January 30, 2021

29.01.2021: Верховна Рада дозволила реєстрацію вакцин від коронавірусу до завершення випробувань

Верховна Рада дозволила реєстрацію вакцин від коронавірусу до завершення випробувань

  • Верховна Рада дозволила реєстрацію вакцин від коронавірусу до завершення випробувань.
  • Податкова міліція працюватиме до моменту запуску Бюро економічних розслідувань.
  • СБУ оголосила Нескоромного в міжнародний розшук.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про реєстрацію вакцин від коронавірусу до завершення повного циклу їхніх клінічних випробувань, якщо попередні випробування проводилися в США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Китаї, Ізраїлі, Індії, Мексиці або Бразилії. Реєстрацію російських вакцин заборонено.
    Внесено зміни до Податкового кодексу, що подовжують повноваження податкової міліції до моменту початку роботи Бюро економічних розслідувань.
    Депутати ухвалили закон про виділення з бюджету компенсацій у розмірі 1,4 млрд грн для домогосподарств, які використовують електричне опалення.
  • Після затвердження президентом Зеленським рішення РНБО, набули чинності санкції проти китайської компанії, що купила акції підприємства "Мотор Січ"..
  • Нафтогаз оголосив про намір закупити в ЄС газ на залишок кредитних коштів ЄБРР на суму €80,4 млн. Кредит було залучено у 2019 році через розміщення єврооблігацій.
  • Мінфін наприкінці 2020 року створив ще один державний фонд – Українську фінансову житлову компанію, яка має забезпечити можливість отримання населенням іпотечних кредитів за ставкою до 7 % річних терміном до 20 років. Це вже третя державна установа подібного типу.
  • Одна з найбільших у світі компаній із продажу меблів – IKEA відкриває перший магазин в Україні.
  • СБУ оголосила в міжнародний розшук колишнього заступника керівника відомства Нескоромного, якого підозрюють у замовленні вбивства заступника голови служби Баканова.
  • Держстат повідомив про зростання на 11,6 % заборгованості населення за комунальні послуги в грудні. Загальний борг домогосподарств перед постачальниками становить 67,5 млрд грн без урахування боргу за спожиту електроенергію.
  • Нацбанк змінив прогноз розвитку економіки – проти жовтня погіршено прогноз зростання безробіття в країні у 2021 році з 9,4 % до 9,5 %, інфляції – з 5,6 % до 7,6 % та поліпшено прогноз падіння ВВП у 2021 м до 0,1 % проти 1,9 % за жовтневим прогнозом
  • В останній день місяця експортери, що отримали великі суми відшкодування ПДВ від Держказначейства, практично не продавали валюту, нерезиденти також не виявляли активності. Обсяги торгів були мінімальні, тому Нацбанк у сесії участі не брав. Курс на понеділок встановлено на позначці 28,13 ₴/$ (-0,06 грн), 34,16 ₴/€ (+0,05 грн), 3,72 ₴/10 руб (+0,03 грн). НБУ не бере участі в торгах уже 2 тижні поспіль.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в п’ятницю проведено 41,7 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 4,6 тис. осіб, померли 149 хворих, видужали – 11,3 тис. Скорочення кількості зареєстрованих випадків інфікування коронавірусом призвело до розширення МОЗ "червоного" списку країн, у яких темпи інфікування вищі, ніж в Україні. Тепер до нього включено 74 країни. у "зеленому" списку – 118 країн.
    Головний санлікар Ляшко заявив, що відразу ж після отримання вакцин за програмою COVAX буде зроблено щеплення медичних та соціальних працівників, а тим, кому не вистачить вакцини від Pfizer, колотимуть китайську SinoVac. Він безпідставно стверджує, що імунітет зберігається лише 6 місяців, тому, за його словами потрібно робити щеплення геть усім, тим, хто вже перехворів на коронавірусну інфекцію тощо. Ляшко заявив, що у вільному продажу вакцини з’являться не раніше середини цього року.
    За даними сайту Worldometers, у п’ятницю у світі зареєстровано 589 тис. випадків зараження, померли 15 тис. людей. Чехія з 30 січня до 15 лютого закриває в’їзд до країни для іноземців, громадян ЄС тощо, крім випадків крайньої потреби. Франція перекриває кордони для іноземців із 31 січня.

Війна

  • На Донбасі 2 українських військовослужбовців дістали поранень унаслідок вибухів гранат, які було скинуто з квадрокоптера у Водяному на схід від Маріуполя. Окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї та гранатометів в Опитному на околиці Донецька та в Авдіївці. Командування операції об’єднаних сил повідомило представників ОБСЄ про факти порушення перемир’я.

 

No comments:

Post a Comment