February 16, 2021

15.02.2021: Зеленський прагне обмежити повноваження ОАСК

Зеленський прагне обмежити повноваження ОАСК

  • Зеленський прагне обмежити повноваження ОАСК.
  • ВООЗ наполягає на вакцинації навіть тих, хто перехворів на коронавірус.
  • "Європейська солідарність" висунула кандидатом у депутати політв’язня Кузьменко.

В Україні

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради три законопроєкти про реформу судової системи. Один із них передбачає скорочення повноважень Адміністративного окружного суду Києва, який розглядає найрезонансніші позови до керівництва держави.
  • Глава НКРЕКП Тарасюк стверджує, що майже половина тарифу на транспортування газу для населення – це вартість технологічного газу, 30 % – оплата праці працівників газорозподільних компаній і 20 % – ремонт та технічне обслуговування обладнання.
  • Компанія Укренерго оголосила про наявність плану, який дасть змогу уникнути віялових відключень електроенергії. Останніми днями збільшився відбір газу з підземних сховищ – до 4 % запасів на тиждень.
  • В. о. міністра енергетики Вітренко звернувся до прем’єр-міністра Шмигаля з проханням про звільнення глави Нафтогазу Коболєва та членів наглядової ради компанії за зривання планів нарощування видобутку газу.
  • Телеканал ZiK подав до Верховного суду позов про скасування указу президента Зеленського, яким проти нього були запроваджені санкції. Партія "Опозиційна платформа – За життя" опублікувала заяви, якими намагається спростувати зв’язок власника закритих телеканалів Козака з компанією, що постачала вугілля з ОРДЛО, а глави політради партії Медведчука – із захопленням нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок".
  • Партія "Європейська солідарність" висунула кандидатом на довиборах до Верховної Ради на окрузі в Донецькій обл. лікаря Кузьменко, яку Нацполіція звинувачує в організації вбивства журналіста Шеремета.
  • За інформацією Держстату, реальний ВВП України в IV кварталі 2020 р зменшився на 0,7 % проти аналогічного періоду 2019 р.
  • У США понеділок – вихідний день, тому операції відбувалися з виплатою доларів у вівторок. Спекулянти спробували "розігріти" ринок, проте експортери інтенсивно продавали валюту, за незначного попиту на неї. Офіційний курс долара істотно зріс, проте до кінця сесії гривня відіграла позиції: 27,97 ₴/$ (+0,12 грн), 33,93 ₴/€ (+0,25 грн), 3,81 ₴/10 руб (+0,06 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у понеділок було зроблено 39,4 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 3,1 тис. осіб, одужали – 6,2 тис., померли – 150 хворих. Київська мерія оголосила, що тест на коронавірус можна здати безоплатно за направленням сімейного лікаря. Міністр охорони здоров’я Степанов назвав відкрите проти нього НАБУ кримінальне провадження за фактами постачання вакцини через посередника – елементом війни, що розв’язало проти нього держпідприємство "Медзакупівлі".
    За даними сайту Worldometers, у світі зафіксовано всього 263 тис. випадків зараження, померли 6,3 тис. людей.
    Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Бретон заявив, що мета Єврокомісії – надати можливість усім охочим зробити щеплення до кінця літа. Влада ПАР планує повернути індійській компанії Serum Institute 1 млн доз виробленої нею за ліцензією AstraZeneca вакцини, оскільки вона не забезпечує достатнього захисту від нового штаму вірусу. Саме цю вакцину постачатимуть до України. Влада Великої Британії оголосила про виявлення в країні ще одного штаму коронавірусу, що "викликає стурбованість". Чиновниця Всесвітньої організації охорони здоров’я Свамінатан порекомендувала робити щеплення навіть тим, хто вже перехворів, оскільки, за її словами, "імунна відповідь є недостатньою" для того, щоб уникнути повторного зараження, хоча дослідження щодо подібної можливості не проводилися. Головний інфекціоніст США Фаучі попередив, що вакцини можуть не діяти на нові штами коронавірусу.

Війна

  • На Донбасі впродовж доби окупанти тричі порушили режим припинення вогню. Позиції українських військ було обстріляно зі стрілецької зброї та гранатометів у Славному поблизу від траси Донецьк – Маріуполь, в Опитному на околиці Донецька у Світлодарську в районі водосховища. Втрат серед особового складу ЗСУ не було.
  • Віцепрем’єр-міністр Резніков заявив, що Україна не може відмовитися від мінських домовленостей, але їхній текст "потребує модернізації". Російське керівництво наполягає на безумовному виконанні Україною домовленостей саме в тій послідовності, у якій їх прописано в протоколі від лютого 2015 р.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Путін, коли говорив, що "не кине Донбас", мав на увазі соціальний захист людей, які мешкають на території "республік", оскільки "крім Росії, їм допомогти нема кому".

Тренди

  • Глава парламентського комітету з фінансів, митної та податкової політики Гетманцев стверджує, що Україна в змозі впоратися з поточними проблемами й без траншу від МВФ, хоча і визнав, що звести кінці з кінцями буде складно.
  • Уряд підготував законопроєкт про відсторонення глави НАБУ Ситника до проведення конкурсу на посаду. На час до призначення нового директора обов’язки голови виконуватиме перший заступник Ситника.
  • За даними соцопитування Київського міжнародного інституту соціології, у президентському рейтингу продовжує лідирувати Зеленський із 16,2 %, проте його підтримка зменшилася, а відрив конкурентів – скоротився. У Порошенка – 13,1 %, у Тимошенко – 10,3 %, у Бойка – 8,1 % підтримки.

 

No comments:

Post a Comment