March 12, 2021

11.03.2021: РНБО планує розслідувати держзр 11.03.2021 аду депутатів, що ратифікували Харківські угоди

РНБО планує розслідувати держзраду депутатів, що ратифікували Харківські угоди

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • РНБО планує розслідувати держзраду депутатів, що ратифікували Харківські угоди.
  • СБУ провела обшуки в мережі АЗС Glusco.
  • Нафтогаз прагне розділити активи Укрнафти з Коломойським та його партнерами

В Україні

  • Секретар РНБО Данилов оголосив, що на засіданні в четвер було ухвалено рішення про створення центру протидії дезінформації, який розпочне роботу наступного вівторка на базі Ситуаційного центру в Офісі президента.
    Також було прийнято рішення про повернення в держвласність компанії "Мотор Січ" уже найближчим часом. Китайські інвестори подали до міжнародних судів позови до держави Україна на суму $3,6 млрд.
    Подовжено санкції щодо 2 російських дочірніх банків – Ощадбанку та Промінвестбанку.
    З’ясовано, що компанія "Донецькоблгаз", яка стала причиною масового відключення газу та опалення через неплатежі Нафтогазу, належить 2 офшорним гонконзьким компаніям і після перевірки може бути повернута в держвласність.
    Дано доручення СБУ з’ясувати обставини прийняття рішення про ратифікацію Харківських угод Верховною Радою і, у разі потреби, порушити кримінальні справи проти депутатів за статтею "держзрада".
  • Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про намір Кабміну найближчим часом оголосити конкурс на пошук інвестора для будівництва автодороги Краковець – Броди – Рівне на умовах державно-приватного партнерства (концесії).
  • Глава наглядової ради Нафтогазу Споттісвуд вважає розділ "Укрнафти" хорошим рішенням, оскільки держава, як мажоритарний акціонер, не може ефективно контролювати діяльність компанії. Менеджмент "Укрнафти" назвав неправдою інформацію про продаж газу за заниженою ціною структурам, пов’язаним з олігархом Коломойським.
    Споттісвуд також заявила, що випуск єврооблігацій є вкрай важливим для реалізації стратегії розвитку Нафтогазу й дасть змогу залучити до неї інвестиції.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції оголосило про запуск оновленого реєстру корупціонерів.
  • СБУ провела обшуки в мережі АЗС Glusco, власником якої експерти називають главу політради партії "Опозиційний блок – За життя" Медведчука.
  • Міністр юстиції Малюська заявив, що позов про заборону "партії Шарія" ґрунтується на численних порушеннях партією та її лідером Конституції та законів України.
  • Колишній глава Народної партії Литвин висунув свою кандидатуру на посаду ректора Київського національного університету.
  • Обсяги торгів на міжбанку поступово зростають через продаж валюти агрохолдингами під фінансування посівної, а також металургійними підприємствами. Попит на валюту практично збігається з пропозицією, тому Нацбанк не бере участі в сесіях весь тиждень. Курс на п’ятницю встановлено на позначці 27,75 ₴/$ (+0,05 грн), 33,17 ₴/€ (+0,24 грн), 3,73 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ рекордними темпами нарощує обсяги тестування на коронавірус. У четвер було проведено 100,7 тис. тестів, підтверджено зараження 12,9 тис. осіб, померли – 230 хворих, видужали – 4,6 тис. Чиновники стверджують, що епідемічний поріг зі шпиталізації перевищено в 8 областях та Києві, крім 5, які оголошено "червоною" карантинною зоною. Укрзалізниця подовжила до 19 березня обмеження на продаж квитків на поїзди до "червоних" зон. Партія "Слуга народу" не планує скасовувати з’їзд, який заплановано на 13 березня, і проведе його згідно з карантинними вимогами.
    Сайт Worldometers повідомив про 477 тис. підтверджених випадків інфікування протягом доби, померли 9,7 тис. хворих. 11 березня 2020 р Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про початок пандемії. З цього моменту зареєстровано смерть від ускладнень 2,6 млн людей. У США у 2020 р померли понад 3 млн осіб, з них від коронавірусу – майже 400 тис., що стало другим покажчиком за всю історію спостережень, після епідемії іспанки в 1918 р.
    Регулятор ЄС схвалив застосування вакцини компанії Johnson & Johnson. Данія, Норвегія та Ісландія тимчасово зупинили вакцинацію препаратом AstraZeneca до закінчення розслідування смертельних випадків після щеплень. В Україні індійським аналогом цієї вакцини CoviShield щеплено майже 30 тис. осіб. За твердженням чиновників МОЗ, серйозні побічні ефекти поки не зареєстровано. Міністр цифрової трансформації Федоров заявив, що в чергу на вакцинацію через портал та додаток "Дія" зареєструвалися майже 220 тис. громадян. Президент США Байден пообіцяв забезпечити всьому населенню країни доступ до вакцини до початку травня.
    Туреччина з 15 березня запроваджує обов’язкову електронну анкету для всіх, хто хоче приїхати до країни для ефективного відстеження можливих ланцюжків поширення.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Талаківці й Пищевику на приморській ділянці фронту, а також у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. – у Новозванівці та Золотому. Унаслідок обстрілу в Новозванівці поранено українського військовослужбовця. Штаб операції об’єднаних сил стверджує, що метою окупантів є провокування українських військових на відповідь, яка призведе до руйнувань у житловому секторі та на об’єктах інфраструктури на окупованій території. Українська делегація на переговорах тристоронньої контактної групи направила ноту місії ОБСЄ через загибель військовослужбовця в середу внаслідок обстрілу під Старогнатівкою.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що керівництво РФ знає про зростання напруженості на Донбасі й "відчуває стурбованість".

Україна та світ

  • Колишній спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання на Донбасі Волкер заявив, що нова американська адміністрація приділить особливу увагу просуванню реформ та боротьбі з корупцією в Україні. За його словами, одним із головних питань порядку денного для української влади має стати розслідування діяльності олігарха Коломойського щодо виведення коштів із Приватбанку перед його націоналізацією та недопущення повернення йому коштів.
  • Спікер МВФ Райс заявив, що Фонд уважає збереження незалежності НБУ найважливішою умовою виділення наступного траншу кредиту.
  • У Чорному морі затонуло російське суховантажне судно Волго-Балт 179 з 13 членами екіпажу – громадянами України на борту. 2 людини потонули, 10 – врятовано, пошуки ще одного тривають.
  • Управління верховного комісара ООН із прав людини висловило стурбованість практикою утримання в "неофіційних в’язницях" СБУ осіб, підозрюваних у злочинах, скоєних під час бойових дій на Донбасі. На думку Управління, правоохоронні органи заарештовують таких осіб без судових рішень. Управління також уважає, що рішення української влади про закриття телеканалів "112", NewsOne та ZiK може негативно вплинути на свободу слова в країні.

 

No comments:

Post a Comment