April 02, 2021

04.01.2021: Росія нагнітає напруженість на Донбасі, у Криму та на кордоні з Україною

Росія нагнітає напруженість на Донбасі, у Криму та на кордоні з Україною

  • Росія нагнітає напруженість на Донбасі, у Криму та на кордоні з Україною.
  • Пенсійний вік жінок підвищено до 60 років.
  • "Слуга народу" застосовує адмінресурс для перемоги свого кандидата на виборах в Івано-Франківській обл.

В Україні

  • З 1 квітня пенсійний вік жінок підвищено до 60 років. З цієї ж дати буде перераховано пенсії для майже 2 млн пенсіонерів, що працюють.
  • Станом на 1 квітня запаси газу в підземних сховищах склали майже 16 млрд м³, у березні споживання газу знизилося проти лютого, попри холодну погоду. Мер столиці Кличко анонсував поступове вимкнення опалення в будинках, починаючи з 5 квітня.
  • На виборах в Івано-Франківській області підраховано майже 90 % голосів, розрив між представником "Слуги народу" атлетом Вірастюком та представником партії "За майбутнє" Шевченком – менш ніж 900 голосів. Окружну комісію взяли під охорону бійці спецпідрозділу СБУ. До округу приїхав "десант" керівників партії "Слуга народу", які активно підтримують свого висуванця.
  • Кабмін дозволив бюджетним організаціям після 1 квітня закуповувати електроенергію без тендерів.
  • СБУ оголосила про розкриття схеми розкрадання понад 700 тис. га державних земель чиновниками Держгеокадастру.
  • СБУ та Держбюро розслідувань провели обшуки в приміщеннях Нацагентства з розшуку та управління активами, отриманими від корупційних злочинів та в будинках його керівників.
  • Держказначейство повідомило, що доходи держбюджету в березні перевищили планові на 8 % і склали 108 млрд грн, що на 22,4 % більше, ніж минулого року. Податкова служба відзвітувала про надходження до бюджету в I кварталі 121,1 млрд грн – на 7,6 млрд грн більше, ніж було заплановано, з них 49,5 млрд грн – сплатили великі платники.
  • Торги в четвер пройшли за повного балансу попиту та пропозиції. Бізнес поки не відреагував на ескалацію ситуації на Донбасі й на кордоні. Курс на п’ятницю встановлено на рівні 27,83 ₴/$ (+0,01 грн), 32,70 ₴/€ (+0,07 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,04 грн). Банкіри очікують сезонного зростання курсу гривні через продажі валюти аграрними холдингами для фінансування посівної.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у країні проведено 128,7 тис. тестів, підтверджено зараження 19,9 тис. осіб, одужали 10,3 тис., померли – 433 хворих. У світі зафіксовано рекордну кількість випадків інфікування – 701 тис., померли 11,8 тис. людей.
    За словами міністра охорони здоров’я Степанова, "британський" штам вірусу зареєстровано майже у всіх областях, а у 2 – ще й південноафриканський, проти якого вакцина AstraZeneca неефективна. В Африці виявлено ще один штам, поки невідомо, наскільки ефективні проти нього наявні вакцини.
    Київська міська адміністрація повідомила, що підприємства та організації протягом 3 діб мусять подати списки на отримання перепусток на проїзд у громадському транспорті з обґрунтуванням необхідності таких поїздок. Порядок видавання пропусків ще не розроблено. Перепустки в метрополітені перевірятиме поліція. Чиновники КМДА заявляють про можливість подовження "локдауну" в столиці й після 16 квітня. До цієї дати адміністрація заборонила планову шпиталізацію хворих, за незначними винятками.
    За даними опитування служби "Рейтинг", 63 % респондентів підтримують оголошення загальнонаціонального карантину в разі зростання захворюваності, 34 % – проти. Найбільший рівень підтримки "локдауну" – серед респондентів похилого віку, жінок, а також тих, хто регулярно читає новини про коронавірус.
    У столиці Бельгії Брюсселі сталися зіткнення з поліцією людей, що зібралися на фейковий концерт. Присутні активно протестували проти обмежень.
    Російська влада погодилася поставити до Молдови й самопроголошеної Придніпровської "республіки" 180 тис. доз вакцини "Супутник-V". У Великій Британії підтверджено 30 випадків утворення тромбів після щеплень вакциною AstraZeneca. Всесвітня організація охорони здоров’я висловила заклопотаність повільними темпами вакцинації в країнах Європи – першу дозу дістали всього 10 % населення, дві дози – 4 %.

Війна

  • На Донбасі – знову загострення бойових дій усією лінією фронту. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Пісках на околиці Донецька, неподалік – у Водяному – з протитанкового ракетного комплексу. Перестрілки зі застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Старогнатівці на схід від Волновахи, в Авдіївці в районі Донецька, у Шумах в околицях Горлівки, у Луганському та Світлодарську в районі водосховища, у Золотому та Новотошківському в околицях траси Р-66 на півночі Луганської обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу дістали поранень 2 українських бійців. Війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли.
    У соцмережах з’явилися десятки відео про перекидання російських військ до кордону з Україною. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що командування армії має право перекидати війська в межах країни. Головне управління розвідки стверджує, що Росія завершує комплекс заходів для провокування українських військ на активні дії у відповідь на ескалацію бойових дій на Донбасі. Війська операції об’єднаних сил провели в Луганській області навчання танкових резервів. З ініціативи голови Пентагону США Остіна відбулася розмова з міністром оборони Тараном. Остін висловив стурбованість загостренням конфлікту на Донбасі й запевнив Україну в підтримці в разі швидкої ескалації ситуації з боку Росії та її сателітів у "республіках". За повідомленнями ЗМІ, війська США в Європі приведено в бойову готовність, За останні кілька днів надійшло безліч повідомлень про перехоплення російських військових літаків авіацією країн НАТО. Глава МЗС РФ Лавров заявив, що конфронтація із Заходом "сягнула дна", що тягне за собою "певні ризики". Міністр закордонних справ Кулеба зазначив, що нинішня ескалація на Донбасі, у Криму та на кордонах – найбільша за останні роки. МЗС України назвав воєнним злочином призов до російської армії громадян України, що мешкають в окупованому Криму. Він звернувся до керівництва ОБСЄ з проханням про збільшення кількості патрулів місії в районі неконтрольованої ділянки кордону.
    "Перемир’я Зеленського" закінчилося, про нове домовитися з Росією не вдалося. Зеленський заявив, що попри загострення на Донбасі та кордонах, українське керівництво прагне відновити "режим тиші". Глава української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Кравчук заявив про намір запропонувати на наступній відеоконференції за участі представників "республік" та РФ ще одне – "великоднє перемир’я".

Україна та світ

  • Дочірня компанія Газпрому Nord Stream-2 AG оголосила про завершення на 95 % будівництва газогону "Північний потік-2" – залишилося прокласти тільки 121 км труби із 2460 км. Німецькі компанії в обхід санкцій США поставили високотехнологічне обладнання на російські судна, що прокладають трубу.

Тренди

  • За даними опитування служби "Рейтинг", найбільший рівень довіри досі президент Зеленський – йому довіряють 46 % респондентів, не довіряють – 51 %. Слідом за ним йдуть мер Києва Кличко – з рейтингом довіри-недовіри 33 %/54 % й колишній прем’єр-міністр Гройсман (32 %/58 %).
  • Спікер парламенту Разумков уважає, що санкції РНБО проти українських фізичних та юридичних осіб неприпустимі, а влада мусить діяти відповідно до чинного законодавства.

 

No comments:

Post a Comment