March 02, 2021

01.03.2021: З 2 березня у Верховній Раді буде ввімкнено "сенсорну кнопку" для голосування

z-2-bereznya-u-verhovnіj-radі-bude-vvіmkneno-sensornu-knopku-dlya-golosuvannya

  • З 2 березня у Верховній Раді буде ввімкнено "сенсорну кнопку" для голосування.
  • НАЗК призупинило держфінансування "Слуги народу".
  • З 1 березня відкрито іпотечне кредитування під 7 % річних.
  • Нацполіція перевірить усіх власників зброї на законність отримання дозволів.
  • США мають намір надати Україні додаткову військову допомогу на $125 млн.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав указ про запровадження санкцій за держзраду проти колишнього міністра внутрішніх справ Захарченка, голови СБУ Якименка та ще 8 генералів і адміралів.
    Він також підписав закон про надання допомоги з часткового безробіття на період карантину або надзвичайної ситуації.
    На черговому "форумі" Зеленський оголосив про плани створення "суду в смартфоні", який, за його твердженням, дозволить скоротити терміни розгляду справ і мінімізувати корупцію в судовій системі.
  • Спікер парламенту Разумков заявив, що з 2 березня в сесійній залі запрацює "сенсорна кнопка" та будуть встановлені додаткові відеокамери, що, нібито, дасть змогу позбутися "кнопкодавства" – неперсонального голосування. На думку низки депутатів, сенсорна кнопка не є панацеєю й не дозволить повністю ліквідувати "кнопкодавство".
  • В Україні запущена програма іпотечного кредитування під 7 %. Перших двох позичальників привітав президент Зеленський.
  • За інформацією об’єднання підприємств "Укрметалургпром" обсяги виплавки сталі в Україні в січні знизилися, країна опустилася з 11 на 12 місце в рейтингу виробників.
  • Середня роздрібна ціна скрапленого газу на заправках протягом лютого виросла на 17 % – на 2,2 грн/л. Президент Зеленський звернувся до власників мереж заправок із закликом про зниження цін на паливо.
  • Верховний суд відкрив провадження за одним із позовів, що оскаржують закриття телеканалів ZIK, NewsOne та 112, власником яких є депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Козак.
  • СБУ затримала на кордоні співробітників дипломатичного представництва в Польщі, які намагалися вивезти з країни сигарети, золото та валюту під прикриттям дипломатичної недоторканності вантажу.
  • Нацполіція оголосила про розформування всіх підрозділів служби з контролю зброї, а також про намір перевірити всіх власників зброї на законність отримання дозволу.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції призупинило держфінансування президентської партії "Слуга народу" через виявлені порушення у фінансування партії, службове підроблення та розтрати майна через зловживання службовим становищем. Глава парламентської фракції у Верховній Раді Арахамія пояснив рішення НАЗК "процедурними складнощами".
  • Міністерство фінансів повідомило, що Світовий банк у 2020 р профінансував в Україні проєкти на суму $693 млн, зокрема, з державними гарантіями. За твердженням чиновників, у 2020 р залучення коштів було наймасштабнішим за всю історію співпраці банку з урядом.
  • Мінфін повідомив, що в лютому загальний фонд держбюджету зведено з дефіцитом 18 млрд грн, а за 2 перших місяці року – із дефіцитом 28,3 млрд грн. У лютому надходження до дохідної частини бюджету перевищили планові на 2 %, і на 7,6 % – торішній рівень. За даними Держстату, реальна зарплата в січні впала на 13 % проти грудня 2020 р. Чиновники стверджують, що подібна тенденція спостерігається щороку. За рік реальна зарплата зросла на 15 % й сягнула 12,3 тис. грн. Також пресслужба Мінфіну повідомила, що план зі збору податків у лютому виконано на 103,2 %.
  • Нацбанк скоротив список системно важливих банків до 13, виключивши з нього Кредобанк.
  • На думку аналітиків рейтингового агентства "Fitch Ratings", НБУ буде змушений уже найближчим часом підняти облікову ставку до 7 % через зростання інфляції в січні. Рейтинг дефолту України підтверджено на рівні “В” зі стабільним прогнозом. Рейтинг "B" означає наявність великих кредитних ризиків за невеликої "подушки безпеки" для інвесторів. Цінні папери, які випущено емітентами з цим рейтингом, не визнаються інвестиційними.
  • У перший день місяця торгівля на міжбанківській біржі йшла дуже мляво. До обіду продавцям вдалося трохи розгойдати курс і НБУ зафіксував його на вівторок на рівні 28,00 ₴/$ (+0,05 грн), 33,72 ₴/€ (-0,13 грн), 3,77 ₴/10 руб (+0,04 грн). Після обіду покупців практично не було й котирування знизилися до рівня початку дня. Нацбанк уже 2 тижні не бере участі в торгах.

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило, що впродовж доби в Україні проведено 55 тис. тестів на коронавірус, ствердні результати отримані для 5,3 тис. осіб, одужали – 5,2 тис., померли 162 хворих. Комісія з техногенно-екологічної безпеки вирішила оголосити Житомирську область "червоною" карантинною зоною з 3 березня.
    Міністр цифрової трансформації Федоров повідомив, що з 1 березня можна записатися на вакцинацію через вебпортал або додаток для смартфона "Дія". Посли країн "великої сімки" в бесіді з міністром Степановим нагадали йому про важливість прозорих закупівель та подовження медичної реформи. У п’ятницю Степанова викликано до Верховної Ради для звіту, чому саме медики відмовляються від вакцинації. Самому Степанову зробили щеплення в прямому ефірі. До плану вакцинації внесено зміни – серед перших щеплення отримають президент Зеленський та чиновники. Степанов заявив, що до кінця тижня в країні робитиметься до 10 тис. щеплень щодня.
    У світі зафіксовано різке зниження кількості заражень коронавірусом – усього 290 тис. ствердних результатів тестів, смертність від ускладнень знизилася до 6,6 тис. осіб на добу.
    В Австрії влада безплатно розповсюджуватиме швидкі тести на коронавірус через аптеки для мешканців віком від 15 років, що мають медичну страховку.
    Словаччина стала другою країною ЄС, яка закупила російську вакцину "Супутник V". Водночас за опитуванням "Левада-Центру" 62 % опитаних жителів РФ не планують робити щеплення російською вакциною.
    Кіпр переніс відкриття кордонів для іноземних туристів із 1 березня на більш пізній термін через побоювання зростання зараження новими штамами коронавірусу. Президент Франції Макрон звернувся до громадян із закликом потерпіти комендантську годину ще 4–6 тижнів. Уряд Чехії зобов’язав компанії здійснити поголовне тестування співробітників тестами на антиген, й, у разі отримання ствердного результату – зробити ПЛР-тести.
    Чиновники всесвітньої організації охорони здоров’я висловили сумнів, що епідемія завершиться до кінця поточного року. Організація відмовилася від рекомендації гідроксихлорохіну як засобу для запобігання захворювання.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки у Водяному та Павлополі на схід від Маріуполя, у Богданівці Волноваського району – поблизу від ділянки розведення військ, в околицях Донецька – у Невельському та Красногорівці, а також у Луганському на Світлодарському водосховищі. Неподалік – у Троїцькому – окупанти зміцнювали й розширювали передові позиції. У Павлополі на міні підірвався військова вантажівка – 9 бійців дістали поранень та бойових травм. Командування операції об’єднаних сил підкреслює, що окупаційні війська здійснюють обстріли для провокування ВСУ на вогонь і подальшого звинувачення української влади в зриві перемир’я.
  • На окуповані території Донбасу та Криму почав ефірне та супутникове мовлення новий державний телеканал "Дім".
  • Через зачинений КПВВ "Щастя" на окуповану територію Луганської обл. проїхав конвой із 11 вантажівок Міжнародного Червоного Хреста з гуманітарною допомогою. "Влада ЛНР" дозволила в’їзд колони після 3 днів затримки.

Україна та світ

  • Американська комісія з цінних паперів розслідує участь великої сервісної нафтогазової компанії Baker Hughes у будівництві газогону "Північний потік-2". Компанія заявила, що вийшла з проєкту в лютому й сама ініціювала перевірку.
    Уряд Німеччини вважає, що завершення будівництва не треба змішувати із санкціями США проти Росії за отруєння та переслідування опозиціонера Навального.
  • Прессекретар Пентагону Кірбі заявив про плани адміністрації США надати Україні додаткову військово-технічну допомогу на суму $125 млн.
  • Прессекретар Путіна Пєсков у відповідь на заяву американського президента Байдена про те, що США ніколи не визнають анексію Криму, підтвердив, що Росія наполягатиме на тому, що це було "законне возз’єднання". Українські представники в ОБСЄ презентували проєкт "Кримської платформи" для обговорення деокупації півострова й навели факти мілітаризації Криму.

Тренди

  • За інформацією ЗМІ, глава парламентського комітету з фінансів, митної та податкової політики Гетманцев продавив включення до порядку денного Верховної Ради розгляд законопроєкту про зниження ставок оподаткування грального бізнесу до 10 %.
  • Глава окупаційної адміністрації АР Крим Аксьонов заявив, що президент Зеленський та його дружина досі є власниками нерухомості на півострові й регулярно сплачують комунальні послуги. За словами Аксенова, він не виключає, що Зеленський зберігає нерухомість на випадок, якщо йому доведеться просити політичного притулку у РФ.

 

No comments:

Post a Comment