу" Корнієнко не вважає за необхідне позбавляти мандата депутата Тищенка, який влаштував вечірку під час карантину. Сам депутат заявив, що вечірки в номерах готелів не підпадають під заборону.
    Європейський регулятор визнав наявність побічних ефектів вакцини Johnson & Johnson у вигляді тромбозу. Після дипломатичного скандалу з РФ, який пов’язано з участю російських спецслужб у вибуху арсеналу, Чехія відмовилася від закупівлі вакцини "Супутник-V". Франція планує найближчим часом запустити цифровий "зелений сертифікат" вакцинації, який полегшить вільне пересування громадян територією ЄС. Єврокомісія планує запровадити цей сертифікат у всіх країнах до середини червня.
    США внесли Україну до списку країн, які небажано відвідувати американським туристам. Влада Чорногорії оголосила про відкриття туристичного сезону для громадян країн, що не входять до ЄС (зокрема, для України), без обмежень та тестів. Про відкриття кордонів для туристів із 14 травня з наданням тестів оголосив міністр туризму Греції.

Війна

  • На Донбасі триває напруга. Окупанти обстріляли з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів позиції українських військ у Первомайському та Пісках на околиці Донецька, а також у Південному в районі Горлівки, перестрілки сталися у Водяному на приморській ділянці фронту й у Золотому неподалік від ділянки розведення військ на півночі Луганської області. Місія ОБСЄ зафіксувала протягом доби 165 порушень режиму припинення вогню, більшість – у Донецькій області.
    За інформацією Головного управління розвідки Міноборони, "влади республік" із 20 квітня планують оголосити примусовий призов чоловіків на "військову службу".
    Українська делегація на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі повідомила про погодження всіма сторонами переговорів "у першому читанні" заходів із посилення режиму припинення вогню, які було підписано 22 липня 2020 р.
    Президент Зеленський записав відеозвернення до українців щодо ескалації конфлікту на сході країни, у якому запропонував президентові РФ Путіну зустрітися "у будь-якій точці Донбасу, де триває війна". Він підписав закон про можливість призову резервістів на військову службу в "особливий період" без оголошення мобілізації. Секретар РНБО Данилов заявив, що керівництво країни цілодобово стежить за ситуацією на Донбасі та кордоні з Росією та розробляє різні сценарії реагування. За його словами, армія готова до відсічі наступу агресора.
    За оцінкою ЄС, Росія зосередила на кордоні з Україною та в окупованому Криму понад 100 тис. військовослужбовців. РФ оголосила заборону з 20 до 24 квітня на польоти над Кримом та частиною акваторії Чорного моря. МЗС РФ пообіцяв не обмежувати торгове судноплавство через Керченську протоку, зокрема, для суден, що прямують до українських портів. Директор ГО "Український інститут морського права й безпеки" Устименко вважає, що Україна практично не контролює акваторію Азовського моря, крім ділянки в районі Маріуполя та Бердянська. За оцінкою військового відомства США, чисельність російських військ у Криму на сьогодні перевищила чисельність на момент окупації у 2014 р. За даними американських ЗМІ, нові супутникові знімки підтверджують збільшення чисельності підрозділів РФ на кордоні з Україною та в Криму. Міністр закордонних справ Кулеба стверджує, що Росія буде готова до нападу на Україну за кілька тижнів. Посла США в Росії відкликано для консультацій до Вашингтона на тлі загострення напруженості у відносинах між двома країнами.

Україна та світ

  • Конгрес США виділив Україні додатково $155 млн. Розпорядником коштів призначено USAID, їх буде спрямовано на підтримання зростання економіки та поліпшення стану здоров’я громадян України, на заходи боротьби з корупцією, зміцнення демократії та місцевого самоврядування, а також на протидію російській агресії.
  • Болгарський журналіст-розслідувач із групи Bellingcat Грозєв оголосив, що його фільм про провал спецоперації із затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" буде оприлюднено в першій декаді травня.

Тренди

  • Депутат від президентської партії "Слуга народу" Шевченко здійснив візит до Білорусі, де зустрівся з президентом країни Лукашенком. Глава партії Корнієнко заявив, що ця поїздка була особистою ініціативою депутата, а фракція та уряд не надавали йому повноважень на проведення будь-яких перемовин з офіційними особами Білорусі. За інформацією державного інформагентства Білорусі БЕЛТА, на зустрічі з Лукашенком депутат обговорював можливості врегулювання на Донбасі.

 

No comments:

Post a Comment