April 11, 2021

10.04.2021: РФ відмовилася від пояснень щодо ескалації на кордоні з Україною

РФ відмовилася від пояснень щодо ескалації на кордоні з Україною

  • РФ відмовилася від пояснень щодо ескалації на кордоні з Україною.
  • G7 вимагає від керівництва України виконання умов меморандуму зі МВФ.
  • На Донбасі загинув ще один український боєць.
  • Турецький президент підтримав "Кримську платформу".

В Україні

  • Посли країн "великої сімки" на зустрічі з прем’єр-міністром Шмигалем нагадали українській владі про необхідність виконання вимог, які було зафіксовано в меморандумах про співпрацю зі МВФ та Єврокомісією.
  • Глава АМКУ Піщанська оголосила про відкриття розслідування про підвищення цін на яйця, цукор та соняшникову олію.
  • Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку анулювала ліцензію "Української фондової біржі" через брак діяльності протягом року.

Пандемія коронавірусу

  • Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив, що в суботу в країні було проведено 72,6 тис. тестів на коронавірус, виявлено зараження 12,1 тис. осіб, одужали 5,0 тис. хворих, померли – 235. За даними МОЗ, у країні майже третина хворих – особи віком понад 60 років. За словами головного санлікаря Ляшка, уряд планує розгорнути пункти вакцинації в Києві, Харкові, Одесі та Львові, кожен із яких дасть змогу зробити щеплення 10 тис. людей на добу. Він заявив, що вакциною Pfizer вакцинуватимуть громадян у будинках для людей похилого віку, співробітників Держслужби з надзвичайних ситуацій та Державної прикордонної служби. Підприємство "Медзакупівлі України" повідомило, що китайську вакцину CoronaVac буде відправлено в регіони вже в понеділок.
    З 11 квітня, слідом за Івано-Франківською областю, до "жовтої" карантинної зони переведено Закарпаття.
    У світі впродовж доби, за даними сайту Worldometers, підтверджено 704 тис. випадків інфікування, померли 11,3 тис. людей.
    Канцлер Австрії Курц оголосив про успішне завершення переговорів про закупівлю 1 млн доз російської вакцини "Супутник-V", яка застосовуватиметься, попри брак дозволу європейського регулятора.
    У столицях Данії, Норвегії та Фінляндії відбулися мітинги проти коронавірусних обмежень. Данці виступили проти "коронавірусних паспортів", запроваджених наприкінці березня.

Війна

  • На Донбасі триває напруга. Унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще одного – поранено. Окупанти обстріляли українські війська із мінометів та гранатометів у Пищовику на схід від Маріуполя, перестрілки та вогневі контакти сталися в Широкиному на приморській ділянці фронту, у Пісках на околиці Донецька, в Авдіївці й поблизу – у Кам’янці, у Майорську на околиці Горлівки й у Золотому поруч із КПВВ на півночі Луганської обл. ВСУ придушили засобами радіоелектронної боротьби безпілотник, який здійснював авіарозвідку в районі між Горлівкою та Світлодарським водосховищем. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія відкривала вогонь у відповідь на обстріли.
    Українська розвідка повідомила про плани звернення "керівництва ДНР" до російського президента Путіна про надання військової допомоги "республікам" та можливого їхнього приєднання до Росії.

Україна та світ

  • Віцепрем’єр-міністр у справах тимчасово окупованих територій Резніков заявив, що наявність військ РФ на кордоні є лише демонстрацією сили без наміру її застосування. Міністр оборони Таран вважає, що нарощування Росією військового угруповання поблизу українського кордону має метою повернення України під свій контроль, зривання євроатлантичних ініціатив країни та примус до поступок на переговорах.
    Росія відмовилася від участі в саміті ОБСЄ та давання пояснень щодо ескалації напруженості на кордоні з Україною. МЗС Франції та Німеччини висловили жаль щодо неучасті РФ у переговорах та заявили про підтримку України. Місія США в ОБСЄ вважає, що загострення на кордоні з Україною нагадує ситуацію 2014 р.
    Прессекретар Пентагону Кірбі заявив, що питання щодо причини перекидання військ до кордону з Україною потрібно має бути поставлене міністрові оборони РФ Шойгу. Тимчасова повірена в справах США в Україні Квін підтвердила повну підтримку країни американською адміністрацією, а також готовність допомогти в урегулюванні конфлікту на Донбасі. Депутат Європарламенту Вебер уважає, що ЄС мусить стримувати російську агресію погрозами про заморожування рахунків олігархів, відключення РФ від системи міжнародних розрахунків SWIFT та припинення будівництва газогону "Північний потік-2".
  • Президент Зеленський відвідав Туреччину і провів переговори з президентом Ердоганом. Турецький президент підтвердив підтримку територіальної цілісності Криму, готовність до участі в "Кримській платформі" й наголосив на незаконності окупації півострова. Про участь офіційних осіб США в урочистостях із нагоди 30-річчя незалежності та саміті "Кримської платформи" оголосила тимчасова повірена в Україні Квін.
  • Глава МЗС Білорусі Макей заявив, що спроба перенесення з Мінська переговорів про врегулювання на Донбасі свідчить про небажання України виконувати мінські домовленості. Речник української делегації на переговорах Арестович вважає, що рішення про перенесення місця їхнього проведення має бути погоджено з Росією, а обговорення може тривати кілька років.


 

No comments:

Post a Comment