March 30, 2021

29.03.2021: НАБУ оголосило в розшук колишнього голову правління Приватбанку Дубілета

НАБУ оголосило в розшук колишнього голову правління Приватбанку Дубілета

  • НАБУ оголосило в розшук колишнього голову правління Приватбанку Дубілета.
  • На виборах на Донбасі переміг проросійський кандидат.
  • Канада й Австралія ввели санкції проти РФ за будівництво моста через Керченську протоку.

В Україні

  • За даними Центральної виборчої комісії на виборах у мажоритарному окрузі в Донецькій обл. перемагає мер Добропілля Аксьонов, який брав активну участь у "російській весни" 2014 року й, за інформацією журналістів, тоді ж став власником російського паспорта. На виборах в окрузі в Івано-Франківській обл. поки лідирує висуванець президентської партії атлет Вірастюк, впритул за ним йдуть представник "Свободи" Кошулинський та представник партії олігарха Коломойського "За майбутнє" Шевченко.
  • НАБУ оголосило в розшук колишнього голову правління Приватбанку Дубілета за розтрату 8 млрд грн перед націоналізацією банку.
  • Нацполіція оголосила підозри 5 учасникам мітингу протесту перед Офісом президента, 3 з них суд відправив під домашній арешт.
  • Україна в маркетинговому сезоні 2020/2021 рр. скоротила експорт зернових до 34,8 млн т, що на 23,7 % менше, ніж минулого року.
  • За інформацією Держказначейства, дефіцит держбюджету в лютому склав 14,9 млрд грн, а з початку року дефіцит зріс до 20,7 млрд грн.
  • Держстат повідомив про зростання заборгованості із зарплати в лютому на 8,1 %. На 1 березня загальна заборгованість склала 3,2 млрд грн. Реальна зарплата в лютому зросла проти січня на 0,7 %, а проти лютого 2020 р – на 7,6 % й сягнула 12,5 тис. грн. Темпи зростання реальної зарплати із січня сповільнилися.
  • Міністр фінансів Марченко заявив, що Україна для відновлення співпраці зі МВФ мусить виконати всі зобов’язання, які було прописано в попередньому меморандумі.
  • Держказначейство й надалі відшкодовує ПДВ, тому експортери практично не продають валюту. Не видно на торгах і нерезидентів, яких, схоже, не цікавлять українські держоблігації, навіть з урахуванням анонсованого Мінфіном підвищення їхньої прибутковості. Курс гривні практично не змінився: 27,97 ₴/$, 32,97 ₴/€ (+0,01 грн), 3,69 ₴/10 руб, оскільки попит на валюту також впав через жорсткість карантину. НБУ в торгах знову участі не брав.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні проведено 96,9 тис. тестів, виявлено інфікування 10,5 тис. осіб, померли – 286 хворих, видужали – 3,6 тис. У світі тестами підтверджено зараження 442 тис. людей, померли – 7,5 тис.
    Київська влада не виключає закриття шкіл та дитячих садів і зупинення транспорту після різкого зростання захворюваності. Міністр Степанов заявив, що уряд може оголосити повний "локдаун" у разі, якщо понад половина регіонів буде в "червоній зоні". Він також пообіцяв, що за 90 днів другу дозу вакцини AstraZeneca гарантовано дістануть усі, хто кого вакциновано, а в середині квітня до країни прибуде аналогічна вакцина за програмою COVAX. Головний санлікар Ляшко заявив, що за кількості інфікованих, менш ніж 24 тис. на добу, країна може обійтися без загальнонаціонального карантину.
    Президент Зеленський запропонував розробити українську систему "паспортизації" вакцинованих громадян та вакцинувати 70 % населення. Чиновники Єврокомісії оголосили, що громадяни третіх країн зможуть подати запит на отримання "зеленого сертифіката вакцинації" ЄС. Його може бути надано після оцінювання запиту чиновниками конкретної країни. Отже, ЄС запроваджує додатковий "дозвіл", крім чинних візових домовленостей.
    Польща посилила в’їзні правила для громадян країн ЄС та відправляє на карантин усіх іноземців.
    Уряд Канади ухвалив рішення про припинення вакцинації препаратом AstraZeneca через можливі негативні наслідки. Косово дістало за програмою COVAX 24 тис. доз цієї вакцини й розпочало вакцинацію населення.
    Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я вважають, що коронавірус SARS Cov-2 міг виникнути не в Китаї, проте не виключають його передавання людині від летючих мишей через "проміжну ланку".

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Зайцевому в околицях Горлівки, а в Широкиному на приморській ділянці фронту, Старогнатівці на схід від Волновахи, у Мар’їнці на околиці Донецька й у Світлодарську в районі водосховища – зі стрілецької зброї та гранатометів. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • Канада запровадила санкції проти двох фізичних осіб та чотирьох російських підприємств, які брали участь у будівництві моста через Керченську протоку. Санкції проти 1 фізичної та 4 юридичних осіб за це будівництво оголосила й Австралія.
    Президент США Байден подовжив ще на рік санкції проти Росії та інших країн, які було запроваджено ще у 2015 році після масштабних кібератак на сервери державних структур та приватних компаній.
  • Глава Верховної Ради Разумков направив до Венеціанської комісії запит про оцінку законопроєктів щодо процедури обрання членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів цієї ради.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Путін поки не планував телефонну розмову із Зеленським, проте, за його словами, її можна організувати "дуже швидко".
  • Помічник президента США Салліван провів переговори з главою Офісу президента Єрмаком. Салліван похвалив зусилля української влади щодо протидії дезінформації та заявив, що американська адміністрація підтримає Україну в проведенні реформ та вступі до НАТО.


No comments:

Post a Comment