April 19, 2021

18.04.2021: Росія сконцентрувала в Криму велике угруповання військ

Росія сконцентрувала в Криму велике угруповання військ

  • Росія сконцентрувала в Криму велике угруповання військ.
  • Українська армія знову зазнає втрат на Донбасі.

Пандемія коронавірусу

  • У неділю в Україні зроблено 27,54 тис. тестів на коронавірус, виявлено інфікування 6,5 тис. осіб, одужали – 5,6 тис., померли – 214. У світі підтверджено тестами зараження 709 тис. людей, померли – 9,4 тис.
    19 квітня розпочинається приймання заяв на отримання з бюджету 8 тис. грн підприємцями та їхніми найманими працівниками, що постраждали від карантинних обмежень. Кабмін позаминулого тижня істотно скоротив список видів діяльності, які підпадають під цю компенсацію.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що український сертифікат про імунізацію буде сумісним із європейським. У Німеччині виявлено масові випадки підроблення паспортів вакцинації.
    В Україні почалася вакцинація першою партією препарату Pfizer/BioNTech, який отримано за програмою COVAX.
    Влада двох найбільших канадських провінцій – Квебек та Онтаріо закриває в’їзд на територію через швидке поширення вірусу.
    У британському Ліверпулі буде проведено тестовий концерт за участю 5 тисяч глядачів без дотримання дистанції та масочного режиму. Глядачі мусять зробити тест перед та після концерту.
    На думку президента Франції Макрона, застосування в країні російського препарату "Супутник-V" навряд чи збільшить темпи вакцинування.
    За даними агентства Bloomberg, запаси нафти, які було накопичено під час спаду економічної активності у світі після оголошення пандемії, майже вичерпано, що вже спричинило швидке зростання цін на світових ринках.

Війна

  • Армія на Донбасі знову зазнала втрат – унаслідок обстрілів загинув український боєць, ще одного – поранено. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів в околицях Донецька – у Водяному, у районі Горлівки – у Південному – з протитанкового ракетного комплексу, зенітної установки та мінометів, а в Майорську – із мінометів та стрілецької зброї. Перестрілки й вогневі контакти сталися на приморській ділянці фронту – у Широкиному, на схід від Волновахи – у Старогнатівці, у районі Донецька – у Пісках та Авдіївці, а також у Катеринівці Попаснянського району Луганської обл. У Зайцевому в околицях Горлівки окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами. Штаб операції об’єднаних сил повідомив місію ОБСЄ про порушення окупаційними військами режиму припинення вогню. "ЗМІ" "ДНР" та "ЛНР" поширюють інформацію про обстріли українськими військами населених пунктів на окупованій території – "влади республік" називають ці повідомлення причиною укріплення громадських будівель мішками з піском.

Україна та світ

  • Німецькі журналісти на підставі аналізу супутникових знімків виявили великий табір російських військ, що з’явився протягом 2 тижнів на території східного Криму. За твердженням російських офіційних осіб, ці війська перекинуто на півострів для проведення навчань. На думку польських експертів, Росія ескалацією бойових дій на Донбасі та зосередженням військ на кордоні та в окупованому Криму намагається зірвати надання Україні плану дій щодо членства в НАТО. Посол у Німеччині Мельник закликав німецьку владу надати підтримку Україні для швидкого приєднання до Альянсу.
    Президент Франції Макрон зажадав від Росії відведення військ від українського кордону й заявив, що Захід не погодиться з новим військовим вторгненням на територію України. 19 квітня відбудеться екстрене онлайн-засідання комісаріату Ради ЄС із закордонних справ, темою якого буде ескалація агресії РФ. На нього запрошено міністра закордонних справ України Кулебу.
    Департамент транспорту США попередив американські авіакомпанії про небезпеку під час польотів над територіями зосередження військ у Росії т східними областями України.
    Росія оголосила про висилання 20 чеських дипломатів у відповідь на оголошення урядом Чехії персонами нон грата 18 російських дипломатів через звинувачення російських спецслужб в організації вибуху арсеналу у 2014 р. Колишній президент Естонії Ільвес закликав владу ЄС заборонити в’їзд громадян РФ на територію Шенгенської зони, за винятком надзвичайних сімейних обставин. Адміністрація США попередила Росію про тяжкі наслідки в разі смерті у в’язниці опозиціонера Навального.


 

No comments:

Post a Comment