February 24, 2021

23.02.2021: З 24 лютого в країні відновлено "адаптивний карантин"

З 24 лютого в країні відновлено "адаптивний карантин"

  • З 24 лютого в країні відновлено "адаптивний карантин".
  • Під Офісом президента відбувся мітинг на підтримку активіста Стерненка.
  • Верховна Рада ухвалила закон про держслужбу з поправками Зеленського.

В Україні

  • Верховна Рада затвердила зміни до закону про держслужбу, який президент Зеленський ветував та повернув до парламенту. З нього виключено положення, що обмежують повноваження виконувачів обов’язків міністрів. Насамперед мова йде про в. о. міністра енергетики Вітренка. На думку експертів, закон дасть змогу Зеленському та його оточенню керувати країною в ручному режимі, призначаючи на міністерські посади повністю лояльних тимчасових чиновників. Закон також відновив конкурси на держслужбу, які було припинено після оголошення карантину.
  • Нацрада з регулювання у сфері телебачення та радіомовлення звернулася до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу "112", що належить кумові російського президента, главі політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчуку.
    Нафтогаз оголосив про готовність прийняти на відповідальне зберігання без права користування нафтопродуктопровід "Самара – Західний напрямок", який було захоплено компанією Медведчука.
    За повідомленнями ЗМІ, робота нафтопроводу, а також мережі магазинів Спортмастер триває у звичайному режимі.
  • За інформацією компанії Укренерго, запаси вугілля на теплових електростанціях наразі критично малі – усього 34 % від мінімально необхідного обсягу, що призводить до необхідності імпорту електроенергії. насамперед, з РФ та Білорусі.
  • Приморський суд Одеси визнав одеського активіста Стерненка винним у викраденні у 2015 р члена партії мера "Довіряй справах" та засудив його до 7 років тюремного ув’язнення з конфіскацією половини майна. Під Офісом президента відбувся численний мітинг із вимогою звільнити Стерненка, під час якого, за інформацією Нацполіції постраждало 27 її співробітників. Затримано 27 осіб, їх незабаром відпущено. Організатори планують зробити акцію безстроковою. Львівська облрада звернулася до президента та генпрокурора Венедиктової із проханням забезпечити об’єктивний та неупереджений судовий розгляд справи Стерненка. Прессекретар Зеленського заявила, що президент не втручався в слідство й не пропонував Стерненку посади в СБУ. Партія "Голос" ініціювала збір підписів за відставку генпрокурора через переслідування активіста.
  • За словами глави Держфіскальної служби Мельника, Бюро економічної безпеки запрацює не раніше, ніж за півроку, оскільки триває набір особового складу відомства.
  • Офіс генпрокурора оголосив про пред’явлення підозри в розтраті майна на 136 млн грн перед націоналізацією Приватбанку колишньому голові правління Дубілету й ще 2 топчиновникам банку.
  • Мінфін розмістив ОВДП на загальну суму 10,5 млрд грн в еквіваленті, причому в гривні – усього на 7,0 млрд, що є фактичним провалом. Експерти називають причини слабкого розміщення небажання чиновників підіймати відсоткову ставку й обмеження продажу короткотермінових облігацій, які наразі цікаві іноземним інвесторам. Нерезиденти майже не продавали валюту, проте її скуповували держбанки – на думку банкірів, під закупівлю вакцин. Офіційний курс зафіксовано на рівні 27,90 ₴/$ (-0,03 грн), 33,89 ₴/€, 3,76 ₴/10 руб (+0,04 грн). У середу відбудеться виплата 12,2 млрд грн у погашення облігацій і купонного доходу за ними, тому залучені на аукціоні кошти не покриють виплати, а різницю буде виплачено з бюджету.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні проведено 79,5 тис. тис. тестів на коронавірус, ствердні результати отримано для 5,8 тис. осіб, одужали – 3,6 тис., померли – 152 хворих. З 24 лютого в країні запроваджується “адаптивний карантин”. Чиновники оголосили "червоною" зоною Чернівецьку та Івано-Франківську області, ще 7 – Вінницька, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Луганська та Тернопільська – оголошено "помаранчевою" зоною. На курорті "Буковель" через спалах захворюваності закриваються кафе й ресторани.
    МОЗ зареєстрував вакцину від коронавірусу Pfizer/BioNTech, кількома днями раніше було зареєстровано вакцину AstraZeneca. Глава МЗС Латвії Ландсбергіс заявив про готовність країни поділитися з Україною надлишками вакцини, проте не уточнив, коли це може статися. Адміністрація США оголосила, що не постачатиме безоплатно вакцину бідним країнам, поки не буде щеплено більшість населення власної країни.
    У світі зафіксовано 371 тис. випадків зараження, померли – 10,3 тис. осіб. Попри критику керівництва Євросоюзу, Німеччина подовжила обмеження на в’їзд до країни з Чехії та Австрії до 3 березня. Канцлер Меркель заявила, що в країні триває третя хвиля пандемії, тому обмеження треба скасовувати обережно.

Війна

  • На Донбасі кількість порушень окупантами режиму припинення вогню зростає, як і інтенсивність обстрілів. Позиції українських військ обстріляно з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї в Красногорівці в околицях Донецька й у Зайцевому – на північ від Горлівки. Перестрілки сталися в Гнутовому й Павлополі на приморській ділянці фронту, у Пісках на околиці Донецька, в Авдіївці та поблизу – у Новоселівці Другій, у Шумах у районі Горлівки, у Луганському та Миронівському на Світлодарському водосховищі, на півночі Луганської обл. – у Золотому, Причепилівці й Катеринівці в районі траси Р-66. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів вбито українського військовослужбовця, ще 2 – поранено. Також у Золотому внаслідок обстрілу дістав важких поранень та загинув мешканець хутора Вільного.
  • Постійний представник України при ООН Кислиця закликав провести екологічну експертизу окупованої частини Донбасу, оскільки ситуація в регіоні близька до екологічної катастрофи.

Україна та світ

  • Німецька страхова компанія Munich RE відмовилася від роботи з компанією Nord Stream 2 через можливі санкції США.
  • Президент Зеленський підписав указ про вихід України з угод СНД про повітряний простір та цивільну авіацію.
  • Уряд має намір почати у 2021 р будівництво євроколії зі Львова, яка з’єднає Україну з Європою без переставляння колісних пар на поїздах на кордоні.
  • Україна має намір з 1 квітня заборонити в’їзд до країни автівок із номерами самопроголошеної Придніпровської республіки.

Тренди

  • За твердженням заст. міністра фінансів Ермолічева, підвищення прожиткового мінімуму до фактичного рівня збільшить навантаження на бюджет на 250 млрд грн на рік.

 

No comments:

Post a Comment