April 03, 2021

02.04.2021: Зеленський оголосив про санкції проти першої десятки контрабандистів

Зеленський оголосив про санкції проти першої десятки контрабандистів

  • Зеленський оголосив про санкції проти першої десятки контрабандистів.
  • Відбулася телефонна розмова Байдена із Зеленським.
  • В Івано-Франківській області так і не підрахували голоси на виборах.
  • Курс долара на міжбанку різко підстрибнув.

В Україні

  • Відбулося засідання РНБО щодо ситуації на митницях, після якого було відсторонено від посад понад 100 працівників митниць. Президент Зеленський заявив, що Рада оголосила санкції проти "топ-10 української контрабанди". Санкції запроваджені проти 10 фізичних та 68 пов’язаних із ними юридичних осіб.
  • Президент Зеленський призначив главою Центру протидії дезінформації молоду юристку Лисенко, яка не є експертом у галузі засобів масової інформації та комунікацій. Низка експертів та журналістів назвали нове відомство "міністерством цензури".
  • В Івано-Франківській обл. триває підрахунок голосів на позачергових виборах до Верховної Ради. З невеликим відривом лідирує ставленик президентської партії Вірастюк, слідом йдуть представник партії олігарха Коломойського "За майбутнє" Шевченко та "Свободи" – Кошулинський. На 3 дільницях, де програвав Вірастюк, вибори визнано недійсними, було замінені 9 членів окружної комісії. На 20 дільницях голоси буде перераховано.
  • За даними компанії "Оператор ГТС України", споживання газу в країні в I кварталі зросло на 7,3 % проти минулого року – до 10,9 млрд м³ не враховуючи технологічні витрати.
  • Металургійні підприємства наростили в I кв. на 30 % виторг від експорту чорних металів – до $2,67 млрд, проти аналогічного періоду минулого року.
  • Фонд розвитку підприємництва повідомив, що за програмою доступної іпотеки під 7 % річних банки протягом місяця видали 49 кредитів на загальну суму 43 млн грн.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що в рамках "великої приватизації" уряд планує продати на аукціонах держпакети акцій ОГХК, "Президент-готелю" та київського заводу "Більшовик".
  • Курс долара швидко зростав на тлі інформації про можливу ескалацію конфлікту на Донбасі та загострення ситуації на кордоні з Росією. На цю інформацію наклалися й виведення дивідендів нерезидентами, яке відбувається на початку кожного місяця, брак потреби експортерів у гривні після масованої виплати відшкодування ПДВ наприкінці місяця, вихідний день у Європі, а також усе більш відчутна тенденція на виведення іноземними спекулянтами коштів з українських гривневих ОВДП. Валюту купував і Укрексімбанк – на думку банкірів, під сплату контрактів із закупівлі вакцин. Ситуацію частково пом’якшив Нацбанк, який продав $50 млн, а також держбанки. Це дало змогу уникнути обвалу котирувань, проте курс увечері перевалив за 28 грн/$. На понеділок курс встановлено на позначці 27,95 ₴/$ (+0,12 грн), 32,84 ₴/€ (+0,14 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в п’ятницю проведено 124,5 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 20,3 тис. осіб, померли – 396 хворих, одужали – 9,2 тис. За інформацією сайту Worldometers, у світі протягом доби підтверджено 637 тис. випадків зараження коронавірусом, померли 10,4 тис. людей.
    Адміністрація Вінницькій обл. посилює карантинні обмеження з 3 до 12 квітня, Київської – з 5 до 9 квітня (в деяких районах області). Також посилюються обмеження в Чернігові – з 5 квітня без кінцевого терміну. У Києві з 5 квітня на маршрутах скоротиться кількість автобусів приватних перевізників.
    Глава РНБО Данилов заявив, що президент Зеленський найближчим часом підпише указ про вакцинацію. За інформацією ЗМІ, наступне засідання РНБО буде присвячене епідситуації в країні та щепленням. На ранок 2 квітня перше щеплення препаратом AstraZeneca дістали майже 268 тис. осіб.
    У двох найбільших містах Німеччини – Берліні та Гамбурзі – влада запровадила комендантську годину в нічний час.
    Міністерство охорони здоров’я Нідерландів тимчасово зупинило вакцинацію препаратом AstraZeneca після чергової смерті жінки від тромбозу.

Війна

  • На Донбасі щодня ​​зростає інтенсивність бойових дій. У п’ятницю окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Пищовику і Гнутовому на схід від Маріуполя, у Красногорівці в околицях Донецька, у Золотому та Новоолександрівці в Попаснянському районі на півночі Луганської обл. В Опитному в районі Донецька по українських позиціях окупанти здійснили кілька пострілів із протитанкового ракетного комплексу. Перестрілки та вогневі контакти сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Пісках та Авдіївці в районі Донецька, у Світлодарську та Новолуганському на Світлодарському водосховищі. У Красногорівці внаслідок мінометного обстрілу житлових кварталів дістав поранень місцевий житель. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій поранено 2 українських військовослужбовців. Вінницька облдержадміністрація повідомила про загибель у зоні бойових дій військовослужбовця – місцевого мешканця.
    "Глава ДНР" Пушилін оголосив про проведення першого в історії "республіки" призову на військову службу осіб 1994–2003 р.н.
    Секретар РНБО Данилов повідомив, що президент Зеленський провів таємну нараду з генералами, на якій обговорювалася ситуація на Донбасі та можливе вторгнення російських військ. За його словами, РНБО веде цілодобовий моніторинг ситуації в регіоні та розробляє сценарії реагування. Зеленський заявив, що українська армія може дати відсіч агресії, проте керівництво країни прагне досягти миру в дипломатичний спосіб.
    Українська делегація в ООН повідомила Раді Безпеки про ескалацію бойових дій на сході України. Депутати Європарламенту звернулися до РФ із закликом припинити воєнні провокації та залякування України, а також забезпечити дотримання "республіками" режиму тиші на Донбасі.
    Росія найближчим часом проведе в Криму навчання Чорноморського флоту з відпрацюванням наступальних дій. Прессекретар російського президента Пєсков назвав ситуацію на Донбасі такою, що "дуже лякає" і звинуватив в ескалації українські збройні сили.

Україна та світ

  • Відбулися телефонні переговори президента США Байдена та президента Зеленського. За інформацією пресслужби Білого Дому, на них було обговорено підтримку України на тлі загострення ситуації на сході країни, реалізацію реформ, а також протидію поширенню коронавірусної інфекції. Байден підкреслив, що успішні реформи стануть основою для підтвердження євроатлантичного курсу України.

 

No comments:

Post a Comment