January 27, 2021

26.01.2021: Верховна Рада ухвалила закон про референдум

Верховна Рада ухвалила закон про референдум

  • Верховна Рада ухвалила закон про референдум.
  • Населення побачить знижений тариф на газ лише в березні.
  • Рейтинги Зеленського та його партії обвалилися.

В Україні

  • Прем’єр-міністр Шмигаль відзвітував у Верховній Раді про ситуацію з комунальними тарифами. Він пообіцяв, що тарифи на опалення та гарячу воду до кінця опалювального сезону не зростатимуть, також не стягуватиметься пеня за несвоєчасні платежі за січень. Шмигаль заявив, що уряд російський газ напряму купляти не має наміру. В. о. міністра енергетики Вітренко зазначив, що в разі зниження тарифів на газ у лютому населення побачить зменшення сум рахунків лише в березні. Нафтогаз оприлюднив ціну на газ у лютому – 6,86 грн/м³. Вона нижче за рекомендовану урядом 6,99 грн/м³. До рекомендованої ціни зменшили тарифи й деякі газорозподільні компанії.
  • Верховна Рада все-таки прийняла президентський закон про загальноукраїнський референдум, який передбачає можливість електронного голосування. Закон був одним із передвиборчих обіцянок Зеленського, тому глава фракції Арахамія попередив депутатів "Слуги народу" про виключення в разі відмови від голосування. Документ передбачає можливість проведення референдуму про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України, розв’язання питань загальнодержавного значення, зміни територіального устрою країни, втрати чинності законом України або певними його положеннями. Спікер парламенту Разумков заявив, що питання про тарифи не референдум не може бути винесено.
    Депутати відхилили постанову про скасування голосування закону про держпідтримку інвестпроєктів зі значними інвестиціями ("про інвест-неньок"), що відкриває можливість його підписання президентом.
    Погоджено допуск на територію України іноземних військовослужбовців для участі в спільних військових навчаннях.
  • Запаси вугілля на ТЕС близькі до критичного рівня. З листопада вони скоротилися в 5,5 раза, водночас половина запасів зосереджена на 2 ТЕС – Луганській та Слов’янської. В. о. міністра енергетики Вітренко висловив надію, що тепла зима дасть змогу  уникнути віялових відключень електроенергії.
  • Суд переніс на лютий розгляд апеляційної скарги олігарха Коломойського про незаконність націоналізації Приватбанку.
  • Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовила прокуратурі в заочному арешті колишнього президента Януковича та його сина через зупинення слідства про присвоєння ними державної резиденції в Межигір’ї.
  • За оцінкою експертів Citibank, зростання ВВП України у 2021 р складе 4 %, а повне відновлення після вони очікують у 2022 р.
  • Нацбанк анонсував ще одну валютну лібералізацію для бізнесу. Чиновники панують дозволити купівлю валюти в будь-який час без надання валютного контракту. Регулятор планує залишити за собою лише функцію контролю перерахування коштів за кордон.
  • НБУ наказав банкам повністю розкривати інформацію щодо вартості послуг та заборонив використання дрібного шрифту в текстах договорів.
  • Мінфін розмістив ОВДП на загальну суму 7,55 млрд грн. З них короткострокові 6-місячні було продано на суму 0,48 млрд грн під 9,96 % річних, а довгострокові – з погашенням через 1,5 року – на 3,6 млрд грн під 11,68 %, з погашенням через 2 роки – на 3,0 млрд грн під 11,81 % і 3-річні – на 0,43 млрд грн під 12,15 % річних. За інформацією бізнес-ЗМІ, майже половину довготермінових облігацій купили нерезиденти, після того, як Мінфін підвищив прибутковість зобов’язань у середньому на 0,3 %. У 2020 році обсяг розміщених ОВДП виріс на 169 млрд грн (на 20,5 %).
    На валютному ринку знову затишшя. Держказначейство почало виплати відшкодування ПДВ експортерам, а валюту, яку нерезиденти продавали для купівлі гривневих держоблігацій, швидко розкупили імпортери. Це дало змогу залишити курс майже без змін: 28,15 ₴/$ (-0,01 грн), 34,19 ₴/€ (-0,04 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,01 грн). НБУ в торгах участі не брав.
    За даними Мінфіну, сукупний держборг України в грудні виріс на 7,15 % в доларах США – до $90,26 млрд, а в гривні – на 6,41 % – до 2,55 трлн грн.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я України, у вівторок проведено 47 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 2,4 тис. осіб, померли 145 хворих, видужали – 14,3 тис. людей.
    Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що уряд не планує будувати холодильні установки для зберігання вакцин, а для щеплень залучатимуться приватні компанії.
    У світі, під даним сайту Worldometers, зафіксовано 528 тис. випадків зараження, померли 15,9 тис. осіб. Міжнародна організація праці оцінила втрати ринку праці внаслідок пандемії у 255 млн робочих місць (8,8 %). МВФ поліпшив прогноз відновлення світової економіки у 2021 році до 5,5 %, підвищивши його на 0,3 % проти жовтневого прогнозу. Водночас експерти фонду оцінили скорочення світового ВВП у 2020–2025 рр у $22 трлн.
    Уряд Франції заборонив носіння в громадських місцях саморобних масок. Влада Бельгії із 27 січня заборонила "несуттєві" візити за межі країни, а громадяни мусять пред’являти документ, що підтверджує мету поїздки. Уряд Швеції подовжив до 15 квітня рекомендації громадянам утриматися від поїздок у країни за межами ЄС.
    Міністр охорони здоров’я Німеччини Шпан підтримав обмеження на експорт вакцин із ЄС через зривання постачання компаніями-виробниками. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що Україна отримає вчасно вакцини за програмою COVAX, а також китайську вакцину.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що окупанти обстріляли позиції українських військ у Мар’їнці на околиці Донецька, в Авдіївці, а також у Попаснянському районі Луганської області – у Новозванівці та Новоолександрівці. Снайперським вогнем у Новоолександрівці поранено українського військовослужбовця. Українські війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли.
  • ОБСЄ повідомила, що на Донбасі у 2020 р через впровадження засобів контролю за дотриманням режиму припинення вогню, кількість порушень зменшилася на 55 % проти 2019 р. У вівторок одну з камер спостереження в Мар’їнці пошкодив снайпер окупантів.
  • МВС РФ повідомило про видавання понад 409 тис. російських паспортів громадянам України.
  • Міністерство з реінтеграції тимчасово окупованих територій оголосило про плани запровадження віртуальних мобільних номерів для мешканців "республік". Робота операторів мобільного зв’язку в ОРДЛО неможлива, тому громадяни України, що живуть на цій території, не мають доступу до державних сервісів, також ускладнено комунікацію студентів ВНЗ із батьками, які залишаються на окупованій території.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова заявила, що оголошена минулого тижня передача утримуваних "республіками" ОРДЛО громадян затримується, але її не скасовано, хоча вона не знає, коли саме громадяни повернуться на контрольовану територію. За її інформацією, кількість незаконно утримуваних "республіками" громадян зросла до 267 осіб, з яких 37 – військовослужбовці, 4 – бійці добровольчих батальйонів і 4 – волонтери.

Україна та світ

  • Секретар Ради Безпеки РФ Патрушев заявив, що закон України про мову розділяє країни та є "русофобським". Секретар РНБО Данилов відповів, що Україна порад від агресора щодо захисту державної мови не потребує.
  • Єврокомісія затвердила гуманітарний бюджет на 2021 року в розмірі €1,4 млрд, з яких €0,028 млрд буде спрямовано на фінансування проєктів із подолання кризових ситуацій в Україні, Західних Балканах та на Кавказі.
  • У телефонній розмові між главами США та РФ президент Байден підтвердив підтримку суверенітету України та посилення її оборонних можливостей.
    Байден уважає "Північний потік-2" поганою угодою для ЄС і має намір подовжити санкційну політику до проєкту, хоча готовий обговорювати деталі з європейськими партнерами.
  • Посли країн "великої сімки" направили президенту Зеленському пакет рекомендацій ("дорожню мапу") щодо посилення боротьби з корупцією та реформування судової системи у відповідь на рішення Конституційного суду та дії влади.
  • ПАРЄ затвердила звіт моніторингових місій, у якому висловлено ​​стурбованість станом судової системи України. Асамблея закликала українську владу утриматися від порушень, які матимуть негативні наслідки для верховенства права й порадила посилити боротьбу з корупцією.
  • Російська окупаційна влада продала в Криму великий винзавод Коктебель із запасами виноматеріалів багаторічної витримки.

Тренди

  • Рейтинги партії "Слуга народу" провалився. За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), президентська партія з 8,5 % підтримки обіймає лише 4 місце, пропустивши вперед "Опозиційний блок – За життя" з 15,7 %, "Європейську солідарність" з 11,6 % та "Батьківщину" з 9,5 %. 5 % бар’єр має шанси подолати "Сила й честь" колишнього глави СБУ Смешка із 6,3 %. У президентському рейтингу Зеленський з 13,4 % поки ще випереджає Порошенка (10,6 %), Тимошенко (8,0 %) і Бойка (7,4 %). У разі виходу Порошенка та Зеленського до другого туру чинний президент має великі шанси на перемогу, але розрив між ними скоротився з 50 % до 10 %. 74 % респондентів уважають, що країна рухається в неправильному напрямі, а підтримують політику влади всього 10 %.
  • НБУ попередив банки про небажаність обслуговування осіб, проти яких запровадили санкції США. Насамперед мова йде про депутата від "Слуги народу" Дубинського.
  • Згідно з розслідуванням журналістів Bihus.info, заст. глави президентського Офісу Татаров після призначення на Банкову через підконтрольні йому структури присвоїв активи корпорації "Укрбуд". Проти посадових осіб компанії триває розслідування у зв’язку зі завданням збитків під час будівництва будинку для Нацгвардії. До призначення до Офісу президента колишній високопосадовець МВС Татаров працював в "Укрбуді" юристом.



 

No comments:

Post a Comment