February 17, 2021

16.02.2021: Верховна Рада збільшила штрафи за порушення правил дорожнього руху

Верховна Рада збільшила штрафи за порушення правил дорожнього руху

  • Верховна Рада збільшила штрафи за порушення правил дорожнього руху.
  • СБУ оголосила підозру в держзраді блогеру Шарію.
  • Німеччина відновила переговори зі США щодо добудови "Північного потоку-2".

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про посилення штрафів за порушення правил дорожнього руху. Мінімальний розмір штрафу для водіїв підвищено до 510 грн, для пішоходів – до 255 грн, для велосипедистів – до 340 грн. Суттєво збільшено штрафи за водіння в нетверезому стані, перевищення швидкості, а також відповідальність за дорожньо-транспортні пригоди з жертвами та потерпілими.
    Прийнято закон про відновлення конкурсів на держпосади. Конкурси на посади, куди було прийнято чиновників під час карантину, буде проведено впродовж 6–9 місяців зі дня публікації закону.
    Також прийнято закон, який прирівнює електронні права в додатку для смартфонів "Дія" до звичайних паперових.
  • СБУ оголосило підозру в держзраді й порушенні рівноправності громадян проросійському блогерові Шарію, що живе в Іспанії. Шарій створив в Україні партію, яка за рейтингами наближається до прохідного бар’єра на парламентських виборах. Служба звинуватила Шарія в підтриманні російської пропаганди проти України.
  • За твердженням глави Нафтогазу Коболєва, державі простіше одержувати частку за угодами про розподіл продукції не вуглеводнями, а грошима.
    Він також повідомив про початок переговорів щодо розподілу активів "Укрнафти" з власниками міноритарного пакета акцій – компаніями олігархів Коломойського та Боголюбова.
  • Енергоатом відмовився від зберігання відпрацьованого ядерного палива в Росії. Воно буде зберігатися в сховищі, яке побудовано в зоні відчуження Чорнобильської АЕС.
  • Запаси вугілля на теплових електростанціях скоротилися до 33 % від мінімуму. За інформацією "Укренерго", 19 енергоблоків ТЕС сумарною потужністю 6,3 ГВт зупинено на аварійні ремонти або через брак палива, тому Україна інтенсивно імпортує електроенергію з Білорусі, Росії, у меншому обсязі – з країн ЄС – Словаччини, Румунії та Угорщини.
  • Засідання апеляційного суду за позовом олігарха Коломойського про незаконність націоналізації Приватбанку перенесено на березень.
  • За твердженням чиновників Мінекономіки, торгове сальдо товарами та послугами у 2020 р скоротилося до $0,26 млрд із $3,69 млрд у 2019 році через різке скорочення імпорту. Водночас істотно (на 31 %) скоротилося позитивне сальдо торгівлі послугами.
  • Мінфін розмістив ОВДП на аукціоні у вівторок на 9,5 млрд грн, з них у гривні – усього на 5,9 млрд, хоча чиновникам вдалося трохи знизити ставку прибутковості за короткотерміновими облігаціями. За твердженням експертів, більшість ОВДП купили українські банки, а нерезиденти утрималися від купівлі. Це безпосередньо вплинуло на міжбанківський ринок – після незначного зміцнення гривні курс долара наприкінці торгової сесії знову почав зростати. Офіційний курс зафіксовано на позначці 27,83 ₴/$ (-0,14 грн), 33,77 ₴/€ (-0,16 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,03 грн). Готівковий ринок практично не відреагував на коливання на міжбанку,

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у вівторок зроблено тести на коронавірус для 64,8 тис. осіб. Виявлено зараження в 4,3 тис., одужали – 5,9 тис., померли 147 хворих. Міністерство повідомило, що на реєстрацію подано вакцини Pfizer/BioNTech та AstraZeneca. Міністр Степанов повідомив, що списки на перший етап вакцинування вже сформовано. До них включено медиків, які безпосередньо контактують із хворими.
    Представники Міжнародного Червоного Хреста повідомили, що в донбаських "республіках" останнім часом кількість тестів істотно зменшилася, тому важко зрозуміти реальну ситуацію з поширенням інфекції. Водночас завантаженість лікарень важкими хворими поступово зменшується.
    У світі зафіксовано 342 тис. випадків інфікування (з результатами повторних тестів тощо), померли 9,8 тис. людей. Всесвітня організація охорони здоров’я зафіксувала зараження "британським" штамом коронавірусу вже в 94 країнах.

Війна

  • За зведенням штабу операції об’єднаних сил, окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Красногорівці в околицях Донецька, у Водяному на приморській ділянці фронту – зі стрілецької зброї та гранатометів, а в Південному на околиці Горлівки українські бійці потрапили під снайперський вогонь. Втрат упродовж доби серед особового складу ЗСУ немає, війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли.
  • Міністр закордонних справ Кулеба не згоден із думкою глави Офісу президента Єрмака щодо стану “глухого кута” на мінських переговорах. На думку міністра, Україна мусить вичавити з них максимум можливого для забезпечення безпеки країни.
  • За словами командувача ВМС Неїжпапи, Росія з 2014 р у півтора раза збільшила військову присутність в окупованому Криму та перетворила півострів на найпотужнішу військову базу.

Україна та світ

  • Влада Німеччини веде активні переговори з новою адміністрацією США щодо скасування санкцій проти "Північного потоку-2" в обмін на можливість його перекриття в будь-який момент у разі зменшення прокачування російського газу через Україну. За словами посла РФ у Німеччині Нечаєва, спроби США зупинити будівництво є "недобросовісною конкуренцією".

Тренди

  • Уряд поки не ухвалив концепцію накопичувальної пенсійної системи. За словами міністра соцполітики Лазебної, її планують запроваджувати паралельно з чинною солідарною системою.

 

No comments:

Post a Comment