January 29, 2021

28.01.2021: Окружний адмінсуд Києва скасував новий український правопис

Окружний адмінсуд Києва скасував новий український правопис

  • Окружний адмінсуд Києва скасував новий український правопис.
  • Верховна Рада ухвалила закон про Бюро економічної безпеки.
  • "Доктрина" "республік" передбачає захоплення всієї території Донецької та Луганської областей.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про Бюро економічної безпеки – правоохоронну установу, яка опікуватиметься розслідуванням порушень у галузі економіки, крім таких, що є підслідністю НАБУ. Документ передбачає ліквідацію податкової міліції, а також підрозділів СБУ та Нацполіції, що займаються розслідуванням економічних злочинів. Штат бюро буде набрано зі співробітників ліквідованих підрозділів, без перевірки на доброчесність. Експерти Європейської бізнес асоціації уважають, що нову установу буде використано для тиску на підприємців, оскільки вона матиме право використання спецзасобів та зброї.
    У першому читанні прийнято закон про Службу безпеки України, який передбачає перетворення СБУ з правоохоронного на контррозвідувальний орган.Парламент зобов’язав уряд у місячний термін підготувати законопроєкт про збільшення видатків бюджету на субсидії. Голова Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Тарасюк не зміг відповісти депутатам щодо перспектив тарифної політики на ринку газу після завершення опалювального сезону.
    Депутати,  від президентської фракції тощо, провалили призначення в. о. міністра енергетики Вітренко віцепрем’єр-міністром, попри пряме прохання Зеленського. Глава Офісу президента Єрмак заявив, що не вбачає необхідності у відставці уряду або більшості міністрів, лише вважає за необхідне "посилити" Кабмін. За словами депутата від фракції "Слуга народу" Гетманцева, у парламенту є великі претензії до кадрової політики уряду.
    Прийнято постанову з вимогою до Кабміну відновити пільговий тариф на споживання перших 100 кВт•год електроенергії для населення.
    Законопроєкт про конституційну процедуру відправлено на доопрацювання та повторне перше читання. Венеціанська комісія отримала два запити від парламенту України щодо надання рекомендацій із двох законопроєктів про діяльність Конституційного суду.
  • Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо російських юридичних та фізичних осіб. Список санкцій не оприлюднено.
  • Країну накрили снігопади, Низка автодоріг перекрито або рух ними обмежено, у кількох сотнях населених пунктів порушено електропостачання.
  • Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення про скасування нового українського правопису, який було введено постановою Кабміну в травні 2019 року. Суд стверджує, що Кабмін, ухвалюючи рішення, вийшов за рамки компетенції та порушив процедуру прийняття нормативних актів. Уряд пообіцяв оскаржити рішення суду.
  • Держбюро розслідувань офіційно оголосило підозру в держзраді колишньому президентові Януковичу.
  • Держстат повідомив про зростання на 10 % реальної зарплати в Україні у 2020 р Заборгованість із зарплати за рік виросла на 3,4 % і склала 3,14 млрд грн.
  • Міністр фінансів Марченко повідомив, що роботу місії МВФ з українським урядом та НБУ подовжено на 7–10 днів і висловив надію на узгодження меморандуму, який передує наданню траншу кредиту.
  • Торги на валютній біржі пройшли спокійно, з невеликими коливаннями курсу, у втручанні НБУ потреби не було: 28,19 ₴/$ (+0,02 грн), 34,10 ₴/€ (-0,02 грн), 3,69 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ констатує поліпшення епідеміологічної ситуації в Україні: у четвер проведено 44,1 тис. тестів, підтверджено зараження 5,1 тис. осіб, одужали – 11,3 тис., померли – 128 хворих. Депутати від "Слуги народу" вважають, що для ефективного вакцинування спочатку треба провести масове ІФА-тестування населення на антитіла, щоби з’ясувати реальну кількість тих, хто ще не перехворів.
    У світі, за даними сайту Worldometers, упродовж доби зареєстровано 601 тис. випадків інфікування, померли 16,4 тис. осіб. Норвегія закрила кордони для в’їзду іноземців, щоби зупинити швидке поширення вірусу. Португалія обмежила виїзд громадян на тлі різкого зростання смертності від коронавірусу.
    У США ще одна компанія – Novavax – повідомила про завершення третьої фази клінічних випробувань своєї вакцини з ефективністю майже 90 %, зокрема, і проти "британського" штаму коронавірусу. Регулятор ЄС схвалив використання вакцини компанії AstraZeneca. Країни ЄС погодили "керівні принципи" для запровадження "сертифіката вакцинації" від коронавірусу.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на схід від Маріуполя, а в Катеринівці в Попаснянському районі – з гранатометів та кулеметів. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що ЗСУ відкрили вогонь у відповідь. Втрат протягом доби серед українських військовослужбовців не було.
  • У Донецьку відбувся форум "Руський Донбас" за участі російських пропагандистів. Форум ухвалив "доктрину", яка передбачає захоплення всій території Донецької та Луганської областей, поглиблення економічної та культурної інтеграції з Росією, а також підтримку росіян в Україні.

Україна та світ

  • Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) відмовилася позбавити повноважень російську делегацію за окупацію Росією Криму, відхиливши всі поправки української делегації з цього питання.
  • Президент Зеленський подовжив ще на рік дію безвізового режиму для громадян Великої Британії.

Тренди

  • Після активізації дій підприємців, які протестують проти рішень Верховної Ради та уряду про фіскалізацію та обмеженнях діяльності на період епідемії, глава парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев порадив їм не мітингувати, а відновити роботу. Він заявив, що парламент відклав фіскалізацію розрахунків до кінця року. Глава президентської фракції "Слуга народу" Арахамія не вбачає сенсу в подовженні мораторію на запровадження фіскальних реєстраторів розрахункових операцій для підприємців.
  • Президент Зеленський назвав заяви лідера "Батьківщини" Тимошенко про референдум "політичним перевзуванням", яким її партія займається вже 20 років.



 

No comments:

Post a Comment