April 18, 2021

17.04.2021: Росія вислала з країни українського консула

Росія вислала з країни українського консула

  • Росія вислала з країни українського консула.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні протягом доби проведено 60,4 тис. тестів на коронавірус, діагностовано 10,3 тис. інфікованих, одужали – 6,5 тис. осіб, померли 250 хворих. У світі темпи поширення інфекції не знижуються. У суботу зафіксовано 784 тис. випадків зараження, померли 11,6 тис. людей.
    У Львівській обл. помер чоловік, який дістав щеплення препаратом AstraZeneca.
    Президент Білорусі Лукашенко відмовився вакцинуватися від коронавірусу.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ із протитанкової гармати в Новомихайлівці на південь від Донецька, із мінометів – Південне, Шуми, Майорськ, Зайцеве, Новгородське в околицях Горлівки та Луганське на Світлодарському водосховищі. Перестрілки й вогневі контакти сталися в Широкиному на приморській ділянці фронту, а також у Пісках, Водяному та Авдіївці в районі Донецька. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів дістав поранень український боєць.
    Під мінометний обстріл потрапив житловий сектор селища Зайцевого, ніхто з місцевих жителів не постраждав.

Україна та світ

  • Російські спецслужби затримали в Санкт-Петербурзі українського консула, якого звинуватили в спробі купити "секретні бази даних", після чого вислали з РФ. Український МЗС у відповідь поставив вимогу виїзду з країни старшого чиновника посольства в Києві.
    Російські та білоруські спецслужби затримали в Москві 2 громадян – Білорусі та США, які, нібито, готували військовий переворот у Мінську 9 травня за залученням "місцевих та українських націоналістів".
    Президент Франції Макрон має намір найближчим часом провести переговори з російським президентом Путіним. Макрон заявив, що міжнародна спільнота мусить позначити "червоні лінії", перетин яких Росією спричинить додаткові санкції. Водночас він наполягає на "конструктивному діалозі" з Путіним та безальтернативності мінських домовленостей для врегулювання "конфлікту" на сході України.
    Австрія, Фінляндія та Швейцарія заявили про готовність прийняти переговори президентів РФ Путіна та США Байдена.
    Міністр оборони Німеччини Крамп-Карренбауер заявила, що дії Росії на сході України створюють реальні загрози безпеці Європи, а нарощування російського військового угрупування має на меті провокування України на відповідь.
    У травні до Чорного моря планують увійти 2 військові кораблі Королівського флоту Великої Британії. Для їхньої підтримки в Середземному морі буде дислоковано авіаносну групу.
    Влада Чехії заявила про причетність спецслужб Росії до вибуху арсеналу у 2014 р, висилає з країни 18 російських дипломатів і оголосила в розшук російських шпигунів "Баширова" та "Петрова", які організували хімічну атаку в британському Солсбері. Через це скасовано поїздку чеської делегації до Москви на переговори про закупівлю вакцини "Супутник-V", уряд готовий відмовитися від залучення "Росатому" як генпідрядника будівництва АЕС "Дуковани". Невідомі облили кетчупом стіну російського посольства в Празі.

Тренди

  • За словами лідера кримських татар Джемілєва, глава Офісу президента Єрмак пропонував допомогу в розв’язанні проблем кримськотатарського народу в обмін на його вихід зі складу фракції "Європейської солідарності" та створення окремої парламентської національної групи.

 

No comments:

Post a Comment