March 10, 2021

09.03.2021: Зеленський має намір зустрітися з лідерами "нормандської четвірки" поодинці

Зеленський має намір зустрітися з лідерами "нормандської четвірки" поодинці

  • Зеленський має намір зустрітися з лідерами "нормандської четвірки" поодинці.
  • На Донбасі знову загострилася бойова ситуація.
  • СБУ допитала Медведчука.

В Україні

  • Президент Зеленський анонсував створення державного Центру протидії дезінформації. На цю програму в бюджеті коштів не виділено, й у разі, якщо джерело фінансування залишиться невідомим, у громадян виникнуть серйозні сумніви в легітимності та ефективності установи. Низка експертів прямо назвали цю структуру "міністерством цензури" та черговою спробою атаки влади на свободу слова. Секретар РНБО Данилов анонсував проведення чергового засідання Ради в п’ятницю, 12 березня, одним із питань порядку денного якого може бути створення Центру.
  • Через погіршення ситуації з оплатою населенням комунальних послуг, прем’єр-міністр Шмигаль дав доручення профільним міністерствам підготувати план розширення кола одержувачів субсидій.
  • Глава Держфіскальної служби Мельник оцінює масштаби відмивання відшкодування ПДВ у 4 млрд грн щомісяця.
  • Компанія IKEA попередила про зростання цін на свою продукцію "через зростання напруженості у світовій торгівлі".
  • СБУ допитала голову глави політради партії "Опозиційна платформа – За життя", кума російського президента Медведчука за фактом оприлюднених у ЗМІ його розмов із колишнім радником Путіна Сурковим.
  • Незважаючи на мітинг протесту антикорупційних організацій та Автомайдану, у Києві відбувся З’їзд суддів, який обрав 3 із 4 членів Вищої ради правосуддя за своєю квотою. Ще одного кандидата буде названо за підсумками голосування в середу.
  • Під Шевченківським судом Києва, де мало проходити слухання справи з обвинувачення військовослужбовця Антоненка в організації вбивства журналіста Шеремета, відбулися сутички активістів із поліцією. Засідання перенесено на 16 березня.
  • Потерпілий від нападу колишнього депутата Пашинського відкликав позов про відшкодування збитків після виплати компенсації. Справа розглядатиметься без участі потерпілого.
  • За інформацією Держстату, інфляція в лютому зросла на 1 % проти січня, а проти лютого 2020 р споживчі ціни зросли на 7,5 %. Експерти зазначають, що ціни основних продуктів протягом року зросли в 1,5–3 рази.
  • Українські компанії завершують платежі до бюджету, тому обсяги валюти, які виставлено на продаж, скорочуються. Після кількох успішних аукціонів Мінфіну вдалося у вівторок розмістити ОВДП лише на 5,1 млрд грн, знизивши ставки за короткостроковими облігаціями на 0,1–0,8 %. Нерезиденти практично нічого не купили – на міжбанку не було помітно їхніх продажів. Причиною експерти називають небажання чиновників підвищувати прибутковість середньо- й довготермінових ОВДП, попри зростання облікової ставки, що зменшує їхню привабливість враховуючи інфляцію. Курс на середу зафіксовано на рівні 27,74 ₴/$ (+0,03 грн), 33,97 ₴/€ (-0,10 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомив про проведення протягом доби 64 тис. тестів на коронавірус, ствердні результати отримано для 6,4 тис. осіб, померли 219 хворих, видужали – 5,7 тис. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що крім 5 областей, які оголошено "червоною" карантинною зоною, ще 10 можуть перейти епідпоріг із заповненості ліжок хворими на коронавірус. За твердженням київського мера Кличка, у столиці після свят різко зросла кількість зареєстрованих випадків зараження.
    У країні зростають темпи вакцинації населення – упродовж доби індійською вакциною CoviShield щеплено 4,3 тис. громадян, а всього з 24 лютого першу дозу вакцини ввели 23,5 тис. осіб. МОЗ підтвердило реєстрацію в Україні китайської вакцини SinoVac, яку буде постачати фірма – "прокладка" "Лекхім".
    У світі, за даними сайту Worldometers, у вівторок підтверджено зараження 389 тис. осіб, померли від ускладнень – 9 тис. Європарламент виділив на загальноєвропейську програму охорони здоров’я EU Health до 2027 р додатково €5,1 млрд, що в кілька разів перевищує фінансування, яке було закладено до попереднього бюджету.
    Російсько-італійська торгова палата має намір започаткувати в Італії виробництво російської вакцини "Супутник-V", навіть у разі ненадання дозволу на її застосування європейським регулятором. У цьому випадку італійські підприємці мають намір її експортувати.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил протягом доби зафіксував 21 порушення режиму припинення вогню на Донбасі. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї в околицях Донецька – у Красногорівці, Пісках та Опитному, а також на півночі Луганської обл. – у Новозванівці та Золотому. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Лебединському та Пищовику, в Авдіївці, у районі Горлівки – у Південному та Залізному, а також у Троїцькому на Світлодарському виступі. За офіційним зведенням, під час бойових дій українські війська втрат не понесли. Про факти порушення режиму тиші командування операції повідомило місію ОБСЄ.

Україна та світ

  • Президент Зеленський має намір влаштувати саміт у "нормандському форматі" найближчим часом. За його словами, якщо організувати його не вдасться, він планує проведення двосторонніх переговорів із главами Росії, Франції та Німеччини. "Нормандський формат" було створено для фіксації домовленостей між лідерами України та РФ, а гарантами угод мали бути Німеччина і Франція.
  • Китайські інвестори компанії "Мотор Січ" погрожують Україні новими позовами до міжнародних судів у разі оголошеної владою можливої ​​націоналізації підприємства.

 

No comments:

Post a Comment