March 24, 2021

23.02.2021: В Україні зафіксовано першу смерть після щеплення вакциною CoviShield.

В Україні зафіксовано першу смерть після щеплення вакциною CoviShield.

  • В Україні зафіксовано першу смерть після щеплення вакциною CoviShield.
  • Зеленський запровадив санкції проти російських компаній і приватних осіб.
  • Кабмін зобов’язав носити маски в громадських місцях "червоних зон".
  • Мінфін провалив аукціон із розміщення ОВДП.
  • В опитуванні Центру Разумкова майже 2/3 респондентів підтримують вступ України в ЄС.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про вимогу надання біометричної інформації іноземними громадянами для отримання віз. Він також підписав укази про введення в дію рішення РНБО про націоналізацію компанії "Мотор Січ" і про запровадження безвізового режиму для громадян Китаю з 1 квітня до 30 вересня 2021 р.
    Оголошено санкції проти 81 компанії та 26 громадян РФ терміном 3 роки. У санкційному списку – "Газета.ру", "Лента.ру", "Росія сьогодні", "Росдержстрах" та компанії, що працюють в окупованому Криму. Запроваджено санкції проти 2 французьких депутатів Ради Європи, які відвідали Крим в обхід України.
  • Нафтогаз оголосив, що "річний" тариф на газ буде запроваджено з травня. Компанія "Оператор газотранспортної системи" має намір звернутися до РНБО з проханням допомогти розв’язати проблему критично великої заборгованості облгазів за газ, що вже спожито. Низка експертів пов’язують швидке зростання заборгованості газорозподільних компаній, починаючи із січня, з неплатежами населення після різкого підвищення тарифів.
  • Антимонопольний комітет із 2016 р розслідує можливу змову операторів АЗС. Рішення не прийнято досі, наступне засідання призначено на 30 березня. Кампанії, проти яких відкрито розслідування, блокують його через суди.
  • Держстат повідомив, що в лютому темпи падіння промислового виробництва (за річним виміром) прискорилися до 4,6 % з 4,0 % у січні.
  • Шевченківський райсуд Києва подовжив ще на 2 місяці арешт військовослужбовцю Антоненку, якому Нацполіція оголосила підозру в організації вбивства журналіста Шеремета. Його 2 можливим спільницям подовжено запобіжний захід. Одна з них, лікар Кузьменко, балотується до Верховної Ради від партії "Європейська солідарність" у мажоритарному окрузі в Донецькій області.
  • Мінфін провалив аукціон із розміщення ОВДП у вівторок – до бюджету залучено всього 6,45 млрд грн. Ставку дохідності короткотермінових тримісячних облігацій чиновникам вдалося знизити до 8,68 %, через обмеження обсягу розміщення. За іншими облігаціями відсоткові ставки зросли. Довготермінові (з погашенням через півтора року й більше) облігації нерезидентів та українські банки не зацікавили – їх було реалізовано менш ніж на 0,08 млрд грн. Такі результати спричинили досить різке зростання курсу долара на міжбанку. На середу курс гривні зафіксовано на позначці 27,73 ₴/$ (+0,04 грн), 32,93 ₴/€ (-0,07 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,06 грн). Глава Ради НБУ Данилишин заявив, що провал плану державних запозичень може призвести до зростання відсоткових ставок ОВДП і збільшення вартості обслуговування держборгу.

Пандемія коронавірусу

  • Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив, що у вівторок у країні проведено 127 тис. тестів, виявлено зараження 14,2 тис. осіб, померли – 342 хворих, одужали – 7,4 тис. Степанов стверджує, що 70 % тих, хто перехворів на коронавірусну інфекцію, потребують реабілітації.
    За інформацією Держстату, у січні в Україні смертність збільшилася на 7,7 % проти січня 2020 р. Водночас смертність від ускладнень коронавірусу в січні знизилася до 3,9 тис. осіб проти грудня, коли померли 6,2 тис. людей. Основні причини смерті – від хвороб системи кровообігу, зокрема, ішемічної хвороби серця – від них померли 37,6 тис. осіб. У порівнянні з минулим роком, зросла кількість смертей від інфарктів та інсультів – на понад 5 %.
    Кабмін прийняв постанову, що забороняє громадянам з’являтися в громадських місцях (на вулицях і парках тощо) без респіраторів або масок, попри пряму рекомендацію Всесвітньої організації охорони здоров’я про використання засобів захисту тільки в момент контакту з хворими. Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кабміну прийняла рішення оголосити з 25 березня Львівську область "червоною" карантинною зоною. Львівська міськрада заборонила роботу непродовольчих ринків. Укрзалізниця не планує обмежувати висадку та посадку пасажирів на потяги в Києві, попри оголошення міста "червоної" зоною. За оцінкою Міністерства охорони здоров’я, у "жовтій" карантинній зоні залишилася тільки одна область – Херсонська. Міністр Степанов учергове заявив, що уряд не планує оголошувати загальнонаціональний "локдаун". У центрі Києва відбулася маніфестація підприємців проти карантинних обмежень. Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що партія планує в авральному режимі прийняти закон про підтримку малого бізнесу, який постраждав від обмежень.
    В Одеській обл. зафіксована перша смерть від вакцинації – померла жінка-військовослужбовець, якій було зроблено щеплення 21 березня. МОЗ планує до кінця року закупити 7,9 млн доз вакцин. 23 березня зроблено 15 тис. щеплень.
    У світі, за даними сайту Worldometers, підтверджено інфікування 486 тис. осіб, померли – 10,2 тис. хворих.

Війна

  • На Донбасі армія завершила добу без втрат. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Пісках на околиці Донецька. Перестрілки й вогневі контакти зі застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Богданівці на схід від Волновахи неподалік від ділянки розведення військ, а також у Тарамчуку в районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь.

Україна та світ

  • Венеціанська комісія опублікувала рекомендації до українського законопроєкту про політичні партії. Комісія констатувала, що Верховна Рада врахувала рекомендації, що було видано раніше, проте констатувала спробу законодавців втрутитися в діяльність партій. Крім того, комісія вважає за необхідне виключити з документа вимогу реєстрації осередків партії в п’яти виборчих регіонах країни, а також скасувати підтвердження діяльності партій протягом року після їхнього створення, реєстрацію її членів у єдиному реєстрі, зняти обмеження на пожертви, водночас зменшивши їхній розмір, визначити мандати та компетенцію наглядових органів, конкретизувати й розширити спектр санкцій за порушення закону.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що війна на Донбасі завершиться за тиждень, якщо Росія виведе свої війська з "республік".

Тренди

  • За результатами опитування Центру Разумкова, 59 % респондентів підтримують приєднання України до ЄС, проти – 26 %.
  • Верховний Суд підтвердив право керівників шкіл не допускати до процесу навчання дітей, які не пройшли обов’язкову календарну вакцинацію.

 

No comments:

Post a Comment