March 23, 2021

22.03.2021: Ціни на паливо на заправках швидко зростають

Ціни на паливо на заправках швидко зростають

  • Ціни на паливо на заправках швидко зростають.
  • ПЛР тест для в’їзду до країни став обов’язковим.
  • Графік руху транспорту в "червоних" зонах визначатиме місцева влада.
  • Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки. За твердженням авторів закону, нова структура опікуватиметься аналітичною роботою, їй будуть передано повноваження Нацполіції, Податкової міліції та СБУ.
  • Робітники почали очищення фасаду будівлі Офісу президента від графіті, яким його розписали учасники мітингу на підтримку активіста Стерненка. Пресслужба Офісу повідомила, що громадськість отримає повний звіт про вартість відновлювальних робіт. Лідер парламентської фракції "Голос" Железняк уважає недоцільним проведення спеціального засідання Верховної Ради для обговорення наслідків акції. Глава партії "Слуга народу" Корнієнко заявив, що "певні політичні партії мусять вибачитися за заворушення". Стерненко анонсував нові мітинги на Банковій, а заст. міністра внутрішніх справ Геращенко пообіцяв жорстку відповідь на акти вандалізму й хуліганство.
  • Кабмін обговорює з Єврокомісією та Верховною Радою питання про скасування переходу на "літній час", який заплановано на 28 березня. Рішення може бути прийнято в середу.
  • Українські агрохолдинги у 2020/2021 маркетинговому році скоротили експорт зерна на 23,5 % – до 34 млн т.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про намір уряду в середньотерміновій перспективі переобладнати нафтопровід "Дружба" для транспортування водню до ЄС.
  • Протягом 3 тижнів банки за програмою "доступної іпотеки під 7 %" видали тільки 20 кредитів.
  • Упродовж минулого тижня мережі АЗС підняли ціни на паливо в середньому на 1,0 грн/л.
  • За даними Держстату, ВВП країни у 2020 р скоротився на 4 % – до 4,2 трлн грн.
  • За інформацією Нацбанку, загальна сума заборгованості українських підприємств перед іноземними кредиторами становить в еквіваленті $44,5 млрд (без єврооблігацій та кредитів під гарантію уряду). Основні юрисдикції кредиторів – Кіпр ($20,9 млрд), Велика Британія ($5,8 млрд) та Нідерланди ($2,5 млрд).
  • Курс гривні поступово зміцнюється на тлі оголошення "локдаунів" у різних областях України й у Києві. Це призводить до падіння попиту населення на товари й, відповідно, до зниження потреби імпортерів у валюті. Також на ринок тиснуть продажі долара нерезидентами, що планують участь в аукціоні Мінфіну з розміщення ОВДП. Виплати експортерам відшкодування ПДВ призвели до скорочення обсягу торгів. На вівторок курс встановлено на позначці 27,69 ₴/$ (-0,03 грн), 33,01 ₴/€ (+0,06 грн), 3,71 ₴/10 руб (-0,03 грн). Нацбанк у торгах знову не брав участі.

Пандемія коронавірусу

  • Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив, що в понеділок в Україні проведено 88,7 тис. тестів, виявлено 11,5 тис. носіїв коронавірусу, одужали – 8,0 тис. осіб, померли – 333 хворих. Степанов визнав, що з постачанням вакцин до країни виникли труднощі. Уряд рекомендував перевести всіх співробітників міністерств та органів виконавчої влади, що розташовані в Києві, на дистанційний режим роботи. Кабмін дозволив приймати рішення про зупинення руху транспорту в "червоних" карантинних зонах регіональним комісіям із техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Міськрада Львова подовжила "жорсткий" карантин у місті до 4 квітня. Комісія з ТЕБ та НС Кабміну оголосила з 24 березня "червоними" зонами Київську та Сумську області.
    Кабмін прийняв постанову про обов’язковість надання негативних ПЛР-тестів іноземцями, що в’їжджають до країни, а також громадянами, які повертаються в країну.
    У світі, за інформацією сайту Worldometers, протягом доби підтверджено 405 тис. випадків інфікування, померли 7 тис. осіб. Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон заявив, що на Європу насувається нова хвиля заражень. Після початку вакцинації смертність у країні від коронавірусу знизилася до 17 осіб на добу. "Британський" штам вірусу виявлено й в Україні. Влада Німеччини має намір подовжити жорсткий карантин також і на великодні свята – до 18 квітня.
    Президент РФ Путін назвав "дивною" заяву єврокомісара Бретона про те, що ЄС не потрібна російська вакцина. Канцлер Німеччини Меркель має намір підтримати Єврокомісію в забороні експорту вакцин до завершення вакцинації населення всіх країн ЄС. Всесвітня організація охорони здоров’я назвала "катастрофічним моральним провалом" розподіл вакцин між багатими та бідними країнами.

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів сел. Піски в околицях Донецька, зі стрілецької зброї та гранатометів – позиції українських військ у Водяному на приморській ділянці фронту й у Богданівці на схід від Волновахи, поблизу ділянки розведення військ. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій бойових втрат серед особового складу ЗСУ протягом доби не було. У районі Щастя в Луганській обл. на вибуховому пристрої підірвався місцевий мешканець.
  • Речник української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі Арестович заявив, що партнери України просили не розкривати деталей переговорів із РФ щодо ключових "кластерів" перемир’я до моменту підписання конкретних угод.

Україна та світ

  • Чергова сесія ПАРЄ відбудеться в "змішаному режимі" (з можливою особистою присутністю депутатів від різних країн) за участі делегації РФ, повноваження якої було підтверджено на сесії в січні.
  • Венеціанська комісія привітала відкликання президентом Зеленським законопроєкту про звільнення всіх суддів Конституційного суду. Загалом позитивно оцінено законопроєкт про регламент діяльності установи. Проте Комісія вважає, що в ньому не враховано рекомендації ЄС щодо участі міжнародних представників у відборі суддів. Комісія рекомендувала заповнити вакантні посади в суді тільки після змінення системи призначення суддів.


 

No comments:

Post a Comment