February 13, 2021

12.02.2021: МВФ не готовий надати Україні другий транш кредиту stand by

МВФ не готовий надати Україні другий транш кредиту stand by

  • МВФ не готовий надати Україні другий транш кредиту stand by.
  • Росія не погодиться на будь-яку зміну мінських домовленостей.
  • НАБУ відкрило справу проти чиновників МОЗ через закупівлю вакцини через "прокладку".

В Україні

  • Міністерство економіки прогнозує зростання ВВП в II кварталі на понад 7 %, після падіння в I кварталі через "жорсткий карантин".
  • Комісія з регулювання азартних ігор видала ще 2 ліцензії – компаніям "Парі Матч" та "ГеймДев".
  • Імпорт електроенергії зростає – без цього постачання Укренерго не може збалансувати систему. У п’ятницю в Україну було імпортовано понад 1,5 тис. МВт•год електроенергії, майже всю її було поставлено ​​з Росії та Білорусі.
  • МВФ за результатами роботи місії з українським урядом та НБУ заявив, що для підписання змін до меморандуму про співпрацю українська влада мусить продемонструвати суттєвий прогрес у реалізації реформ.
  • Торгівля валютою на міжбанку йшла мляво, поки Сітібанк не поставив велику заявку на купівлю. Після цього котирування долара злетіли догори до 27,95 грн. У понеділок у США черговий вихідний, і на українській валютній біржі угоди укладатимуться з закриттям у вівторок. На думку банкірів, дії Сітібанку спричинені  прагненням іноземних спекулянтів продати валюту дорожче для вигідної купівлі ОВДП. Курс на понеділок встановлено на позначці 27,84 ₴/$ (+0,01 грн), 33,68 ₴/€ (-0,13 грн), 3,75 ₴/10 руб (-0,03 грн). Упродовж тижня НБУ купив на міжбанку $110 млн.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я України, у п’ятницю проведено 40,8 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 5,1 тис. осіб, померли – 111, одужали – 6,1 тис. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що для вакцинації в Україні використовуватимуться тільки "дієві й цілком безпечні вакцини". Однією з вакцин буде препарат, який виробляє індійська компанія Serum Institute, яка наприкінці 2000-х рр була учасницею гучного скандалу через побічні ефекти вакцини проти кору, який вона постачала до України. Вакцини провідних виробників, якими роблять щеплення громадян розвинених країн, буде поставлено до України в невеликій кількості за програмою COVAX. Степанов заявив, що спочатку вакцинацію проводитимуть мобільні бригади, а потім пункти вакцинації будуть розгорнуті в сімейних лікарів. Держпідприємство "Медзакупівлі" звернулося до НАБУ із заявою про відкриття провадження щодо закупівлі чиновниками МОЗ вакцин через посередника. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про досягнення домовленості з Європейським інвестиційним банком про виділення кредиту в розмірі €50 млн на закупівлю вакцин та створення логістичної інфраструктури.
    У світі зафіксовано 423 тис. випадків зараження, померли – 12,4 тис. осіб. Попри масову вакцинацію, італійський уряд ухвалив рішення про посилення карантинних обмежень із запровадженням комендантської години з 18:00 – як мінімум, до 25 лютого. Китайська влада відмовилася надати експертам Всесвітньої організації охорони здоров’я дані про перші випадки зараження на коронавірус. За твердженням експертів ВООЗ, є певна вірогідність повторного зараження "південноафриканським" штамом вірусу, проте підтвердження цього вони не навели.
    Регулятор ЄС у сфері лікарських засобів має намір дозволити прискорене тестування вакцин та отримання дозволів виробниками.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на приморській ділянці фронту й у Золотому на півночі Луганської обл. У Новолуганському в районі Світлодарського водосховища ВСУ засобами радіоелектронної боротьби запобігли спробі ведення розвідки з БПЛА. Армія знову зазнала втрат – у Павлополі на північний схід від Маріуполя підірвався на міні й дістав поранень український боєць. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що війська у відповідь на обстріли відкривали вогонь. Про факти порушення окупантами режиму припинення вогню повідомлена місія ОБСЄ.

Україна та світ

  • Глава МЗС Росії Лавров вважає мінські домовленості такими, що “неможливо вбити" й дуже вигідними РФ. Він підкреслив, що наполягатиме на їхньому дослівному виконанні Україною. Заст. глави Офісу президента України Єрмак визнав брак будь-яких значних результатів виконання мінських домовленостей через 6 років після їхнього підписання. Він заявив, що їх виконати неможливо, проте влада країни зробить усе можливе для реалізації закладених у них принципів у вигляді нової "дорожньої карти".
  • Росія розширила список санкцій проти українських компаній. До нього додатково включено українські підприємства з будівництва та ремонту суден, а також Полтавський агроагрегатний завод.
  • Попри невизнання Україною Лукашенка президентом Білорусі після масових фальсифікацій на виборах, один із депутатів президентської партії "Слуга народу" взяв участь у Всебілоруських зборах. Партія заявила, що депутат Шевченко був присутній там як приватна особа.


 

No comments:

Post a Comment