April 13, 2021

12.04.2021: Україна вийшла на плато захворюваності на коронавірус?

Україна вийшла на плато захворюваності на коронавірус?

  • Україна вийшла на плато захворюваності на коронавірус?
  • На Донбасі – знову загострення, 2 бійців загинули.
  • Саміт ОБСЄ щодо ситуації на українсько-російському кордоні відбувся без РФ.

В Україні

  • Центральна виборча комісія не оголошує переможцем на виборчому окрузі в Івано-Франківській обл. представника партії "Слуга народу" Вірастюка до закінчення всіх судових процесів щодо оскарження результатів.
  • Податкова служба повідомила про зростання надходжень від ПДВ у I кварталі в 1,5 раза. До бюджету додатково зібрано 18 млрд грн податку, попри згортання ділової активності. За словами глави відомства Любченка, це сталося внаслідок детінізації бізнесу й боротьби зі "скрутками".
  • Українські дочірні фірми тютюнової компанії Philip Morris виграли справу в апеляції та скасували штраф у розмірі 1,2 млрд грн, який було накладено на них Антимонопольним комітетом у 2019 р за антиконкурентні дії.
  • Обсяги торгів на міжбанку в понеділок були невеликими, незначне перевищення пропозиції валюти від експортерів швидко компенсували купівля її нерезидентами, що виводять кошти з українських гривневих ОВДП і уважно придивляються до економічних показників та ситуації на Донбасі. Курс на вівторок встановлено на позначці 27,93 ₴/$ (+0,02 грн), 33,28 ₴/€ (+0,12 грн), 3,62 ₴/10 руб. НБУ в сесії участі не брав.

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, у понеділок проведено 84 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 11,7 тис. людей, одужали 14,0 тис., померли – 457 осіб. У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 588 тис. випадків зараження, померли 8,8 тис. осіб.
    Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що країна вийшла на пік третьої хвилі епідемії й ситуація поступово стабілізується. Міськрада Дніпра подовжила жорсткий карантин у місті до 30 квітня.
    За інформацією Держуправління авіації, пасажиропотік в I кварталі 2021 р скоротився на 54,3 % проти аналогічного періоду минулого року – до 1,8 млн чол.

Війна

  • На Донбасі знову відбувся спалах бойової активності напередодні засідання тристоронньої контактної групи. Окупанти атакували українські війська в районі Горлівки за підтримки БМП та мінометів – у Південному, Шумах, Зайцевому й Новгородському, у Майорську на українські позиції з безпілотника було скинуто гранати. Перестрілки сталися на околиці Донецька – у Пісках, поруч з Авдіївкою – у Кам’янці, на півночі Луганської обл. – у Катеринівці, а також у Золотому – на ділянці розведення військ. У Зайцевому окупаційні війська здійснили дистанційне мінування протипіхотними мінами "сірої зони" та житлового сектора на контрольованій Україною території. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще один – через підрив гранати, яку було скинуто з БПЛА, також дістали поранень 2 бійців, що були поруч.

Україна та світ

  • Росія й надалі перекидає війська до кордону з Україною. Західні розвідки та ЗМІ повідомляють про зосередження російських армійських угруповань у таборах поблизу кордону. Українська розвідка вважає, що передислокація завершиться наприкінці квітня. За словами президента Зеленського, США, якщо підтримують вступ України до НАТО, мусять сприяти її членству не тільки на словах. Він стверджує, що українське керівництво вважає вторгнення російських військ цілком реальним, й армія готова до подібного сценарію. Глава Офісу президента Єрмак заявив, що США могли б розмістити ракетні системи Patriot для захисту від російської агресії не тільки в Польщі, а й в Україні.
    Офіс президента повідомив, що Зеленський дав запит на телефонні переговори з Путіним, однак прессекретар російського президента стверджує, що запиту не було.
    Представники Росії проігнорували екстрене засідання ОБСЄ, яке було скликано за ініціативою України через ескалацію бойових дій на Донбасі та загрози з боку РФ на кордоні. Ситуацію на російсько-українському кордоні обговорили держсекретар США Блінкен та генеральний секретар НАТО Столтенберг. Глави МЗС країн "великої сімки" і єврокомісар із закордонних справ Боррель висловили стурбованість загостренням ситуації на сході України та закликали Росію припинити дестабілізацію. Найбільша фракція Європарламенту – "Європейська народна партія" – закликала керівництво ЄС бути готовим до застосування нових санкцій проти Росії в разі початку відкритої агресії проти України. Український МЗС ініціював екстрене засідання комісії Україна-НАТО, у якому візьме участь глава відомства Кулеба.

 

No comments:

Post a Comment