January 24, 2021

23.01.2021: Протягом тижня мовному омбудсмену надійшло майже 200 скарг

Протягом тижня мовному омбудсмену надійшло майже 200 скарг

  • Протягом тижня мовному омбудсмену надійшло майже 200 скарг.
  • За підозрою в організації вбивства затримано полковника СБУ Расюка.

В Україні

  • Суд заарештував одного з керівників спецпідрозділу СБУ Расюка за підготовку вбивства заступника голови відомства Наумова. Пресслужба СБУ стверджує, що справа не є "розбірками" чи переділення сфер впливу.
  • Підприємство "Оператор газотранспортної системи" повідомило, що у 2020 р споживачі заборгували йому 1,6 млрд грн. 80 % сум не сплатили газорозподільні компанії – обл- та міськгази.
  • Уповноважений із захисту української мови Кремінь повідомив, що з 16 до 22 січня йому надійшло 195 скарг на порушення вимог закону про мову. З них 117 – про брак україномовних версій сайтів ЗМІ та інтернет-магазинів.

Пандемія коронавірусу

  • Як зазвичай у вихідні, у світі й в Україні фіксується зниження кількості випадків інфікування коронавірусом та смертності. МОЗ України повідомив, що в суботу проведено 23 тис. тестів, підтверджено зараження 3,9 тис. осіб, померли – 83, одужали – 5,4 тис. За даними сайту Worldometers, у світі за добу підтверджено зараження 575 тис. осіб, померли – 13,9 тис.
    Польща скасувала обов’язковий 10-денний карантин для іноземців за наявності негативного тесту на коронавірус. У Чехії в знак протесту проти ініціативи уряду з електронного стеження за громадянами відкрилися сотні барів, кафе та ресторанів. Уряд Канади розгортає поруч із Торонто 2 польові шпиталі для тяжкохворих.
    Компанія AstraZeneca слідом за іншими виробниками вакцин повідомила про неможливість постачання до ЄС в зумовлені терміни законтрактованої кількості доз. Влада Ізраїлю почала масове щеплення підлітків 16–18 років. Турецька компанія підписала договір із Російським фондом прямих інвестицій про виробництво вакцини "Супутник V" за ліцензією, для постачання на внутрішній ринок та в інші країни.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів, гранатометів та кулеметів в околицях Горлівки – у Південному, а на приморській ділянці фронту – у Водяному та Гнутовому, а також в Опитному на околиці Донецька та в передмістях Авдіївки – зі стрілецької зброї та гранатометів. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед особового складу ЗСУ впродовж доби не було, підрозділи у відповідь вогонь не відкривали, про порушення режиму припинення вогню командування повідомило місію ОБСЄ.

Україна та світ

  • У великих містах Росії відбулися масові акції на захист опозиціонера Навального. Спецпідрозділи поліції затримали 3,5 тис. протестувальників. США та Україна засудили застосування сили проти учасників маніфестацій.

 

No comments:

Post a Comment