February 01, 2021

31.01.2021: Кравчук запропонував провести референдум щодо Донбасу і Криму

Кравчук запропонував провести референдум щодо Донбасу і Криму

  • Кравчук запропонував провести референдум щодо Донбасу і Криму.
  • СБУ зірвала проведення зборів акціонерів "Мотор Січ".

В Україні

  • Позачергові збори акціонерів підприємства "Мотор Січ" було зірвано спецпідрозділом СБУ, після того, як президент Зеленський запровадив санкції проти китайського інвестора – компанії Skyrizon. Представники компанії виключили можливість примирення з урядом України та мають намір здобути багатомільярдну компенсацію, вигравши позови в міжнародних судах. Зеленський заявив, що не вбачає загрози з боку Китаю, проте санкції проти китайської компанії запровадив одразу ж після санкцій США.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ відрапортував про проведення в неділю 12,8 тис. тестів. Підтверджено інфікування 2 тис. осіб, одужали – 5,1 тис., померли – 61 хворий. У світі в неділю зареєстровано 395 тис. випадків зараження, померли – 9,3 тис. людей.
    Два члени Конгресу США отримали ствердні тести на коронавірус після введення двох доз вакцини Pfizer/BioNTech. У США вже здійснено 30 млн щеплень, повторних тощо. Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає на дотриманні протиепідемічних заходів і після вакцинації, "оскільки поки неясно, чи зможе захистити щеплення від передавання зараження". Міністр охорони здоров’я Німеччини Спан не проти використання вакцин китайського та російського виробництва, "якщо вони допоможуть перемогти пандемію". За твердженням влади Португалії, ситуація в країні критична, там зареєстровано найбільший темп зростання кількості інфікованих у світі, а для хворих не вистачає ліжок у палатах інтенсивної терапії. Уряд країни оголосив заборону на виїзд громадян, як мінімум, на 15 днів.
    У столиці Бельгії Брюсселі затримано майже 300 учасників маніфестації проти коронавірусних обмежень. Мітинги відбулися й у столиці Нідерландів Амстердамі.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів, гранатометів та стрілецької зброї на приморській ділянці фронту – у Водяному та Лебединському. У Пісках на околиці Донецька українські війська були обстріляно з гранатометів, а поблизу – в Опитному та Авдіївці – зі стрілецької зброї. На Приазов’ї припинено спробу ведення окупантами авіарозвідки за допомоги безпілотника. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала. Про всі порушення режиму припинення вогню командування українських військ повідомило місію ОБСЄ.
  • Глава української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи колишній президент Кравчук заявив про загострення ситуації на Донбасі. Він запропонував влаштувати референдум щодо долі окупованих Донбасу та Криму "для подолання розколу в суспільстві".

Україна та світ

  • У Росії під час акцій протесту на підтримку опозиціонера Навального затримано понад 4 тис. осіб, серед них – понад 80 журналістів. Поліція та спецслужби застосували спецзасоби для розгону мітингів.


 

No comments:

Post a Comment