February 07, 2021

06.02.2021: На Донбасі українська армія знову зазнала важких втрат

На Донбасі українська армія знову зазнала важких втрат

  • На Донбасі українська армія знову зазнала важких втрат.
  • Російська баржа "Фортуна" відновила прокладання "Північного потоку-2".

В Україні

  • З 1 квітня в Україні починає діяти система електронних направлень на обстеження профільними медичними фахівцями. Послуга для громадян буде безоплатною в разі видавання направлення сімейним лікарем-терапевтом, педіатром, або лікарем, який надає спеціалізовану допомогу. Направлення матиме чинність протягом року.
  • МВС повідомило про плани отримання 10 вертольотів Airbus Helicopters H225 протягом 2021 та 2022 рр для оснащення підрозділів Нацгвардії. З вертольотами цієї моделі в усьому світу відбулося кілька гучних катастроф через технічні неполадки.
  • У Києві активісти "Правого сектору" та руху "Братство" пікетували будівлі телеканалів "Інтер" та "НАШ", які просувають проросійський порядок денний. На думку міністра закордонних справ Кулеби, Росія обов’язково відреагує на санкції, які було запроваджено проти 3 каналів, що контролює кум російського президента Медведчук.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 19 тис. тестів на коронавірус, тести, що було зроблено раніше, показали інфікування 3,4 тис. людей, померли – 81, одужали – 2,3 тис. осіб. У світі тести підтвердили зараження на коронавірус 421 тис.осіб, 11 тис. – померли.
    Уряд Фінляндії має намір запровадити електронний паспорт вакцинації – інформація щодо щеплення збиратиметься в національній базі даних.
    Видання The Financial Times повідомило про низьку ефективність вакцини, яку виробляє AstraZeneca, проти південноафриканського штаму. Вакцина поставлятиметься до України.
    Влада Китаю, нарешті, схвалила застосування в країні вакцини SinoVac, яку розробила місцева компанія. МОЗ України закуповує й цю вакцину – через фірму-"прокладку".
    Журналісти The New York Times заявили, що російські ЗМІ ведуть масштабну інформаційну кампанію проти західних вакцин для просування власної – "Супутник V". Прем’єр Литви Шимоніте заявила, що Росія використовує свою вакцину як зброю в гібридній війні.

Війна

  • На Донбасі поновилися бойові дії всією лінією фронту, українська армія зазнала втрат. На приморській ділянці фронту перестрілки зі застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися в районі Водяного. На околиці Донецька – у Мар’їнці підірвалися на міні 3 українських військовослужбовців, 2 загинули, 1 – зазнав важких поранень. У Красногорівці українські війська було обстріляно з гранатометів та мінометів, у Пісках унаслідок перестрілки поранено ще одного українського бійця. Поранення під час бойових дій зазнали 2 військовослужбовців у Південному в районі Горлівці й у Новозванівці Попаснянського району Луганської обл. У Луганському окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами російського виробництва. Загалом упродовж доби загинули 2 українських військовослужбовців, 4 – поранено.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Україна виконала всі домовленості, які було досягнуто в грудні 2019 року на саміті лідерів "нормандської четвірки" в Парижі, і готова до нової зустрічі, однак Росія виступає проти нової зустрічі.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Нідерландів Блок не вбачає провини України в несвоєчасному закритті повітряного простору над Донбасом у липні 2014 р, де ракетою ЗРК "Бук” було збито малайзійський авіалайнер MH17. На його думку, в української влади не було причин забороняти польоти цивільних літаків на великих висотах.
  • Російська самохідна баржа "Фортуна" відновила укладання труби газогону "Північний потік-2", попри американські санкції. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що ставлення керівництва США та України до будівництва газогону є тотожним. Кулеба заявив, що єдиною розбіжністю з Німеччиною у двосторонніх відносинах є оцінка наслідків запуску "Північного потоку-2". Росія вислала 3 дипломатів країн ЄС за участь у маніфестаціях на підтримку опозиціонера Навального в момент переговорів у Москві глави МЗС Лаврова та єврокомісара Борреля. Низка депутатів Європарламенту вимагають посилення санкцій проти РФ. Канцлер Австрії Курц закликає не пов’язувати будівництво газогону з переслідуванням Навального російською владою. На думку видання Bloomberg, проєкт може зупинити новий канцлер Німеччини, вибори якого відбудуться у вересні. Президент країни Штайнмаєр заявив, що єдиним спільним інтересом Росії та Німеччини є енергетика.

 

No comments:

Post a Comment