April 12, 2021

11.04.2021: Угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною так і не підписано

Угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною так і не підписано

  • Угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною так і не підписано.
  • Три області протягом тижня повернуться до "жовтої" карантинної зони.
  • У Нідерландах опубліковано аудіозаписи переговорів терористів, що збили лайнер MH17.
  • Фонд соцстрахування затримує виплати через нестачу коштів.

В Україні

  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що Україна вже запровадила 19 % стандартів НАТО.
  • Фонд соцстрахування повідомив про дефіцит надходження коштів від єдиного соціального внеску протягом декількох останніх місяців, а також про збільшення страхових виплат за лікарняними, що спричинило затримки у виплаті компенсацій, зокрема, на вагітність та пологи.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні протягом доби протестовано на коронавірус 40,1 тис. людей, підтверджено зараження 7,9 тис. (з повторними тестами тощо), одужали 5,4 тис. хворих, померли – 287. У світі, за даними сайту Worldometers, у неділю зафіксовано 683 тис. випадків інфікування, померли 8 тис. осіб.
    Головний санлікар Ляшко стверджує, що коронавірус у країні можна перемогти, якщо все населення буде носити, не знімаючи, маски протягом 3 тижнів. За його словами, до кінця року для забезпечення колективного імунітету потрібно зробити 47 млн ​​щеплень. Ляшко повідомив, що протягом тижня карантинні обмеження в Закарпатській, Чернівецькій та Чернігівській областях буде знижено до "жовтого рівня".
    Канцлер Німеччини Меркель відмовилася від вакцинації препаратом AstraZeneca. У країні вакциновано вже 15 % населення. Найшвидше вакцинує своїх громадян Індія – упродовж 85 днів щеплено понад 100 млн осіб. Глава Китайського центру з контролю та профілактики захворювань Гао Фу визнав недостатню ефективність вакцин, які вироблено в країні. Українські чиновники закупили китайську вакцину CoronaVac, вона ж масово використовується в Туреччині й у ще кількох країнах. У неділю Туреччина посіла друге у світі місце за кількістю осіб, що заразилися.
    Держсекретар США Блінкен заявив, що поширення коронавірусної інфекції вийшло з-під контролю через недостатню прозорість інформації про спалах у китайському місті Вухань.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив про 5 випадків порушення окупаційними військами режиму припинення вогню на Донбасі. У Невельському на околиці Донецька українські позиції було обстріляно з мінометів та гранатометів, у Водяному на приморській ділянці фронту, у Зайцевому та Шумах у районі Горлівки – зі стрілецької зброї і гранатометів. За офіційним зведенням, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.
    За інформацією прессекретаря президента Мендель, з початку року на Донбасі загинули 26 українських військовослужбовців. Вона повідомила, що у 2020 р Червоний Хрест та інші гуманітарні організації відправили на окуповану територію 76 конвоїв із допомогою, а Росія – лише 5. Мендель стверджує, що в "республіках" відчувається брак ліків.

Україна та світ

  • Журналісти з Нідерландів опублікували аудіозаписи телефонних розмов російських військових та "бойовиків ДНР", що збили малайзійський авіалайнер MH17. Записи доводять, що саме вони є винними в знищенні літака ракетою зенітно-ракетного комплексу "Бук-М1".
  • За результатами візиту президента Зеленського до Туреччини, угоду про зону вільної торгівлі між країнами так і не було підписано. Зеленський заявив, що переговори тривають. Він також повідомив, що обговорив із президентом Ердоганом участь турецьких компаній у "великій приватизації", а також у будівництві інфраструктурних об’єктів насамперед доріг і аеропортів.
  • Прессекретар російського президента Пєсков підтвердив, що політичні радники керівників 4 країн "нормандського формату" готують зустріч на вищому рівні. Пєсков заявив, що в разі, якщо Україна спробує вирішити конфлікт на Донбасі в силовий спосіб і у країні "відновиться громадянська війна", ситуація в регіоні "становитиме небезпеку для Росії". Він заперечував, що канцлер Німеччини Меркель зажадала відведення російських військ від кордону з Україною. За словами держсекретаря США Блінкена, американську адміністрацію дуже турбує ситуація на російсько-українському кордоні. Він попередив Росію про наслідки в разі агресії проти України. На саміті ОБСЄ представники країн-учасниць, за відсутності Росії, висловили стурбованість зростанням напруженості в регіоні. Пресслужба українського МЗС заявила, що Україна одержала "потужний сигнал солідарності від міжнародних партнерів" після загострення ситуації на Донбасі та на кордоні з РФ.

No comments:

Post a Comment