February 23, 2021

22.02.2021: Армія знову зазнала втрат на Донбасі

Армія знову зазнала втрат на Донбасі

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Армія знову зазнала втрат на Донбасі.
  • З 1 березня пенсії будуть проіндексовано на 11 %.
  • НАБУ затримала колишнього заст. голови правління Приватбанку Яценка.
  • МОЗ звинуватив іноземних туристів у спалаху епідемії на Прикарпатті.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про зниження ПДВ із 20 % до 14 % на імпорт певних видів сільгосппродукції.
  • СБУ заявила, що санкції проти мережі магазинів "Спортмастер" введені через її роботу в окупованому Криму. Представники компанії повідомили, що магазини працюють у звичайному режимі й назвали санкції неаргументованими та безпідставними.
  • За інформацією Держстату, обіг роздрібної торгівлі в січні виріс на 3,5 % проти січня минулого року, а проти грудня – впав на 37,9 %.
  • Кабмін ухвалив рішення про індексацію пенсій з 1 березня на 11 %.
  • Глава Фонду Держмайна Сенниченко заявив, що в конкурсі на покупку держпакета акцій Об’єднаної гірничо-хімічної компанії планують узяти участь 13 покупців із різних країн.
  • Детективи НАБУ затримали під час спробі вильоту до Австрії колишнього заступника голови правління Приватбанку Яценка, якого підозрюють у розкраданні коштів. За твердженням колишнього депутата Лещенка, олігарх Коломойський спробував сховати Яценко від правоохоронців, оскільки він є важливим свідком у справі про виведення активів із Приватбанку перед його націоналізацією.
  • Чиновники Мін’юсту повідомили, що Нацбанк вніс зміни до правил захисту банківської таємниці, що зобов’язують банки надавати інформацію виконавцям, приватним тощо, про рахунки боржників та залишки коштів на них.
  • Торгівля на міжбанку йшла досить жваво, без значних перекосів попиту та пропозиції. У втручанні Нацбанку необхідності не було. Найімовірніше, переважну частку запланованої купівлі ОВДП нерезиденти сподіваються закрити коштами від погашення облігацій попередніх випусків. Мінфін планує в середу здійснити ці виплати, а також виплатити купонний дохід за облігаціями. Курс на вівторок встановлено на позначці. 27,93 ₴/$ (+0,08 грн), 33,89 ₴/€ (+0,11 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,05 грн).

Київ

  • Перевізники підвищили вартість проїзду в приміських маршрутках – у середньому на 3 грн. За твердженням власників компаній, це пов’язано зі зростанням цін на пальне, запчастини, ремонт, а також збільшенням мінімальної зарплати та карантином.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією міністра охорони здоров’я Степанова, в Україні протягом доби проведено 49,6 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 4,2 тис. осіб, одужали – 4,4 тис., померли – 153 хворих. МОЗ звинуватив у спалаху коронавірусу в Івано-Франківській обл. іноземних туристів, які відпочивали в гірськолижному курорті Буковель.
    Заст. глави Офісу президента Тимошенко оголосив, що перша партія вакцини прибуде з Індії до України 23 лютого. Степанов повідомив про підписання домовленості про постачання 5 млн доз генерика американської вакцини NovaVax, яку виробляє скандально відома індійська компанія Serum Institute. Влада Бразилії має намір налагодити виробництво вакцини за технологією AstraZeneca, щоб усунути залежність від постачання з інших країн.
    У світі зафіксовано 286 тис. випадків зараження, 6,5 тис. хворих померли.

Війна

  • Після доби відносного затишшя бойова ситуація на фронті різко загострилася. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів загинули 2 військовослужбовців, ще 3 – поранено. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Водяному – на приморській ділянці фронту, у Красногорівці в околицях Донецька й у Зайцевому в районі Горлівки. Вогневі контакти та перестрілки сталися в Мар’їнці та Первомайському в районі Донецька, в Авдіївці та Південному в околицях Горлівки. У Водяному окупанти знову здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами. Командування операції об’єднаних сил повідомило місію ОБСЄ про порушення режиму припинення вогню.
    Унаслідок пожежі в бліндажі поблизу лінії фронту загинули 3 військовослужбовців 58-ї бригади.
    Начальник Генштабу Хомчак заявив, що перемир’я на Донбасі триває вже 211 діб, бойова ситуація контролюється військами операції об’єднаних сил, а також немає ознак підготовки окупантів до наступу.

Україна та світ

  • Посол Великобританії в Україні Сіммонс заявила, що її країна збереже санкції проти РФ і після остаточного виходу з ЄС. За її словами, українська влада мусить зосередиться на реформі міністерства оборони, а не наполягати на наданні плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). Сіммонс також повідомила, що частка відмов у видаванні віз громадянам України знизилася у 2 рази, задоволено 95 % заявок.
  • МЗС РФ заявив, що причиною "виходу Криму зі складу України" та війни на Донбасі є масові виступи на Майдані та звинуватив Україну в розгулі неонацизму, насильницькій українізації та переслідуванні громадян за інакодумство.
  • Єврокомісар Боррель оголосив, що санкції проти РФ за переслідування опозиціонера Навального буде введено протягом тижня.

Тренди

  • На виставці озброєнь в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) стався інцидент із віцепрем’єр-міністром Уруським. ЗМІ опублікували його фото поряд із президентом Чечні Кадировим. Уруський заявив, що поруч із Кадировим він перебував за протоколом організаторів виставки. На думку низки експертів, винесення конфлікту в публічну площину прем’єр-міністром Шмигалем свідчить про намір певних сил прибрати Уруського з уряду.
  • Глава Укравтодору Кубрак оголосив про намір уряду створити державний фонд для фінансування "великого будівництва" зі стартовим капіталом в $3 млрд.
  • Президент Зеленський заявив, що Конституційний суд почне працювати після того, як вдасться позбутися його глави Тупицького, який і надалі ходить на роботу, попри указ про його відсторонення від посади на 2 місяці.


 

No comments:

Post a Comment