March 25, 2021

25.03.2021: ДБР пред’явило Азарову підозру в держзраді

ДБР пред’явило Азарову підозру в держзраді
  • ДБР пред’явило Азарову підозру в держзраді.
  • Індія тимчасово зупинила експорт вакцини CoviShield.
  • Данилов лякає населення новим "локдауном".
  • СБУ провела обшуки в Семенченка й Шевченка.

В Україні

  • Президент Зеленський затвердив Стратегію деокупацію та реінтеграції Криму, яку ухвалила РНБО. Текст стратегії на офіційних сайтах не оприлюднено.
  • Кабмін змінив положення про Держказначейство та дозволив покривати його коштом касові розриви загального фонду держбюджету, а не тільки Пенсійного фонду та місцевих бюджетів.
  • Ще 2 компанії зі Львова та Одеси купили ліцензії на відкриття казино в готелях.
  • Держбюро розслідувань оголосило підозру в державній зраді під час підписання Харківських угод колишньому прем’єр-міністру Азарову, який переховується в Росії після втечі з України у 2014 р.
  • СБУ провела обшуки в будинках колишнього командира батальйону "Донбас" Семенченка (Гришина) та його товариша по службі, колишнього агента НАБУ під прикриттям Шевченка, й оголосила про вилучення зброї.
  • Поліція пред’явила підозри в хуліганстві та умисному пошкодженні майна 4 учасникам мітингу під Офісом президента, унаслідок якого було розмальовано графіті фасад будівлі та вибито кілька шибок.
  • Держказначейство виплачує великі суми відшкодування ПДВ експортерам, тому в них немає потреби в гривні. Також валюту скуповують нерезиденти, які отримали великі суми в гривні після погашення ОВДП попередніх випусків і не вклали їх у купівлю нових облігацій. Ці чинники призвели до зростання попиту на валюту, а курс гривні – знизився: 27,87 ₴/$ (+0,14 грн), 32,94 ₴/€ (+0,01 грн), 3,66 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив, що в Україні впродовж доби проведено 129 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 16,7 тис. осіб, померли – 362 хворих, видужали – 6,7 тис. людей. У країні зафіксовано вже кілька смертей після вакцинації. Степанов менш ніж за добу заявив, що всі вони не пов’язані зі щепленням індійською вакциною. Мер Києва Кличко повідомив, що заповненість інфекційних відділень у місті становить 74 %, і потік хворих постійно зростає. Він закликав громадян користуватися громадським транспортом тільки за гострої потреби, і пригрозив зробити обмеження ще жорсткішими. Приватні перевізники підняли ціни на проїзд, мотивуючи цей крок зменшенням заповнювання рухомого складу, а також звернулися до міської адміністрації з пропозицією про припинення курсування маршруток. У відповідь Кличко заявив, що перевізники самі визначають, чи триватиме їхня робота в режимі карантину.
    МОЗ уточнив вимоги до носіння масок у громадських місцях, обмеживши їх зонами прямого контакту з іншими людьми, а в парках та скверах, за твердженням чиновників, можна гуляти без масок.
    Секретар РНБО Данилов не виключив оголошення повного "локдауну" в разі погіршення епідеміологічної ситуації. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив. що уряд планує в "червоних" карантинних зонах виплатити 8 тис. грн фізособам-підприємцям та їхнім найманим працівникам, які зазнали втрат через карантин.
    Компанія-”прокладка” "Лекхім", через яку міністр Степанов планував завозити до країни китайську вакцину CovonaVac, досі не подала документи про постачання держпідприємству "Медзакупівлі України", що відповідає за подібний імпорт.
    У світі, за даними сайту Worldometers, протягом минулої доби зафіксовано 583 тис. випадків зараження, померли 10,5 тис. людей.
    Кіпр відкриває з 1 квітня кордони для туристів, з України тощо, за умови надання негативного ПЛР тесту. Канцлер Німеччини Меркель після жорсткої критики опозиції оголосила, що рішення про подовження "жорсткого" карантину на великодні свята було помилкою й вибачилася перед громадянами.
    Єврокомісія обмежила можливість вивезення вакцин, які виробляють на території ЄС, фактично заблокувавши експорт, до повного насичення власного ринку. Уряд Німеччини закликав владу ЄС закупити російську вакцину. Індія тимчасово зупинила експорт вакцини, яку виробляє компанія Serum Institute для задоволення внутрішнього попиту, що спричинить зривання постачання до країн, що розвиваються за програмою COVAX, а також зупинення вакцинації цим препаратом в Україні. Після скандалу з американським регулятором компанія AstraZeneca оголосила, що ефективність її вакцини становить лише 76 %.

Війна

  • Окупанти знову обстріляли українські війська з мінометів на приморській ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Водяному. Перестрілки та вогневі контакти зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в цьому ж районі – у Лебединському, а також на схід від Волновахи – у Богданівці, в околицях Донецька – в Авдіївці, у районі Горлівки – у Шумах і у Світлодарську на березі водосховища. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців протягом доби не було.


 

No comments:

Post a Comment