February 21, 2021

20.02.2021: Україна вшанувала пам’ять героїв Небесної Сотні

Україна вшанувала пам’ять героїв Небесної Сотні

  • Україна вшанувала пам’ять героїв Небесної Сотні.
  • Опубліковано указ Зеленського про санкції.
  • Росія загрожує ескалацією бойових дій на Донбасі.
  • Степанов домовився про постачання 0,5 млн доз індійської вакцини.

В Україні

  • В Україні вшанували пам’ять загиблих на Майдані взимку 2014 року.
  • Опубліковано указ президента Зеленського про запровадження санкцій проти глави політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука, його оточення та його підприємств, кількох російських компаній, мережі "Спортмастер" тощо, а також підприємств донбаських "республік". Дружина Медведчука, яка також потрапила під санкції, оголосила, що йде в політику і вступає в партію ОПЗЖ. Посольство США схвалило дії української влади й нагадало, що американські санкції проти Медведчука було оголошено ще у 2014 р. Прессекретар російського президента Пєсков назвав санкції проти кума Путіна та його компаній "реакційною тенденцією" та "тривожною інформацією", яка може призвести до ескалації бойових дій на Донбасі.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у суботу зроблено 37,4 тис. тестів на коронавірус, виявлено зараження 4,5 тис. людей, одужали – 1,6 тис., померли – 58 хворих. У світі інфікування підтверджено в 372 тис. осіб, померли – 8,4 тис.
    Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив про домовленість про постачання до України 500 тис. доз вакцини скандально відомої компанії Serum Institute, яка не пройшла третій етап клінічних випробувань, навіть в Індії.
    Уряд Ізраїлю пом’якшує коронавірусні обмеження для вакцинованих громадян із неділі, після різкого падіння кількості заражень після вакцинації. Більшість жителів країни щеплено препаратом Pfizer/BioNTech.
    Парламент Нідерландів терміново ухвалив закон, який подовжує до 3 березня загальнонаціональну комендантську годину, яку скасував суд.
    Через коронавірусну кризу ситуація в економіці Іспанії стала критичною. Держборг протягом року зріс на €112 млрд – з 95 % до 117 % ВВП.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі загострилася. Окупанти обстріляли оборонців Південного в районі Горлівки зі ствольної артилерії, також українські війська потрапили під снайперський вогонь. Неподалік – у Новгородському – під мінометний обстріл потрапили позиції українських військ та житловий сектор. Пошкоджено будинки та об’єкти інфраструктури – газогін, лінії електропередач. У Попасній та поблизу – у Катеринівці – сталися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів втрат серед мирних жителів та військовослужбовців не було.
  • Президент Зеленський підписав указ про створення нових та реорганізації чинних військово-цивільних адміністрацій у Донецькій та Луганській областях.

Україна та світ

  • Влада Ірану оголосила про завершення розслідування катастрофи українського авіалайнера компанії МАУ, який було збито ракетами в небі над Тегераном.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що ціна будівництва "Північного потоку-2" перевищила економічну доцільність, що доводить політичний характер проєкту та його спрямованість на підрив безпеки Європи. Представники Держдепартаменту США підтвердили факт ведення переговорів з урядом Німеччини щодо долі газогону. Водночас у доповіді Конгресу чиновники Держдепартаменту не передбачили нових санкцій, обмежившись лише тими, які були запроваджено адміністрацією попереднього президента Трампа.
    Колишній спецпредставник Держдепартаменту з урегулювання в Україні Волкер заявив у бесіді з Кулебою, що для США настав час відновити підтримку України та запропонував "дорожню мапу" такої допомоги. Прессекретар російського президента Пєсков висловив стурбованість військовою допомогою США, які, за його твердженням, "накачують" оборонний бюджет України, якій, нібито, "ніхто не загрожує".


 

No comments:

Post a Comment