March 06, 2021

05.03.2021: США оголосили санкції проти Коломойського та його оточення

США оголосили санкції проти Коломойського та його оточення

  • США оголосили санкції проти Коломойського та його оточення.
  • Держборг України перевищив $90 млрд.
  • Ахметов здобув повний контроль над видобутком коксівного вугілля в Україні.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким термін встановлення лічильників газу населенню подовжено до 1 січня 2023 р у разі використання газу тільки для приготування їжі.
  • Компанія олігарха Ахметова "Метінвест" здобула повний контроль над найбільшим у країні вугледобувним об’єднанням "Покровське", а також над великою Свято-Варваринською збагачувальною фабрикою. Після цього придбання Ахметов став повним монополістом на ринку коксівного вугілля, яке є необхідним для виплавлення сталі.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг затвердила введення "річного" тарифу на газ для населення з 1 травня. За твердженням заст. глави парламентської фракції "Слуга народу" Корнієнка, місія МВФ відновить роботу в Україні після припинення чинності максимальної ціни на газ, яку уряд оголосив у січні.
  • Перед довгими вихідними більшість угод було закрито на висхідному тренді для гривні, тому її курс зміцнився: 27,71 ₴/$ (-0,05 грн), 33,08 ₴/€ (-0,33 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,05 грн). Однак після обіду на торги вийшов Сітібанк, який активно купував валюту й до кінця сесії котирування перевищили ранкові. НБУ в торгах участі не брав. Протягом тижня регулятору вдалося купити $20 млн. У лютому валютні резерви скоротилися через виплати з погашення та обслуговування держборгу на загальну суму $634 млн. Мінфіну вдалося залучити на аукціонах лише $457 млн.
    За даними голови Ради НБУ Данилишина, держборг станом на 1 лютого сягнув $90,7 млрд, що становить 62,7 % ВВП. Переважна частина (64 %) боргу номінована у валюті, що створює додаткові ризики для економіки за ослаблення курсу гривні і зростання інфляції. Прем’єр-міністр Шмигаль уважає такий розмір держборгу "прийнятним".

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомив, що в п’ятницю проведено 81 тис. тестів (повторних тощо), інфікування підтверджено в 9,1 тис. осіб, одужали – 3,4 тис., померли – 156 хворих. Міністр Степанов заявив, що в країні почалася третя хвиля епідемії, оголошено "червоною" карантинною зоною Чернівецька, Івано-Франківська та Житомирська області, а Вінницьку та Закарпатську можуть бути включено до "червоного" списку незабаром. Експерти звернули увагу, що "спалах" захворювання збіглася з різким збільшенням обсягів тестування, а влада називає всіх осіб із ствердним тестом "хворими", навіть якщо в них немає жодних симптомів. Степанов оголосив, що закуплених вакцин вистачить, щоби зробити щеплення всім охочим до кінця року. Прем’єр-міністр Шмигаль прогнозує ціну вакцин у вільному продажі в діапазоні 300–1200 грн. Головний санлікар Ляшко пояснив свою пропозицію щодо вакцинації відомих людей позачергово тим, що в одному флаконі вакцини CoviShield міститься 10 доз, і після розтину вакцину можна застосовувати тільки протягом 6 годин, а залишки мусять бути утилізовані. Міністерство охорони здоров’я повідомило, що з 24 лютого зроблено щеплення майже 15 тис. осіб, у чергу записалися майже 130 тис. людей. Побічні ефекти – незначні алергічні реакції зафіксовано в 130 осіб. За твердженням компанії, яка планує ввозити до України китайську вакцину Sinovac, її клінічні випробування завершено, ефективність протидії вірусу становить 83 %.
    За інформацією сайту Worldometers, у світі зафіксовано 447 тис. ствердних результатів тестів, померли 9,8 тис. хворих.
    Уряд Канади схвалив до застосування вакцину компанії Johnson & Johnson. Римський регіон Італії звернувся до уряду із закликом про розгортання там виробництва російської вакцини "Супутник V" у разі її схвалення європейським регулятором. За даними італійської статистики, смертність у країні у 2020 р була найбільшою з моменту закінчення Другої світової війни. Влада Латвії не виключає закупівлі російської вакцини в разі, якщо її буде схвалено ЄС. Голова Єврокомісії фон дер Ляєн наполягає на впровадженні "сертифікатів вакцинації" всіх громадян ЄС до літа. За словами директора регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я Клюге, в організації є суттєві заперечення до плану впровадження подібних "паспортів", оскільки невідомо, скільки триматиметься імунітет.

Війна

  • На Донбасі снайпер окупантів важко поранив українського бійця в Мар’їнці на околиці Донецька. Перестрілки та вогневі контакти сталися на схід від Маріуполя на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Талаківці, Водяному, в околицях Донецька – у Пісках, а також в Авдіївці.
    За інформацією Головного управління розвідки, РФ нарощує угруповання військ поблизу кордону з Україною й на окупованій території Криму та Донбасу, а також розгорнула пропаганду в "республіках" для залучення жителів до збройних формувань.

Україна та світ

  • Держсекретар США Блінкен оголосив про запровадження санкцій проти колишнього співвласника Приватбанку олігарха Коломойського, членів його сім’ї та бізнес-партнерів за корупцію, а також дії з підриву демократичних інститутів в Україні, що тривають досі. Пресслужба НБУ повідомила, що санкції США не містять будь-якої інформації щодо обмежень фінансових операцій олігарха та членів його сім’ї. Президент Зеленський подякував міжнародним партнерам і окремо – США за допомогу в боротьбі з олігархами.
  • Посли країн "великої сімки" закликали українську владу відкласти призначення до Конституційного суду та Вищої ради правосуддя до запровадження прозорих конкурсів для суддів.
  • Міністр закордонних справ України Кулеба заявив, що керівництво країни планує дозволити подвійне громадянство з країнами ЄС, але не з Росією. Особам із подвійним громадянством буде заборонено обіймати посади в органах влади, держкомпаніях та органах місцевого самоврядування.
  • Президенти Єврокомісії фон дер Ляєн та США Байден обговорили перспективи співпраці у сфері оборони та безпеки, зокрема, про координацію зусиль щодо підтримки України.

Тренди

  • За даними опитування соцслужби "Рейтинг", парламентський рейтинг, як і раніше, очолює президентська партія "Слуга народу" з 16,9 % підтримки, падіння її рейтингу сповільнилося. Далі ідуть "Європейська солідарність" (12,8 %), "Опозиційна платформа – За життя" (12,4 %), "Батьківщина" (10,7 %). У межах похибки до парламенту можуть потрапити також "Сила й честь", "Українська стратегія Гройсмана" та Радикальна партія. 69 % респондентів уважають, що країна рухається в неправильному напрямі, лише 22 % – підтримують курс влади. У президентському рейтингу в Зеленського – майже 20 % підтримки, у Порошенка – майже 13 %, у Бойка й Тимошенко – приблизно 10 %, у Смешка – 7 %, у Гройсмана – майже 6 %.


 

No comments:

Post a Comment