January 28, 2021

27.01.2021: Кабмін встановив максимальну ціну газу для населення до кінця опалювального сезону

Кабмін встановив максимальну ціну газу для населення до кінця опалювального сезону

  • Кабмін встановив максимальну ціну газу для населення до кінця опалювального сезону.
  • Іпотечні кредити для купівлі квартири можна буде взяти під 7 %.
  • Кулеба та Сіярто заперечують існування угорського сепаратизму на Закарпатті.

В Україні

  • Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про посилення відповідальності за неправдиве декларування доходів чиновниками, суддями та депутатами, а також вніс до Верховної Ради законопроєкт, що закріплює це рішення. Зеленський відкликав із парламенту законопроєкт про припинення повноважень суддів Конституційного суду.
  • Кабмін затвердив список російських авіакомпаній, що здійснюють польоти в повітряному просторі Криму для застосування проти них економічних санкцій. Для набуття санкціями чинності, РНБО має затвердити список, а президент – підписати указ.
    Уряд встановив на поточний опалювальний сезон граничну ціну на газ для побутових споживачів та ОСМД – 6,99 грн/м³.
    Кабмін підтримав законопроєкт, яким із 2022 р передбачається щорічна індексація пенсій не пізніше 1 березня.
    Схвалено зниження ставки іпотечних кредитів до 7 % річних через  компенсацію різниці з фонду розвитку підприємництва, з якого також компенсується відсоткова різниця для "доступних кредитів під 5–7–9 %". Кредит можна буде взяти на термін до 20 років для купівлі житла в будинку, який побудовано не раніше 2015 р, з мінімальним першим внеском 15 %. НБУ пом’якшив вимоги до надання забезпечення іпотечних кредитів та спростив оформлення іпотеки для приватних осіб.
  • НАБУ повідомило про відновлення розслідування справи про завдання збитків державі внаслідок застосування формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+" та закликало генпрокурора Венедиктову змінити керівника групи прокурорського нагляду за слідством.
  • НБУ ліквідував "Місто Банк", який було оголошено неплатоспроможним у середині грудня через зменшення нормативів капіталу на понад 50 %.
  • Очікування банкірів на продаж валюти нерезидентами для викупу ОВДП не виправдалися. Вони продають валюту рівномірно протягом тижня, очікуючи вигідного курсу, а левову частину коштів на покупку беруть із погашення облігацій попередніх випусків. Наприкінці місяця Держказначейство виплачує експортерам великі суми відшкодування ПДВ, тому на торгах виник незначний дефіцит валюти. Офіційний курс практично не змінився: 28,17 ₴/$ (+0,01 грн), 34,12 ₴/€ (-0,07 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,02 грн). Нацбанк у торгах участі не брав.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією Міністерства охорони здоров’я, у середу в Україні проведено 48 тис. тестів, зафіксовано 5,5 тис. випадків зараження, померли – 149 хворих, видужали – 11,9 тис. У світі зафіксовано 590 тис. випадків інфікування, померли 16,9 тис. осіб.
    Організатори перенесли Каннський кінофестиваль на червень.
    Засновник компанії Microsoft, один із найбільших спонсорів Всесвітньої організації охорони здоров’я Гейтс заявив, що наступна пандемія може бути в десятки разів смертельніша, ніж нинішня.

Війна

  • На Донбасі в середу окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів, гранатометів та стрілецької зброї в Павлополі на північний схід від Маріуполя. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному, на південь від Докучаєвська – у Богданівці, у Мар’їнці на околиці Донецька, в Авдіївці, у Зайцевому в районі Горлівки та в Луганському на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
    Представник України заявив на Форумі з безпеки ОБСЄ, що внаслідок перемир’я втрати української армії у 2020 р скоротилися проти 2019 р. Минулого року загинули 50 бійців, 339 – дістали поранень, у 2019 р – загинули 132 військовослужбовців, поранено – 716.

Україна та світ

  • Міністри закордонних справ Угорщини та України домовилися про проведення переговорів за вимогами, що висунула угорська влада до певних статей українського закону про освіту. Міністри Сіярто та Кулеба заперечують існування сепаратистських настроїв на Закарпатті. Тональність  висловлювань офіційних осіб Угорщини, яка блокує євроатлантичні ініціативи України, помітно пом’якшала після приходу нової адміністрації США.
  • Адвокат попереднього президента Порошенка заявив, що проти його підзахисного та новообраного президента США Байдена Держбюро розслідувань відкрило 2 нових кримінальних провадження за заявою колишнього депутата Деркача, проти якого набули чинності американські санкції.

Тренди

  • Глава партії "Батьківщина" Тимошенко оголосила про намір ініціювати референдуми з п’яти запитань, зокрема, про продаж землі та легалізації грального бізнесу. За твердженням глави фракції "Слуга народу" Корнієнка, кошторис проведення одного референдуму дорівнює 1–2 млрд грн. Місцеві вибори обійшлися бюджету приблизно у 2 млрд грн.



 

No comments:

Post a Comment